Egy csapatnak ki kell esnie, ami ezúttal akár a Fradi is lehet

A bajnokságban tündököl, a nemzetközi porondon viszont döcög a szekere az elmúlt évek sikercsapatának. A Ferencváros tavalyi ezüstérme után idén nincs továbbjutást érő helyen a férfivízilabda Bajnokok Ligája A csoportjában. Varga Zsolt vezetőedzőt kérdeztük, hogy mi áll a bukdácsolás hátterében.

2022. 03. 03. 6:35
VARGA Zsolt
Budapest, 2022. február 23. Varga Zsolt vezetõedzõ a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörében, a tizedik fordulóban játszott, FTC-Telekom Waterpolo - Barceloneta mérkõzésen a fõvárosi Császár-Komjádi Béla Sportuszodában 2022. február 23-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páratlan eredménysorozatot produkált a Ferencváros az elmúlt években. A zöld-fehér vízilabdacsapat 2018-ban és 2019-ben minden trófeát elhódított, amiért harcba szállt, zsinórban tízet. 2020-ban a játék helyett a koronavírus vette át az uralmat, 2021-ben pedig a korábbiakhoz képest szűkös év következett az FTC-nél: a Magyar Kupában győzött, a Bajnokok Ligájában második, az ob I-ben harmadik lett. Az együttes ezek után, tavaly nyáron jelentősen átalakult, heten, köztük vezéregyéniségek távoztak és hat pólós érkezett a helyükre. Ember volt a talpán, aki meg merte jósolni, mire lehet képes a Ferencváros az új idényben.

A megreformált csapat – némiképp váratlanul – hengerel idén a bajnokságban: az évad zárószakasza előtt veretlen az FTC, huszonegy győzelem mellett csupán egy döntetlen csúszott be. Varga Zsoltot is meglepte ez a teljesítmény, valamint az is, hogy fiai ősszel a Bajnokok Ligájában is tartották a lépést a legjobbakkal. Februárban viszont két vereséggel hirtelen az A csoport ötödik helyén találta magát a csapat, ami nem ér továbbjutást, jelen állás szerint tehát az elmúlt években domináló Fradi nem lesz ott a nyolcas döntőben. Igaz, csak egy pont a hátrány, tehát még semmi sincs veszve.

 

– A fiatalítás volt a célunk, ezért az előző évekkel összehasonlítva nagyon megváltozott az együttes, a központi játékosok közül Jannisz Funtulisz, Nikola Jaksics, Nicolas Constantin-Bicari is távoztak. A megújult csapat talán még túl is teljesítette az elvárásaimat, az átalakítás időszakában tartotta a lépést a Bajnokok Ligájában a Bresciával és az Olimpiakosszal – ismerte el lapunknak a vezetőedző. 

– Tisztában vagyok vele, hogy minden idény során eljön a holtpont, amikor kicsit visszaesik a teljesítményünk. Tavaly is így volt ez a január–márciusi időszakban, aztán az idény végére, talán a legjobb pillanatban, magunkra találtunk. Utólag visszatekintve meglátjuk, hogy idén ez volt-e a nehezebb időszakunk.

Négy győzelem, négy döntetlen, két vereség. Mi áll a BL-ben való gyengélkedésnek a hátterében? elsősorban nem tanítványai teljesítményében kereste a hibát, szerinte a matematika kérdése az egész.

A Bajnokok Ligájában Európa legjobb csapatai gyűlnek össze. Mi pedig – a másikkal összehasonlítva – különösen nehéz csoportba kerültünk, ezzel a szakértők is egyetértettek. Kemény dió a csoportunkban a legjobb négy közé kerülés, előzetesen is tudtuk, hogy így lesz. Az öt nagy csapat közül egynek ki kell esnie 

– magyarázta a szakember, ugyanakkor hozzátette, nincs oka panaszra: – Egy edző nehezen mondja ki, hogy elégedett az idény közben, hiszen a végén derül ki, miként végzett a csapat az egyes sorozatokban. Ugyanakkor veretlenül vezetjük a bajnokságot. Az elsődleges célunk a bajnoki cím visszahódítása, és bízom benne, hogy sikerül annyi pontot összegyűjtenünk a folytatásban, hogy bejussunk a BL nyolcas döntőjébe. 

Ha a negyedik helyen jutnánk tovább, valószínűleg a Pro Reccóval csatáznánk a folytatásban, amelyet nem lenne könnyű legyőzni. Bár ha megnézzük a múlt évet, a bajnokság rájátszásában mutatott teljesítményünket látva talán kevesen gondolták, hogy bejutunk a BL-döntőbe. Mégis így lett…

 

 

Újra a medencében

Amint azt Varga Zsolt felelevenítette, a februárt vezére nélkül kellett átvészelnie a Ferencvárosnak. Varga Dénesnél ugyanis január 26-án egy férfiakat érintő betegséget állapítottak meg, ezért megműtötték. Két hét elteltével kezdett el újra edzeni, majd kedden, a Honvéd elleni bajnokin visszatért, és azonnal főszerepet vállalt: az ő góljával 6-5-re győzött a Fradi.

– Az erőnlétem még nem a megszokott, nem a régi, úgyhogy a következő hetekben azon fogok dolgozni, hogy azt visszaszerezzem – nyilatkozta az M1 csatornának a mérkőzés után a csapatkapitány. Varga Zsolt szerint az a legfontosabb, hogy a klasszis az idény legnehezebb meccseire formába lendüljön:

– Dumi nehéz időszakon van túl, ezért nem támasztottunk nagy elvárásokat vele szemben. A Honvéd ellen mégis ő döntötte el a mérkőzést, úgy látszik, erre bármikor képes. Nekünk annyi volt a célunk, hogy játékba kerüljön – mondta a Magyar Nemzetnek a tréner.

Borítókép: Varga Zsolt vezetőedző a Ferencváros Barceloneta elleni Bajnokok Ligája mérkőzésén (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.