időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Három balkezes, négy változás: íme a világbajnoki keret

Dubai Viktória
2022.06.15. 16:22 2022.06.15. 19:44
Három balkezes, négy változás: íme a világbajnoki keret

A június 17. és július 3. között Magyarországon megrendezendő vizes világbajnokság előtti egyik utolsó lépésként Märcz Tamás szövetségi kapitány szerdán egy sajtótájékoztató keretén belül kihirdette, mely pólósok képviselhetik hazánkat a tornán.

A férfi-vízilabdaválogatottat irányító szakember a szabályoknak megfelelően tizenhárom plusz két fős keretet nevezett meg – a korábbi, húszfős mezőnyből Szakonyi Dániel kapus, valamint Erdélyi Balázs, Konarik Ákos, Molnár Erik és Német Toni estek ki. Fekete Gergő és Vigvári Vendel pedig tartalékok, ők az alapjátékosok koronavírus-fertőzése esetén ugorhatnak medencébe a viadalon.

Märcz Tamás négy helyen változtatott a 2021-es tokiói olimpián bronzérmet szerzett gárdához képest. Nagy Viktor a játékok után visszavonult, Hosnyánszky Norbert pedig lemondta a válogatottságot. Rajtuk kívül Erdélyi Balázs és Pásztor Mátyás nem szerepel a mostani csapatban. Kapusposzton Lévai Márton került be, aki Burián Gergellyel és Nagy Ádámmal együtt első világbajnokságára készülhet. A negyedik „új” ember Pohl Zoltán. Burián meghívásával három balkezes játékos lesz a csapatban (Vámos Márton és Zalánki Gergő a másik kettő). Ez a 2008-as pekingi olimpia óta először fordul elő, akkor Benedek Tibor, Kiss Gergely és Madaras Norbert alkotta a balkezes különítményt.

Märcz a kerethirdetéskor elárulta, Angyal Dánielt és Jansik Szilárdot szabadabb szerepkörben szeretné játszatni a vb-n. Utóbbi azon ferencvárosi játékosok közé tartozik, akik a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjét követően, csak a múlt hét közepén csatlakoztak a kerethez. A 28 éves pólóst megviselte a hosszú idény:

– A válogatottal való első edzéseken még szédelegtem, nagyon fáradtnak éreztem magam, de azóta volt egy szabad hétvégénk, kezdem egyre jobban, újra frissnek érezni magam. Jövő hét kedden kell igazán frissnek lenni, sőt még inkább június végén, július elején – akkor dől el valójában, hogy szereplünk egy világeseményen. Addigra azt hiszem, én és a többi ferencvárosi játékos is százszázalékos állapotban lesz – bizakodott Jansik.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke elmondta, a vízilabdatorna mérkőzéseinek otthont adó négy város, Budapest, Debrecen, Sopron és Szeged készen áll a kezdésre, belépőjegyek pedig továbbra is kaphatók. Férfi és női csapatunk találkozóit minden alkalommal a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában rendezik meg 21 órai kezdettel. Az A csoportba került férfiválogatott a vb-n először Montenegróval találkozik jövő kedden, csütörtökön Brazília, szombaton pedig Grúzia lesz terítéken, míg a hölgyek sorrendben Kolumbiával (hétfő), Olaszországgal (szerda) és Kanadával (péntek) mérkőznek meg. A négy csoportelső automatikusan a negyeddöntőbe kerül, míg a második és a harmadik helyezett a nyolcaddöntőben folytatja.

A férfiválogatott vb-kerete

Kapusok: Lévai Márton (OSC), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Burián Gergely (OSC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (Vasas), Nagy Ádám (Szolnok), Pohl Zoltán (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco)
Tartalékok: Fekete Gergő (FTC), Vigvári Vendel (FTC)

Borítókép: Burián Gergely (fehér sapkában) is bekerült a végső csapatba (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

Vizes vb 2022

Milák Kristóf: Nagyon türelmetlen vagyok magammal szemben

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.