Milák elmagyarázta, miért néz máshogy Mártonra, mint Kenderesire

Három arany- és két ezüstéremmel zárta az úszó Európa-bajnokságot Milák Kristóf, aki szerda délután a helyszínen tartózkodó magyar sajtónak nyilatkozott Rómában. Kiderült, hogy a Red Bull Ringen autózva kapcsolódik majd ki, lapunk kérdésére pedig a Márton Richárdhoz és a Kenderesi Tamáshoz fűződő viszonyáról mesélt, és azt is elárulta, hogy jövőre újabb csattanókra készül.

Szalay Attila (Róma)
2022. 08. 17. 15:35
MILÁK Kristóf; MÁRTON Richárd
Vizes Eb – Úszás - Milák Kristóf arany-, Márton Richárd ezüstérmes 200 méter pillangón Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar szempontból a Rómában zajló Eb talán legszebb pillanata volt, amikor a 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésekor az aranyérmes felhívta maga mellé a dobogó legfelső fokára az ezüstérmes Márton Richárdot, és így hallgatták végig szívre tett kézzel a Himnuszt.

A 2018-as glasgow-i Eb-n is kettős magyar siker született ebben a számban, akkor is Milák győzött, aki mögött a 200 pillangó 2016-os olimpiai bronzérmese, volt a második helyezett. Négy éve is szép látványt nyújtott a dobogó, de Milák kötődése Mártonhoz látványosan más, mint Kenderesihez. Ezért is kértük arra a 22 éves klasszist, hogy árulja el, az érzéseiben miben volt más a két alkalom.

A különbség

– Van az egyik oldalon Tomi, a másikon meg a klubtársam, az edzőtársam és egyben nagyon jó barátom, ami teljesen más kontextusba helyezi, hogyan élem meg a közös sikert. Ezért látszik, hogy más a hozzáállásom kettejükhöz – válaszolta lapunk kérdésére Milák.

MILÁK Kristóf
Milák Kristóf pihenésre készül, de nem engedné el magát. Fotó: Czeglédi Zsolt

Márton Richárd – Biczó Bencével együtt – a júniusi budapesti vb előtt kapott Fair Play-díjat azért, mert önzetlenül segítette edzőtársként Milákot a 2021-ben megrendezett tokiói olimpiára való felkészülésben, pedig előtte már épp felhagyott az úszással, és helyette két-három hónapig ételfutárként dolgozott. Idén aztán Milák mellett rohamos fejlődésnek indult, aminek az eredménye az lett, hogy az Eb-ezüstérmes ideje, egyben új egyéni rekordja (1:54,78) már egy századdal jobb, mint a római viadalt vállsérülés miatt kihagyó Kenderesi idei legjobbja, amit a budapesti vb-n úszott.

A közeljövőben nagy rivalizálás várható Kenderesi és Márton között a Milák mögötti második helyért a magyar ranglistán 200 pillangóban.

Az Eb-n Milák bizonyította, hogy nemcsak pillangón, hanem gyorsúszásban is a világelitben a helye, száz méteren ezüstérmet szerzett, kétszázon pedig azért nem jutott be a döntőbe, mert nagyjából tíz perccel az elődöntő előtt még a 100 pillangó aranyáért úszott. Ez azóta is bántja.

Milák, Popovici és Novák

A Foro Italicóban az Arena zártkörű teraszán tartott sajtóesemény előtt Milák egy pillanatra összefutott a gyorsúszás nemzetközi királyával, a román David Popovicival, akivel lapunk hasábjain már üzentek egymásnak az Eb alatt. Most sem bírták ki, hogy röviden ne ugrassák a másikat, s közös témát is találtak Románia magyar származású sportminisztere, Novák Károly Eduárd személyében. Láthatóan kezdik csípni egymást, de az ismeretség még felületes.

– Még nem ismerjük egymást túl jól, hiszen ő még csak 17 éves, és teljesen új ebben a közegben, tavaly a római junior Eb-n fedezték fel – válaszolta lapunknak Milák. – Nyilvánvalóan vannak jó kapcsolataim a szakmán belül sportolókkal, edzőkkel is, de Popovicival még nem tartunk ott. Az évek során ez majd alakul.

Miláknak az edzője, Virth Balázs egy hónapos pihenőt javasolt, de ő ezt soknak tartja. Az biztos, hogy az Eb után most kikapcsol, mint mondta, vannak programjai, tervei. Némi unszolás után egyet meg is osztott: 

– Szeptemberben megyek Spielbergbe a Red Bull Ringre, ahol egy audis szponzoráció keretében vezethetek a pályán.

Az Eb-n javultak Milák rajtjai, amit ő a természetes, életkorból fakadó erősödéssel is magyaráz, aminek köszönhetően messzebbre tud ugrani, valamint a delfinezése, a víz alatti gyorsasága is látványosan fejlődött. Ugyanakkor a fordulókkal még mindig elégedetlen, ezért is vetettük fel neki, hogy mik a tervei a közelgő rövid pályás szezonnal, amely pont ezek gyakorlása miatt hasznos.

Ehhez most nincs kedve

– Lesz a világkupa-sorozat egy európai, egy kanadai és egy amerikai helyszínen. Bevallom őszintén, hogy ehhez nincs sok kedvem. A pihenés alatt el kell döntenünk, hogy esetleg most megint legyen-e egy olyan szezonom, amikor nem versenyzem annyit, hanem csendben edzek, és majd megint kirukkolunk valami kimagasló eredménnyel – válaszolta Milák.

MILÁK Kristóf
Szűk körben nyilatkozott Rómában. Fotó: Czeglédi Zsolt

A 100 és 200 pillangó mellé Rómában felvette a programjába ugyanezeken a távokon a gyorsúszást is, de a párizsi olimpiáig mással is készül-e?

– Van egy-két dolog készülőben, ami eddig nem nagyon látszódott, mert nem mutattuk. Mondjuk úgy, hogy szerintem lesz egy-két csattanó a jövő év eleji országos bajnokságon – lengette be a lapunknak adott válaszában Milák, hogy készül még mással is.

Visszakérdeztünk, hogy az esetleges új számokat pusztán az alapján választja ki, hogy mihez van kedve, vagy az is számít, hogy az adott mezőnyben milyenek az esélyei a jó eredményre.

Nem a piaci réseket keresi

– Nem tartom magam annyira profi vállalkozónak, hogy a piaci réseket figyelgessem, inkább érzelmi döntéseket hozok, mert látom magamon, hogy mi megy jól – fogalmazott Milák. – A 200 gyorsból kiindulva, ott lenne piaci rés, ha nem lenne Popovici, mert nélküle már 1:44 végével aranyat lehetne nyerni. De régebben a 200 pillangót sem úgy választottuk ki, hogy ott kevesen vannak, milyen könnyű lesz érvényesülni, hanem ez volt, ebben kellett jól úszni. Az elejére kell kerülni, és ott már nem sűrű a mezőny.

Borítókép: Milák Kristóf és Márton Richárd egymás mellett az Európa-bajnoki dobogó legfelső fokán (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.