időjárás 37°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Elmarad a szombat reggeli légi parádé, a tűzijátékról holnap délben döntenek

Cseh László odaszólt neki a döntő előtt: Ne izgulj annyira!

Szalay Attila
2022.06.16. 06:35
Cseh László odaszólt neki a döntő előtt: Ne izgulj annyira!

A tokiói olimpián nagy pofont kapott Kós Hubert, akitől meglepetést vártak a szakemberek, de messze elmaradt a döntőtől. A 19 éves úszó szerint ez is kellett ahhoz, hogy a hét végén kezdődő budapesti világbajnokságon felkészültebb legyen. A tavalyi hazai Eb-n még a példaképe, Cseh László ellen küzdött, aki a rivalizálás ellenére tanácsokkal látta el őt a döntő előtt. Cseh már nincs, Kósé a jövő – s ha kiússza magából, ami benne van, talán már a jelen is.

Kós Hubert neve évek óta jól cseng az uszodák világában. A 2019-es ifjúsági olimpián négy ezüstérmet szerzett, a korosztályos országos rekordokat pedig sorra döntötte meg. Tavaly már a felnőttmezőnyben bontogatta szárnyait, a budapesti Európa-bajnokságon juniorvilágcsúcsot úszott 200 vegyesen, amelynek a döntőjében ötödik lett, az év végi kazanyi rövid pályás Eb-n pedig bronzérmes volt 400 vegyesen.

Sós Csaba szövetségi kapitány nagyon bízott benne a tokiói olimpia előtt, Kós Hubertben látta a meglepetéssiker esélyét, ám a tavalyi ötkarikás játékok nem sikerültek jól a fiatal úszónak, aki 200 vegyesen a 20. helyen végzett. 

Egyébként sem volt könnyű helyzetben, mert az edzőjének, Magyarovits Zoltánnak haza kellett utaznia Japánból, mivel a járvány miatt szűkre szabott létszámkeretben nem jutott neki akkreditáció. Kós most a budapesti világbajnokságon szeretné megmutatni, mire képes igazából.

– Utólag látom, hogy nem álltam teljesen készen az olimpiára lelkileg – vallotta be lapunknak Kós Hubert. – Előtte mindenki mondogatta, hogy az olimpia mennyire más, ez a versenyek versenye, mégis amikor felálltam a rajtkőre, csak akkor szembesültem vele, hogy tényleg semmi máshoz nem fogható. 

Tokióban kaptam egy nagy pofont, és ide venném a tavalyi Eb-t is, amelynek a döntőjében ugyancsak nem volt meg a kellő tapasztalatom ahhoz, hogy érmet szerezzek. Remélem, hogy megtanultam belőlük, amit meg kellett.

A 19 éves úszó a két vegyesszámban, 200-on és 400-on indul a hazai vb-n, de a kettő közül egyértelműen a rövidebb távot tartja a fontosabbnak. Mint mondta, a 400 elsősorban arra lesz jó mindjárt a vb első napján, szombaton, hogy beússza a magát a Duna Arénában, és aztán kétszázon könnyebben gyújtsa be a rakétákat.

Kós Hubert két számban indul a vb-n. Fotó: Derencsényi István

– Jó formában érzem magam, az edzéseken olyan időket úsztam mostanában, mint még soha – árulta el kérdésünkre Kós. – Nem gondolkozom érmekben, mert nem akarom elkövetni azt a hibát, mint Tokióban, ahol a döntőről ábrándoztam és a közelébe sem jutottam. 

Most csak az a fontos, hogy kiússzam magamból azt az időt, amiről már tavaly óta tudom, hogy bennem van, amit sokan várnak tőlem, ami miatt sokan hisznek bennem. Az olimpián nem sikerült, de hazai közönség előtt bízom benne, hogy összejön.

Öt éve még a lelátón szurkolt a vb-n

A tavalyi Eb-n ugyan már versenyzett nagyszabású viadalon Kós a Duna Arénában, de az nagyon másmilyen volt, mert a koronavírus-járvány miatt nem lehettek szurkolók a lelátókon, ezúttal viszont hasonló lehet a hangulat, mint az emlékezetes, 2017-es vb-n volt. Akkoriban Kós még csak 14 éves volt, és ő is szurkolóként volt jelen a Duna Arénában.

– Elképesztő élmény volt, amire örökké emlékezni fogok – jegyezte meg. – Nekem a négyszer százméteres gyorsváltó bronzérme volt a legfelemelőbb pillanat. Az utolsó métereken, amikor Bohus Richárd úszott, olyan hangzavar volt az arénában, hogy semmit sem hallottam. Fantasztikus volt. 

Arra is emlékszem, hogy ott ültem a lelátón, az egész vb alatt nézegettem az időeredményeket, és mondogattam a családnak, hogy egy nap én is ott leszek a vízben. Most eljön ez a nap.

A példakép, Cseh László tanácsait megfogadta

Kós Hubert gyerekkori példaképe Cseh László volt, aki tavaly a tokiói olimpia után vonult vissza. A  négyszeres olimpiai ezüstérmes és kétszeres világbajnok klasszis jó tanácsokkal is ellátta potenciális utódját, amikor még egymás ellen versenyeztek. A tavalyi Eb döntőjében Cseh lett a negyedik, mögötte mindössze nyolc századdal lemaradva Kós az ötödik. Hiába a rivalizálás, a finálé előtt Cseh odafigyelt Kósra.

– Észrevette rajtam a döntő előtt, hogy nagyon izgultam, és mondta, hogy nyugodjak meg, a többiek ne lássák rajtam, ha már ő látja – elevenítette fel Kós. – Sok tanácsot kaptam tőle, amikre a mai napig figyelek. Nagyon hálás vagyok neki azokért az élményekért is, amiket gyerekként, az ő sikerein felnőve kaptam. 

Biztos vagyok benne, hogy Lacinak nagy hatása volt abban, hogy hozzá hasonlóan én is vegyesúszó lettem.

Amerika még várhat, Párizs nem

Kós Hubert a vb mellett az érettségire is készült a tavasszal, májusban tette le a vizsgáit. Nem a hagyományos magyar rendszerben tanult, hanem a Svájcban alapított nemzetközi érettségi programban, az International Baccalaureate-ben vizsgázott hat tantárgyból a Nagykovácsiban található Amerikai Iskola diákjaként. Természetesen adja magát a kérdés, hogy az Egyesült Államok valamelyik egyetemén tanuljon tovább és ott folytassa az úszást, de mint elárulta, ez jelenleg nem aktuális:

– Több amerikai egyetem megkeresett már, de a 2024-es párizsi olimpiáig biztosan maradok Magyarországon, mert itt csinálom végig a felkészülést. Annál messzebbre pedig nem nézek.

Borítókép: Kós Hubert (Fotó: Musz.hu)

 

Vizes vb 2022

Milák Kristóf: Nagyon türelmetlen vagyok magammal szemben

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.