Magyar úszóról áradozott Michael Phelps legendás edzője Fukuokában – exkluzív

Bob Bowman a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps edzőjeként ismert, a munkája pedig számunkra január óta különösen fontos, hiszen Kós Hubert az ő csapatában készül az Egyesült Államokban. Bowman a fukuokai vizes világbajnokságon az amerikai úszóválogatott egyik vezetőedzőjeként dolgozik, de rajta tartja a szemét a magyar úszón is, akitől – mint azt lapunknak elárulta – háton sokat vár. Bowman szerint Kós és a Fukuokában Phelps utolsó egyéni világcsúcsát megdöntő Léon Marchand jó hatással vannak egymásra az arizonai csapatában, s a Milák Kristóf távolmaradásával a vb-n kialakult helyzetre is kitért kérdésünkre.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 24. 5:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy évvel ezelőtt 200 pillangón döntötte meg Michael Phelps akkor tízéves világrekordját a vizes vb-n, s Bob Bowman akkor az amerikai sajtónak elárulta, hogy vegyes érzések kavarogtak benne, mert egyfelől sajnálta, hogy megdőlt a csúcs, amit a magukénak éreztek, másrészt rendkívül izgatott volt, amiért Milák új szintre emelte ezt a számot. Sőt végeredményben ez az érzés volt benne sokkal erősebb, mert edzőként azt akarja látni, ahogy az úszósport fejlődik.

Arena Grand Prix at Charlotte - Previews
Bob Bowman és Michael Phelps sok nagy csatát megvívtak együtt Fotó: AFP/Getty Images

Bob Bowman Fukuokában lapunknak nyilatkozva megerősítette az úszás iránti csillapíthatatlan lelkesedését, amely akkor is kiérződik a hangjából, ha nem Michael Phelps a téma, hanem egy feltörekvő magyar fiú, nevezetesen aki január óta az Arizona State University általa vezetett úszócsapatában készül.

– Óriási fejlődésen ment keresztül, amióta megérkezett hozzánk – jelentette ki Bowman lapunk kérdésére Kósról. – Fizikailag sokkal erősebb lett, a technikája is javult, és általánosságban elmondható, hogy nagyobb lett az úszósebessége.

Az amerikai edzőlegenda ebben vár sokat a magyar tanítványától

Kós Hubert itthon legfőképpen vegyesúszónak lett elkönyvelve, és tavaly a római Európa-bajnokságon 200 vegyesen törte meg a jeget, szerezte meg az első aranyérmét felnőtt világversenyen. Bowman irányításával látványos fejlődést azonban hátúszásban produkált a tavasszal, ebben a számban 200 méteren a világ idei negyedik legjobb idejével rendelkezett a fukuokai vb előtt, ahol elég csak ránézni, hogy lássuk, milyen sokat izmosodott Arizonában.

KÓS Hubert
Kós Hubert háton sokat fejlődött az elmúlt fél évben Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Mindkettőben, háton és vegyesen is képes lehet a nagy eredményekre – hangsúlyozta Bowman. – Ugyanakkor azt gondolom, most főleg háton lehet nagyon jó, mert rengeteget dolgoztunk ezen a számon, igyekeztünk elmenni a falig, mindent kihozni belőle, ami csak lehetséges. De ezzel nem szeretném azt mondani, hogy innentől csak ez a szám a fontos, mert kétségkívül szép jövő előtt áll vegyesen is.

Kós rögtön a 100 hát előfutamában igazolta amerikai edzője szavait, hiszen országos csúcsát megdöntve, olimpiai szintet teljesítve a második legjobb idővel jutott tovább. Előzetesen 200-on várhattunk tőle sokat, de a rövidebb távon is erősen kezdett.

„Léon Marchand és Kós Hubert magasabb szintre emelik egymást”

A hátúszás azért is válhatott fontosabbá Kós esetében, mert Bowman csapatában eleve nincs könnyű helyzetben vegyesúszóként, hiszen a nála alig idősebb francia Léon Marchand személyében zseniális konkurenciája van nemcsak a világversenyeken, hanem az arizonai edzéseken is. Marchand tavaly a budapesti vb-n robbant be, aranyérmet szerzett, Fukuokában pedig vasárnap megdöntötte Phelps utolsó egyéni világrekordját 400 vegyesen

A nagy pillanat, avagy Phelps adta át az aranyat a franciának:

Tavaly a római Eb-t Marchand kihagyta, ahol nélküle Kós nyert 200 vegyesen. Bowman abba nem ment bele, hogy Kósnak mennyi esélye lehet Marchand ellen Fukuokában, másfelől közelítette meg kérdésünket:

– Leonnal ők egyszerre barátok és riválisok, támogatják, segítik egymást minden egyes alkalommal, amikor versenyeznek, vagy csak edzenek együtt – fogalmazott az amerikai edzőlegenda. – Egyértelműen magasabb szintre emelik egymást, ez egy kölcsönhatás, amiből mindketten sokat profitálnak. Ne feledkezzünk meg a többiekről sem, vannak más erős úszók is az arizonai csoportjukban, ez egy nagyon erős csapat.

Mit gondol Bob Bowman a Milák Kristóf nélküli 200 pillangóról?

Az is érdekelt minket, hogy mit gondol Bowman a 200 pillangóról, amelynek új világbajnoka lesz Fukuokában, hiszen a címvédő és toronymagas esélyes Milák Kristóf kimerültség miatt nem utazott el a világbajnokságra. Marchand a vegyes számok mellett ebben is erős, tavaly Budapesten második volt a saját világcsúcsát megjavító Milák mögött, így a magyar klasszis hiányában egy Bowman-tanítvány ülhet fel újra a 200 pillangó trónjára.

– Most nincs egy nagy esélyes, többen lesznek versenyben a győzelemért ebben a számban, és érdekes lesz látni, hogyan tudnak előlépni, és betölteni azt az űrt, ami azzal keletkezett, hogy Milák nem úszik a vb-n – jegyezte meg Bowman, aki tehát diplomatikusan nem emelte a mezőny fölé a saját úszóját.

Borítókép: Bob Bowman, az amerikai csapat vezetőedzője Fukuokában, de Kós Hubert és Léon Marchand is fontos neki (Fotó: thesundevils.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.