Három balkezes, négy változás: íme a világbajnoki keret

A június 17. és július 3. között Magyarországon megrendezendő vizes világbajnokság előtti egyik utolsó lépésként Märcz Tamás szövetségi kapitány szerdán egy sajtótájékoztató keretén belül kihirdette, mely pólósok képviselhetik hazánkat a tornán.

2022. 06. 15. 16:22
Burián Gergely; Konarik Ákos
Szolnok, 2021. április 24. Az újbudai Burián Gergely (b) és a szolnoki Konarik Ákos a férfi vízilabda Eurokupa döntõjének elsõ mérkõzéseként játszott Szolnoki Dózsa - OSC Újbuda találkozón a szolnoki Vízilabda Arénában 2021. április 24-én. A Szolnok három góllal, 14-11-re nyert. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfi-vízilabdaválogatottat irányító szakember a szabályoknak megfelelően tizenhárom plusz két fős keretet nevezett meg – a korábbi, húszfős mezőnyből Szakonyi Dániel kapus, valamint Erdélyi Balázs, Konarik Ákos, Molnár Erik és Német Toni estek ki. Fekete Gergő és Vigvári Vendel pedig tartalékok, ők az alapjátékosok koronavírus-fertőzése esetén ugorhatnak medencébe a viadalon.

Märcz Tamás négy helyen változtatott a 2021-es tokiói olimpián bronzérmet szerzett gárdához képest. Nagy Viktor a játékok után visszavonult, Hosnyánszky Norbert pedig lemondta a válogatottságot. Rajtuk kívül Erdélyi Balázs és Pásztor Mátyás nem szerepel a mostani csapatban. Kapusposzton Lévai Márton került be, aki Burián Gergellyel és Nagy Ádámmal együtt első világbajnokságára készülhet. A negyedik „új” ember Pohl Zoltán. Burián meghívásával három balkezes játékos lesz a csapatban ( és a másik kettő). Ez a 2008-as pekingi olimpia óta először fordul elő, akkor Benedek Tibor, Kiss Gergely és Madaras Norbert alkotta a balkezes különítményt.

Märcz a kerethirdetéskor elárulta, Angyal Dánielt és Jansik Szilárdot szabadabb szerepkörben szeretné játszatni a vb-n. Utóbbi azon ferencvárosi játékosok közé tartozik, akik a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjét követően, csak a múlt hét közepén csatlakoztak a kerethez. A 28 éves pólóst megviselte a hosszú idény:

– A válogatottal való első edzéseken még szédelegtem, nagyon fáradtnak éreztem magam, de azóta volt egy szabad hétvégénk, kezdem egyre jobban, újra frissnek érezni magam. Jövő hét kedden kell igazán frissnek lenni, sőt még inkább június végén, július elején – akkor dől el valójában, hogy szereplünk egy világeseményen. Addigra azt hiszem, én és a többi ferencvárosi játékos is százszázalékos állapotban lesz – bizakodott Jansik.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke elmondta, a vízilabdatorna mérkőzéseinek otthont adó négy város, Budapest, Debrecen, Sopron és Szeged készen áll a kezdésre, belépőjegyek pedig továbbra is kaphatók. Férfi és női csapatunk találkozóit minden alkalommal a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában rendezik meg 21 órai kezdettel. Az A csoportba került férfiválogatott a vb-n először Montenegróval találkozik jövő kedden, csütörtökön Brazília, szombaton pedig Grúzia lesz terítéken, míg a hölgyek sorrendben Kolumbiával (hétfő), Olaszországgal (szerda) és Kanadával (péntek) mérkőznek meg. A négy csoportelső automatikusan a negyeddöntőbe kerül, míg a második és a harmadik helyezett a nyolcaddöntőben folytatja.

A férfiválogatott vb-kerete

Kapusok: Lévai Márton (OSC), (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Burián Gergely (OSC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (Vasas), (Szolnok), Pohl Zoltán (FTC), (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco)
Tartalékok: Fekete Gergő (FTC), Vigvári Vendel (FTC)

Borítókép: Burián Gergely (fehér sapkában) is bekerült a végső csapatba (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.