Kós Hubert kulisszatitkot árult el Phelps világrekordjának megdöntőjéről

Egyéni csúcs, országos csúcs, olimpiai szintidő. Kós Hubert három legyet ütött egy csapásra a 100 méteres hátúszás előfutamában a fukuokai vizes világbajnokságon magyar idő szerint hétfőn virradóra. Lapunknak a helyszínen Kós a vb eddigi legnagyobb sztárjáról, jó barátjáról, Léon Marchand-ról is mesélt, aki vasárnap megdöntötte Michael Phelps utolsó egyéni világrekordját.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 24. 4:45
13/08/2022 Swimming Preliminary - 200m Backstroke Men
Fotó: Istvan Derencsenyi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt eddig is tudtuk, hogy a január óta az Egyesült Államokban készülő ráfeküdt a hátúszásra az utóbbi időben, hiszen kétszáz méteren a világ idei legjobbját is megúszta korábban, de százon így is meglepően erősen kezdett Fukuokában. 

Kós 53,12 másodperces országos csúccsal olimpiai szintidőt teljesített rögtön az előfutamban, amelyből az összesített második helyen jutott tovább. Ezzel a húszéves magyar egyrészt 2012-ben felállított 53,40 másodperces magyar rekordját adta át a múltnak, másrészt a saját korábbi egyéni csúcsából (53,83) több mint négy tizedet faragott.

– Még reggel van, reméljük, tudok ennél jobbat úszni délután, és kell is a jobb idő, hogy bejussak a döntőbe, mert jól berúgták a motort a fiúk – értékelt a vegyes zónában Kós. – Azt éreztem, hogy ez az úszás nagyon fáj és lassú vagyok, ehhez képest megnyertem a futamot.

Kósnak még az is belefért, hogy a forduló után ráúszott kicsit a kötélre, ami megzavarta. Sok számban nevezett be a vb-n, de most csak a délutáni 100 hát elődöntőre fókuszál, és azt majd az események alakítják, hogy végül a többi közül miben indul el.

Kós úgy örült Marchand csúcsának, mint még senkinek

Lapunk kérdésére Kós arról is mesélt, hogy milyen a kapcsolat közte és Léon Marchand között, aki vasárnap elképesztő úszással döntötte meg Michael Phelps utolsó élő világrekordját 400 vegyesen. Mint ismert, Kós és a francia klasszis egy csapatban edzenek Arizonában Phelps korábbi sikeredzője, Bob Bowman irányítása mellett, s eredendően mindketten vegyesúszók.

– Nagyon jó a kapcsolatunk, úgy örültem, amikor Léon megúszta a világcsúcsot, mint még senkinek, egyből le is jöttem, amikor jött ki a medencéből, és átöleltem – árulta el Kós, aki egy kis kulisszatitkot is megosztott a franciáról. – Nagyon örülök annak, hogy tudok vele edzeni. Léon a hátúszó számokban nem indul, mert az a leggyengébb úszásneme, de még abban is meg szokott verni az edzéseken. Szóval nagyon jó, hogy van egy ilyen társ, aki húz magával.

FRISSÍTÉS (6:16): A többi magyar eredmény

Nincs más magyar továbbjutó Kóson kívül

Kós Huberttel azonos számban, 100 háton szerepelt Kovács Benedek is, aki 54,24 másodperccel a 21. lett. Tavaly a budapesti vb-n hasonlóan kezdett, aztán 200 méteren – amelyben a római Eb-n ezüstérmes lett – döntőbe jutott. Kovács a vegyes zónában reményét fejezte ki, hogy ez Fukuokában is hasonlóan alakul.

Ugyanebben a számban a nőknél a 17 éves Molnár Dóra ugrott vízbe, aki tavaly a juniorok között világ- és Európa-bajnoki címet is szerzett. A fiatal magyar versenyző egyéni legjobbjától (1:00,83) elmaradva, 1:02,62 perces idővel a 34. helyen végzett.

Németh Nándor 200 gyorson, 1:47,11 perces idővel csak a 23. helyen végzett, nem jutott tovább. Ahogy női 1500 gyorson és Flück Nóra sem – előbbi a 19., utóbbi a 22. helyen zárt.  

Vizes vb, Fukuoka, úszás, hétfői előfutamok magyar helyezettjei. Női 100 m hát: 34. Molnár Dóra 1:02,62, férfi 100 m hát: 2. Kós Hubert 53,12, 21. Kovács Benedek 54,24, férfi 200 m gyors: 23. Németh Nándor 1:47,11, női 1500 m gyors: 19. Mihályvári-Farkas Viktória 16:25,16, 22. Flück Nóra 16:34,63.

Az esti programban egyetlen magyar résztvevő lesz, Kós Hubert a 100 hát elődöntőjében magyar idő szerint 13.17-től úszik.

Borítókép: Kós Hubert nagy formában kezdte meg egyéni szereplését Fukuokában (Fotó: MÚSZ/Derencsényi István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.