Időpocsékolásra nincs idő a férfiválogatottnál

Immáron teljes létszámmal készül férfi-vízilabdaválogatottunk a június 18-án hazánkban elrajtoló vizes világbajnokságra, miután szerdán a múlt hétvégén még a Bajnokok Ligájában csatázó pólósok is csatlakoztak Märcz Tamás bő keretéhez. A szövetségi kapitány a jövő héten ismerteti a végleges névsort, és a kiválasztott játékosokkal szemben nagy elvárásokat támasztott.

Magyar Nemzet
2022. 06. 09. 17:16
MÄRCZ Tamás
Budapest, 2021. június 1. Märcz Tamás szövetségi kapitány a tokiói olimpiára készülõ magyar férfi vízilabda-válogatott edzésén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2021. június 1-jén. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán a múlt hétvégén, a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjével zárult le a klubidény, de férfi-vízilabdaválogatottunk már javában készül a június 18-a és július 3-a között hazánkban megrendezendő vizes világbajnokságra. A húszfős keret magját adó, a BL-ben harmadik helyet szerzett tíz ferencvárosi játékos, valamint a Pro Reccóval a trófeát elhódító Zalánki Gergő két pihenőnap után szerdán csatlakozott a társaihoz, így a kiegészült csapatnak csak minimális ideje, másfél hete lesz a közös edzésekre. Märcz Tamás szerint ezért egy pillanatot sem szabad elvesztegetniük a tréningeken.

– Ezúttal nem a huszonöt napos minimális felkészülés vár ránk, mert ennyi idő múlva most a vb-döntőt is megrendezik. Komoly menetelés lesz, amely során nem engedhetjük meg magunknak, hogy túl sok olyan edzésünk legyen, amelyen nem száz százalékot adunk, mert a gyakorlások minden percét jól és maximálisan ki kell használjuk – nyilatkozta a távirati irodának a szövetségi kapitány a válogatott tegnapi sajtónyilvános edzésen.

 

A 47 éves szakember jövő szerdán ismerteti a végleges névsort, amelyet tizenhárom pólós alkot majd, valamint két póttag (akiket koronavírus-fertőzés esetén lehet nevezni a mérkőzésekre). Märcz tisztában van vele, a kimaradó játékosokat elkeseríti majd, hogy nem ugorhatnak medencébe a hazai rendezésű viadalon, az augusztusi spliti Európa-bajnokságon viszont akár ők is szerephez juthatnak.

– Természetesen mindenki ott akar lenni a vb-keretben, de közben azért hosszú távra is terveznek, ami rendjén is van – vélekedett a játékosként olimpiát nyert szövetségi kapitány. – Akad, akit kicsit stresszel ez a helyzet, mást inspirál. Nekem azt kell figyelnem, hogy melyik kerettel lehetünk a vb két hetében a legerősebbek, illetve fontos szempont, hogy az ismert és várható ellenfelekkel szemben melyik összeállítású keret lehet a legeredményesebb.

A vízilabdatorna küzdelmei négy helyszínen, Budapesten, Debrecenben, Sopronban és Szegeden zajlanak majd, a magyar válogatottak mérkőzéseinek minden esetben a margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda ad otthont. Az A csoportban szereplő férfi csapatunk június 21-én Montenegró ellen mutatkozik be a vb-n, ezután sorrendben Brazíliával és Grúziával találkozik. Märcz Tamás úgy gondolja, játékosainak végig összpontosítaniuk kell, a gyengébbnek titulált ellenfelek elleni meccseket sem vehetik félvállról, ha azt szeretnék, hogy a második hétre, azaz a kieséses szakaszra csúcsformába kerüljenek.

– Kell-e annál nagyobb motiváció, mint a Hajós-uszodában, saját közönség előtt világbajnokságon játszani, és esetleg a 2017-es hazai vb-ezüsthöz képest is előrelépni? Azt szeretném, hogy mindenki mutassa meg, ami benne van, senkiben se legyenek gátak, továbbá mindenki legyen harmóniában önmagával és a társaival. A legfontosabb, hogy csapatként funkcionáljunk! – tette hozzá a szakvezető.

A 20 fős vb-keret

Kapusok: Lévai Márton (OSC), Szakonyi Dániel (FTC), (FTC). 
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Burián Gergely (OSC), Erdélyi Balázs (Vasas), Fekete Gergő (FTC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (Vasas), Molnár Erik (FTC), (Szolnok), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), (FTC), (FTC), Vigvári Vendel (FTC), (Pro Recco).

Borítókép: Märcz Tamás (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.