Kós Hubert beváltotta a kapitány reményét, Európa-bajnok lett!

Mind a hét nap született legalább egy magyar érem a Rómában zajló úszó-Európa-bajnokságon. A medencés versenyek szerdai záró napján Kós Hubert győzött a 200 méteres vegyes úszás döntőjében, nagy hajrával megelőzve az olaszok hazai kedvencét, Alberto Razzettit, s karrierje első nagymedencés érmét szerezte meg a felnőttmezőnyben. Hosszú idő után Késely Ajna is visszatért a dobogóra, bronzérmet szerzett 400 gyorson.

Szalay Attila (Róma)
2022. 08. 17. 18:54
KÓS Hubert
Vizes Eb – Úszás Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sós Csaba szövetségi kapitány már a júniusi budapesti világbajnokság előtt úgy fogalmazott, hogy elvárja Kós Huberttől az áttörést. A Duna Arénában ez azonban nem történt meg, a 19 éves tehetség hiába úszta ki magát olyannyira, hogy rosszul lett a 200 méteres vegyes úszás döntője után, az érmes helyektől és a saját egyéni csúcsától is elmaradt (hatodik lett 1:57,26-tal).

az a magyar úszó, akiről mindenki tudja, hogy sok van benne (nem véletlenül tartja ő a junior-világrekordot 200 vegyesen), de a legfontosabb pillanatokat elizgulja vagy eltaktikázza, valamilyen láthatatlan erő mindig visszatartja a sikertől.

Mindig visszatartotta – mostanáig.

Kós erősebben kezdett, mint az elődöntőben, de a budapesti vb-vel szemben ezúttal a hajrára is maradt ereje. Gyorson megelőzte az olaszok kedvencét, Alberto Razzettit, aki korábban 400 vegyesen már győzelmet aratott a római viadalon. Kós 1:57,72-es idővel szerezte meg az aranyérmet. Tehát gyengébb időt úszott, mint a vb-n, de egy döntőben csak az érem számít igazán, abból pedig a legfényesebb került a nyakába.

– Az elmúlt három évem rendkívül nehéz volt, rendre lecsúsztam arról, amit elterveztem. Az EYOF-on kezdődött, ahol aranyakat akartam és négy ezüsttel jöttem haza, utána az ifjúsági vb-n századokkal csúsztam ki a döntőből mindkét vegyes számban. Aztán jött a Covid, majd tavaly a budapesti Eb, ahol ötödik, az olimpián pedig huszadik lettem. Úgy nézett ki, hogy soha nem lesz szerencsém, de végre áttört a gát – nyilatkozta a vegyes zónában Kós Hubert.

KÓS Hubert
Kós Hubert bajnok lett Fotó: Czeglédi Zsolt

A friss Európa-bajnok úszó többször elmondta már, hogy példaképként tekint a vegyesúszás tavaly visszavonult királyára, Cseh Lászlóra, és a helyszínen lapunk kérdésére elárulta, hogy az ő rekordját üldözi – egyelőre – eredménytelenül. – A mostani időm abból a szempontból nem érdekel, hogy sikerült nyernem. Volt ugyanakkor bennem egy 1:56,66-os cél, mert az Cseh Laci az Európa-bajnoki rekordja, nyilván attól még messze vagyok, de régóta érzek magamban egy nagy időt, csak még nem jött ki belőlem sem a vb-n, sem most. Remélem, hogy a következő nagy versenyen összejön. Lehet, hogy pont az arany ad majd hozzá erőt, mert most megtanultam, hogyan kell megnyerni egy versenyt.

Késely újra tud mosolyogni

Az elmúlt évek nehéz időszaka után Késely Ajna számára is szinte olyan siker a 400 gyorson megszerzett bronzérem, mintha először állna dobogóra egyéniben. Ő a 2018-as glasgow-i Eb-n három érmet is szerzett (két ezüst, egy bronz), de azóta nem végzett a top háromban, sokszor a negyedik helyen maradt le az éremről, s végül új alapokra helyezte a pályafutását, Turi Györgytől az úszóként tavaly visszavonult Bernek Péterhez ment edzeni. A mostani az első közös érmük egyéni számban.

KÉSELY Ajna
Késely Ajna újra dobogós Fotó: Czeglédi Zsolt

– A sorozatos negyedik helyek után végre összejött ez a harmadik hely – nyugtázta Késely a döntő után. – Már délelőtt is éreztem, hogy maradt még bennem erő, ez magabiztosságot adott a döntőre. Nagyon jó érzés volt, hogy a táv felét elhagyva még mindig könnyednek éreztem az úszást, aztán láttam a medence szélén a magyarokat, akik szurkoltak és mutatták, hogy milyen jó helyen vagyok.

Túlszárnyalva a budapesti termés

A 400 gyors másik magyar indulója, Fábián Bettina is közel járt a dobogóhoz, de Késely mögött hat tizeddel elmaradva a negyedik helyen ért célba. A zárónap negyedik magyar döntőse, az ötödik helyen végzett 200 pillangón. A 33 éves úszó már korábban emlékezetessé tette magának pályafutása tizedik nagymedencés Eb-jét azzal, hogy a 400 méteres vegyesúszás döntőjében második lett. – Sokkal többet kaptam Rómában, mint amit reméltem – fogalmazott Jakabos. – Szinte már el is felejtettem, hogy két-három hete beteg voltam, és az orvosok azt mondták, ne nagyon eddzek. Kockáztattam, és visszanézve megérte.

A magyar küldöttség öt arannyal, hét ezüsttel és három bronzzal zárta a medencés viadalokat, és túlszárnyalta a tavalyi budapesti Eb termését, amelyen 5-3-4 volt a leosztás. Ezzel – csak a medencés úszószámokat tekintve – az éremtáblázat második helyén végzett a házigazda Olaszország mögött.

Úszó Európa-bajnokság, Róma, szerdai bajnokok és magyar helyezettek. Nők. 50 mell: 1. Ruta Meilutyte (litván) 29,59; 200 pillangó: 1. Lana Pudar (bosnyák) 2:06,81, 5. Jakabos Zsuzsanna 2:09,03; 400 gyors: 1. Marie Isabel Gose (német) 4:04,13, 3. Késely Ajna 4:08,00, 4. Fábián Bettina 4:08,63; 4×100 vegyesváltó: 1. Svédország 3:55,25. Férfiak. 50 gyors: 1. Benjamin Proud (brit) 21,58; 100 hát: 1. Thomas Ceccon (olasz) 52,21; 200 vegyes: 1. Kós Hubert 1:57,72; 400 gyors: Lukas Maertens (német) 3:42,50; 4×100 vegyesváltó: 1. Olaszország 3:28,46.

Borítókép: Kós Hubert a 200 vegyes döntőjének végén a római Eb-n (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.