Thomas Bach is Magyarországra látogat a vizes vb miatt

Az előzetes nevezések alapján közel 180 ország sportolója érkezik Magyarországra a vizes sportok június 18-án rajtoló világbajnokságára, melyre megindult a jegyértékesítés. Összesen több mint 30 milliárd forint a vb lebonyolítási költsége, de cserébe milliárdok figyelnek majd hazánkra és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is Budapestre látogat, derült ki a vizes vb rajtja előtt egy hónappal tartott sajtótájékoztatón.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 18. 15:07
Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

és a magyar vízilabda-válogatottak klasszisai számára is különleges esemény a hazai rendezésű vb, amelyen magyar közönség előtt bizonyíthatnak.

– Mindig is irigyeltem azokat a sportolókat, akik hazai közönség előtt versenyezhettek, az én pályafutásom egyik ékköve éppen ezért a 2006-os Európa-bajnokság. Csodálatos dolog magyarként itthon versenyezni – nyilatkozta Kovács Ágnes, aki 2006-ban a Margitszigeten mindhárom mellúszó számban bronzérmes volt.

Kemény Dénes, a vízilabdázók korábbi szövetségi kapitánya, aki háromszor nyert olimpiai aranyat a csapatával, arra figyelmeztetett, hogy a hazai közönség ereje kétélű dolog.

Ha egy csapatnak jól megy, akkor óriási támogatást jelenthet, de ez extra teher is lehet, ha nem párosul jó teljesítménnyel.

– Nem lenne baj, ha a fontos meccseken már az elején jól menne a játék, és akkor a közönség befújja a csapatot. A Margitsziget a vízilabda Mekkája, itt az ideje, hogy a döntő után a magyar himnusz szóljon – jelentette ki Kemény.

Kemény Dénes (jobbra) mutatta be a vb érmeit. Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

– Legyen ez a világbajnokság a sport ünnepe! – fogalmazta meg a célt Wladár Sándor, a szervezőbizottság vezetője, a Magyar Úszószövetség elnöke, aki szép magyar sikerekben is bízik. – Helyt fogunk állni. Ez a világ harmadik-negyedik legnézettebb sporteseménye, milliárdok figyelik majd Magyarországot.

Szántó Dávid, a szervezőbizottság operatív igazgatója elmondta, hogy az előzetes nevezések alapján közel 180 ország sportolója érkezik Magyarországra, hivatalosan június 8-ig kell jelentkezni, 

várhatóan körülbelül 2700 versenyző vesz majd részt a viadalon.

A koronavírus-járvány miatt még több országban szigorítások vannak érvényben, így a kínai küldöttség például csak 41 fős lesz és teljesen külön érkezik a világbajnokságra. Más okból, de kihagyja a vb-t az úszósport egyik legnagyobb jelenkori sztárja, a brit Adam Peaty, aki eltörte a lábát . Ugyanakkor többek közt az amerikai szupersztárok is érkeznek, itt lesz az egyformán hétszeres ötkarikás aranyérmes és Katie Ledecky.

Mihók Attila, a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) igazgatója elmondta, a vizes világbajnokság rendezési költsége hozzávetőlegesen nettó 27 milliárd forint, ezenkívül a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnek, a FINA-nak fizetendő összeg 4,5 milliárd forint.

A sajtótájékoztató egyik legfontosabb bejelentését London olimpiai bajnok mellúszója, Gyurta Dániel tette, aki a NOB sportolói bizottságának tagjaként közölte, hogy a világbajnokságra Magyarországra érkezik Thomas Bach, a szervezet elnöke.

– Ez egy nagyon komoly fegyvertény, és az eseményt felhelyezi arra a polcra, ahová való – jegyezte meg Gyurta. – Magasan a léc, de látva a szervezőbizottság fantasztikus munkáját, biztos vagyok benne, hogy büszkén tesszük majd le az asztalra, amit négy hónap alatt összehoztunk.

Mintegy 180 ezer belépő vár gazdára. Az úszóversenyekre a legolcsóbb jegy 1500, a legdrágább 19 ezer forintba kerül a vb hivatalos honlapján, a műugró viadalra 1000 és 3000, a szinkronúszásra 1500 és 5000 forint között válthatók belépők.

A nyíltvízi úszók versenyeire egységesen 3000 forintba kerül a jegy, amely aznapra belépést biztosít a Lupa Beach strandra is. A vízilabdatornán a csoportmérkőzésre minden helyszínre 4000 és 8000 forint között lehet belépőt vásárolni, az egyenes kiesés szakaszra emelkednek az árak, a fináléra a legdrágább jegy 24 ezer forint.

A sajtóeseményen bemutatták a világbajnoki érmeket, melyek a dobogósok nyakába kerülnek majd. A mintegy háromszáz garnitúra érmet egy német pénzverdében készítik, mindegyik kézzel csiszolt, így nem lesz két egyforma.

A vb első héten, június 18. és 25. között rendezik az úszóversenyeket, a helyszín a Duna Aréna. Ezzel párhuzamosan zajlanak majd a szinkronúszó versenyek a margitszigeti Széchy-medencében, míg a vízilabdatorna csoportmérkőzéseinek a Hajós Uszoda nagymedencéje mellett Debrecen, Sopron és Szeged ad otthont.

Mindegyik városban egy-egy férfi és női csoport küzdelmei zajlanak majd, azaz délutánonként két-két mérkőzést nézhetnek meg a szurkolók. Kivéve a Margitszigetet, ahol a magyar férfi és női válogatott játszik majd, mert itt elkerülendő az ütközést az úszóviadallal, az első meccsek 19.30-kor kezdődnek, a magyarok pedig 21 órától szállnak vízbe.

Borítókép: Gyurta Dániel beszél a vizes vb sajtójátékoztatóján (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.