Már mindent elért a Fradival, külföldre igazol Vámos Márton

A Bajnokok Ligájában megszerzett bronzéremmel zárta le pályafutásának ferencvárosi időszakát Vámos Márton. A magyar vízilabda-válogatott balkezes kiválósága hamarosan belekóstol a légióslétbe, előtte azonban még hazai medencében kell megvillantania a tudását, a jövő héten kezdődő vizes világbajnokságon Märcz Tamás csapatának egyik vezére lehet.

2022. 06. 08. 6:53
VÁMOS Márton
Belgrád, 2022. június 3. A ferencvárosi Vámos Márton (elöl) és Benjamin Thomas Hallock, az olasz csapat játékos a férfi vízilabda Bajnokok Ligája elõdöntõjében játszott FTC Telekom Waterpolo Pro Recco mérkõzésen Belgrádban 2022. június 3-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeti elvárásokkal szemben meglehetősen sikeres idényt hagy maga mögött a Ferencváros vízilabdacsapata, a tavaly nyári megújulást követően a megfiatalított gárda az ob I-et és a Magyar Kupát is megnyerte, a Bajnokok Ligájában pedig harmadik helyezést ért el, múlt szombaton a Bresciát 14-12-re verte a bronzmeccsen. Miközben a pezsgők durrantak, az M4 Sport mikrofonvégre kapta a csapat egyik klasszisát, Vámos Mártont, aki elárulta, utolsó meccsét játszotta a Fradiban. A játékos bejelentése nem volt váratlan, hiszen már februárban rebesgették, hogy Vámos a szezon végén elhagyja Magyarországot, és alighanem az Olimpiakosznál folytatja a pályafutását. Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok pólós lapunk megkeresésére megerősítette, hogy külföldön folytatja, új klubjáról viszont a hivatalos bejelentésig nem szeretne beszélni.

– Ez egy több éve tartó történet. Amikor öt éve a Szolnoktól a Fradihoz igazoltam, akkor is kerestek külföldről, a Fraditól azonban jobb ajánlatot kaptam. Emellett mindig úgy gondoltam, hogy egy magyar csapatért, magyar játékosokkal nagyobb dicsőség küzdeni és trófeát nyerni, mint külföldivel. Mindezek miatt a Fradi mellett döntöttem. A megérkezésem óta gyakorlatilag minden elérhető trófeát megnyertünk, öt nagyon szép évet zártam itt – fogalmazott Vámos.

– Megkeresett egy patinás klub, sosem játszottam még külföldön. Hamarosan betöltöm a harmincadik életévem, ezért eljött az ideje, hogy kiruccanjak kicsit a magyar pólóból, máshol is kipróbáljam magam. Az ember életében pozitívum, ha új kultúrát ismer meg, új impulzusok érik, ezáltal is fejlődhet – a vízilabdában és a jellemében is.

Vámos ferencvárosi időszakát értékes éremmel zárta le, a jól megérdemelt pihenő helyett azonban már újabb feladatra koncentrálhat. Jövő szombaton ugyanis kezdetét veszi a hazai rendezésű vizes világbajnokság, és Märcz Tamás válogatottjának oszlopos tagjaként Vámosra fontos szerep hárul. A 29 éves pólós és még kilenc fradista így csupán két pihenőnap után ma csatlakozott a Margitszigeten készülő, Kanadával, majd Horvátországgal edzőmeccset játszó nemzeti csapathoz. Vámos úgy érzi, a kurtára sikerült szünet a segítségére lehet.

– Kétféle módon sülhet el a dolog. Mivel lendületben vagyunk, lehozhatjuk így ezt a tornát, és utólag rájövünk, hogy nem hiányzott a pihenő. Persze az is megtörténhet, hogy most úgy érezzük, lendületben vagyunk, jól megy a játék sok embernek, aztán amikor elérkezik a legfontosabb tétmeccsek ideje, és a négy közé, esetleg a döntőbe jutásért játszunk, akkorra fogunk leereszteni. Nehéz lenne úgy nekivágni a tornának, ha előtte akár egy hetet is pihennénk, mert a vízilabda olyan sport, ahol egy hét kihagyás után két hét edzéssel tudunk visszalendülni.

Személy szerint nekem jó, hogy most elkezdjük, de a vb kieséses szakasza még nagyon messze van, addig okosan kell bánni azokkal a játékosokkal, akik ennyire ki vannak facsarva. Fizikai tekintetben meg tudjuk oldani a dolgot, hiszen már elég rutinosak vagyunk hozzá, az viszont, hogy a fejekben mi zajlik le, más kérdés. Nagyon nehéz mindig összpontosítani. Éppen hogy túl vagyunk a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjén, ahol három élet-halál meccset játszottunk. Mindenki beleadott mindent, és ezek után kiürültek a motivációs raktárak. Ugyan a hazai vb-n a motiváció aligha fog hiányozni, de nem lehet mindig ezer fokon égni.

Férfi válogatottunk a legutóbbi, 2019-es kvangdzsui vb-t a negyedik helyen zárta, Vámos nem szeretne jóslatokba bocsátkozni, hogy itthon mire lehet képes a csapat.

– Az olaszokkal vagy a spanyolokkal már a negyeddöntőben összekerülhetünk. Ezen csapatok elleni meccseinken általában egy gól dönt, esetleg döntetlen születik, amit ötméterespárbaj követ. Ilyenkor a nüanszok számítanak, hasonlóan erősek ezek a válogatottak. A mi csapatunk pedig eddig nemigen játszott együtt. A montenegrói világliga szuperdöntőjét tekinthetjük kiindulópontnak, bár arról a tornáról többen is hiányoztak, Varga Dumi (Dénes – a szerk.) és Hárai Balázs sem voltak ott. Akkor az első meccsen kaptunk ki a spanyoloktól, azért lettünk csak ötödikek, remélem, hogy most legyőzzük őket.

Nehéz ilyen rövid idő alatt összecsiszolni egy társaságot, de magyarok vagyunk, kitalálunk majd valamit.

Borítókép: a Pro Recco elleni elődöntőn a Bajnokok Ligájában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.