Vendégként sem lassított a Ferencváros, huszonnegyedszer is bajnok

2019 után először, összességében pedig huszonnegyedik alkalommal lett bajnok a vízilabda ob I-ben a Ferencváros, miután a finálé második, szerdai mérkőzését is megnyerte. A zöld-fehérek vendégként 15-7-re múlták felül az OSC-t, amely az előző idény után ismét ezüstérmes lett a bajnokságban.

2022. 05. 18. 19:44
null
Budapest, 2022. május 18. A bajnok FTC játékosai örülnek az E.ON férfi ob I döntõjében játszott második Genesys OSC Újbuda - FTC-Telekom Waterpolo mérkõzés végén a budapesti Nyéki Imre Uszodában 2022. május 18-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki gondolta volna az idény elején, hogy bajnoki döntőbe jut a Ferencváros vízilabdacsapata? Talán még maga vezetőedző sem. A keret jelentős változtatásokon esett át, heten távoztak, hatan jöttek, így szeptemberben közel sem volt egyértelmű, hogy beválnak-e az új játékosok, és azonnal olajozottan fog működni a gépezet. Mégis így lett. 

A Fradi már a szezonkezdettől hengerelt, az ob I-ben március közepéig, azaz majdnem az alapszakasz végéig veretlen maradt – a címvédő Szolnok törte meg a jeget, amely 11-10-re legyőzte a zöld-fehéreket. A vereség mellé csak két döntetlen társult, az FTC könnyedén megnyerte az alapszakaszt. Minden tétmeccset figyelembe véve nyolc hónapon keresztül, február elejéig volt veretlen, és bár a Bajnokok Ligájában néhány megingás majdnem a csapat továbbjutásába került, végül másodikként végzett az erős ellenfelekkel teletűzdelt csoportjában, ott lesz a két hét múlva megrendezendő nyolcas döntőben.

 

A bajnoki fináléba a Vasas legyőzésével jutott, ahol az OSC várt rá. Az újbudai csapat tavaly ezüstérmes volt az ob I-ben, de novemberben, majd tavasszal is hullámvölgybe került. Varga Dániel együttese emiatt a BL-ben nem került be a legjobb nyolc közé, hazai vizeken azonban sikerrel járt, az alapszakasz során elért harmadik helye után a Szolnokot legyűrve bejutott az ob I döntőjébe. A Ferencváros már túl nagy falatnak bizonyult a párharc első meccsén, két hete 18-9-re nyert. Ezzel nagy lépést tett a bajnoki cím felé, hiszen a finálé mindössze az egyik fél második győzelméig tart.

A szerdai, második mérkőzésre annyian voltak kíváncsiak, hogy egy gombostűt sem lehetett leejteni a Nyéki Imre uszodában, a lelátón kívül a lépcsőkön is ücsörögtek a nézők. A ferencvárosi szurkolók lelkesen hajtották előre az övéiket, a játékosok vendégként is otthon érezték magukat. 

A buzdítást egy gyors góllal hálálták meg – alig egy perc elteltével Fekete Gergő találatával vezettek a zöld-fehérek. Az első mérkőzéstől eltérően azonban ezúttal az OSC is felvette a kesztyűt, Csacsovszky Erik kisvártatva kiegyenlített. 2-2-ig fej fej mellett haladtak a csapatok, majd az FTC fölénybe, illetve a meccs során először kétgólos előnybe került, amit sikerült megőriznie az első negyed végéig (4-6). A nyitány gólesője után a folytatást a kimaradt helyzetek jellemezték, elsősorban a hazaiak voltak pontatlanok, így a nagyszünetre már öt góllal vezetett a Ferencváros (4-9).

VARGA Zsolt
A végén Varga Zsolt vezetőedző (elöl, ingben) is a medencében kötött ki Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az OSC közel másfél negyedig tartó gólcsendjét Várnai Kristóf törte meg. Az újbudaiak öröme csak pillanatnyi volt, mivel a házigazda továbbra is csak elvétve találta el a kaput, ha pedig mégis, többnyire hárítani tudta a lövéseket. A harmadik játékrészt is az FTC nyerte, Luca Damonte remek ejtése zárta le a negyedet (6-13). 

A ferencvárosi szurkolókkal megtelített lelátón végig fesztiválhangulat uralkodott, a meccs végén pedig a medencében is megkezdődött a zöld-fehér örömünnep. Az utolsó nyolc percben ugyanis az egyik oldalon már csak egy, a másikon két gól született, 15-7-es győzelmével tehát az FTC 2019 után újra aranyérmet szerzett az ob I-ben, összességében a huszonnegyediket. Az OSC-nek pedig az előző idény után ismét az ezüst jutott, immáron 44 éve vár a bajnoki sikerre.

– Csodálatos élmény volt a döntő első és mai meccse is, valamint közte a Brescia elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés is. Sokkal precízebben játszottunk, mint a döntő első meccsén, támadásban könyörtelenek voltunk. Nagyon örülök, hogy a végén Dani (Szakonyi – a szerk.) is beállhatott a kapuba, ezt a csapat elintézte neki. Most ünneplünk egy keveset, aztán elkezdünk készülni a BL nyolcas döntőjére – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Vogel Soma. – Majdnem minden meccsen olyan, mintha otthon játszanánk, hiszen szinte mindenhova jönnek velünk a szurkolóink – tette hozzá a Fradi kapusa.

Ob I, döntő, 2. mérkőzés: 
OSC–FTC 7-15 (4-6, 0-3, 2-4, 1-2)
gólszerzők: Burián, Manhercz 2-2, Csacsovszky, Várnai, Bundschuh 1-1, ill. Damonte, Fekete 3-3, Vámos, Varga D., Pohl, Merkulov 2-2, Vigvári Ve. 1

 

Borítókép: Ünneplő ferencvárosi játékosok (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.