Női válogatottunk „edzőmeccsel”, a férfi rangadóval nyit

Kinek hosszabb, kinek rövidebb ideje jutott a felkészülésre, de öt nap múlva megkezdődik a vízilabdatorna a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. Női válogatottunk a legkönnyebbnek ígérkező csoportmeccsével debütál, a férfiakra viszont már a nyitányon rangadó vár Montenegró ellen.

2022. 06. 15. 10:00
KESZTHELYI Rita
Budapest, 2019. június 7. Keszthelyi Rita a nõi vízilabda világliga nyolccsapatos szuperdöntõjének negyeddöntõjében játszott Hollandia - Magyarország mérkõzésen a Duna Arénában 2019. június 7-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú ideje jutott a vizes világbajnokság öt nap múlva kezdődő vízilabdatornájára való felkészülésre női vízilabda-válogatottunknak. Az OB I a hölgyek számára már április végén lezárult, azóta a Világliga európai döntőjében a negyedik helyet érte el Bíró Attila csapata, majd a szövetségi kapitány tanítványaival Erdélyt is megjárta. A székelyföldi túrán még a csapategység erősítésén volt a hangsúly, a hazatérés után pedig kezdetét vette a fizikai felkészülés időszaka, Veszprémben, majd Szegeden készült a keret, Ausztráliával, valamint az olimpiai és világbajnoki címvédő Amerikai Egyesült Államokkal játszott edzőmeccseket.

A tokiói ötkarikás játékokon bronzérmet szerzett csapatunk jövő hétfőn Kolumbia ellen mutatkozik be a tornán. A világbajnoki újonc aligha szól bele majd a „nagyok” dolgába az A csoportban, a következő két meccsen, Olaszország és Kanada inkább fejtörést okozhat a magyar válogatottnak. Keszthelyi Ritáék legutóbbi tétmeccsüket éppen a taljánok ellen játszották, és 10-9-es vereséget szenvedtek tőlük a Világliga bronzmérkőzésén, tavaly, az olimpiai kvalifikációs tornán viszont három góllal legyőzték őket. A megfiatalított olasz csapat a legutóbbi vb-n, 2019-ben Kvangdzsuban a hatodik helyen végzett, és 2015 óta vár világbajnoki éremre, míg a kanadai ennél is régebben, 2005-ben hazai környezetben állhatott a legutóbb dobogóra. Kvangdzsuban a kilencedik lett, Budapestről ugyanakkor jó emlékeket őrizhet, hiszen negyedikként zárt 2017-ben. Ahogy az olaszok, úgy a kanadaiak ellen is általában szoros mérkőzéseket játszik a magyar válogatott, a legutóbbi két összecsapásból egyet az észak-amerikaiak, egyet a mieink nyertek.

 

A négy csoportból három csapat jut tovább, a győztes azonnal a legjobb nyolc közé kerül, a második és harmadik helyezettre pedig a nyolcaddöntő vár. Magyarország legutóbb 2005-ben ünnepelt világbajnoki címet, de már a 2013-as bronz óta is hosszú évek teltek el, a 2017-es budapesti vb-n az ötödik, 2019-ban Dél-Koreában pedig a negyedik helyen zárt. Keszthelyi Rita abban reménykedik, ezúttal jobb eredményt ér el hazánkban a válogatott:

– A 2017-ben elért ötödik hely nem tekinthető feltétlenül rossz eredménynek, de ahhoz képest, milyen csapatunk volt, többet kellett volna kihozzunk belőle. Főleg azért, mert sok játékosunknak az utolsó világversenye volt, emiatt tartották együtt a csapatot – idézte fel a gólerős csapatkapitány, majd az M4 Sportnak elárulta, érzelmes viszony fűzi a Hajós Uszodához: – Ez a vízilabda szentélye, itt nőttem fel, itt tanultam meg pólózni. Remélem, sikerül előrébb lépnünk a budapesti világbajnokságok tekintetében, és most négy közé kerülünk.

Az olimpiai bronzérmes férfi válogatott tagjainak szorosabb volt a menetrendjük, hiszen a bő keretből tizenegyen a vb kezdete előtt két héttel még klubjukkal a Bajnokok Ligájában szerepeltek. A teljes keret tehát mindössze másfél hetet töltött el együtt a Margitszigeten, hogy felkészüljön az első mérkőzésre. Märcz Tamás tanítványaira a jövő keddi nyitányon rangadó vár, Montenegró lesz az ellenfél. A mieinken kívül ők is a csoportelsőségre pályáznak, de a közelmúlt eredményei inkább a magyarok mellett szólnak, akik a legutóbbi négy mérkőzést megnyerték a déliekkel szemben. A montenegrói válogatott csalódást keltő eredményeket ért el az utóbbi időben: bár a 2020-as Eb-n harmadik lett, a legutóbbi világbajnokságot csak a tizedik, míg a tavalyi olimpiát a kilencedik helyen zárta. Brazília és Grúzia ellen vélhetően könnyebb dolga lesz a magyar csapatnak. Előbbi sosem került be a viadalon a legjobb nyolc közé, utóbbi pedig vb-újonc – megküzdhetnek egymással a csoport harmadik helyéért.

A vízilabdatorna négy helyszínen, Budapest mellett Debrecenben, Sopronban és Szegeden zajlik. A magyar érdekeltségű csoportmérkőzéseket minden esetben 21 órától a margitszigeti Hajós Alfréd Uszodában rendezik.

A program

Női válogatott, A csoport: Magyarország–Kolumbia június 20., Olaszország–Magyarország június 22., Magyarország–Kanada június 24.

Férfi válogatott, A csoport: Montenegró–Magyarország június 21., Magyarország–Brazília június 23., Magyarország–Grúzia június 25.

Borítókép: Keszthelyi Rita a legjobb négybe várja a magyar válogatottat (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.