Mennyivel küldi meg a labdát a vb-döntős magyar pólósok házi gólkirálya? + videó

Története hetedik klasszikus világbajnoki döntőjére készül a magyar férfi-vízilabdaválogatott, amely csodálatos hajrábeli fordítással, egy szó szerint az utolsó pillanatban dobott góllal győzte le a címvédő Spanyolországot a fukuokai elődöntőben. Kiderítettük, mekkora sebességgel képes meglőni a labdát Zalánki Gergő, aki a vb magyar házi gólkirálya a görögök elleni szombati döntő előtt.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 28. 9:12
ZALÁNKI Gergõ
Vizes vb - Vízilabda Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak sportágak, amelyekben mindenről is vezetnek statisztikákat, adatokat, méréseket, amelyek nyilvánosan elérhetők, de a vízilabda – sajnos – nem ilyen. Így aztán az esélytelenek nyugalmával kérdeztük meg az olasz Pro Reccóval idén BL-győztes Zalánki Gergőt arról, tudja-e, hogy mekkora sebességgel küldi meg a lövéseket. De hát Japánban rendezik a vb-t, és ebben a high-tech országban mindenre van technikai megoldás, persze hogy megmérték a magyar vízilabdázók lövőerejét is.

ZALÁNKI Gergõ
lövi az egyik legnagyobbat a magyar vízilabda-válogatottban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Kiotóban a vb-t megelőző edzőtáborban a japánok előhoztak egy kütyüt, amivel lemérték, nekem 92 kilométer/óra volt átlagban, plusz-mínusz egy-kettő – árulta el Zalánki Gergő, aki kérdésünkre megerősítette, hogy a szemünk nem csalt, ezzel valóban neki az egyik legerősebbek a lövései a magyar válogatottban, talán ért még el hasonló eredményeket a sebességmérésen. A többieknél, akiket teszteltek, születtek 80 km/h-s eredmények is, szóval a 92 valóban kiemelkedőnek számít, nagy valószínűséggel nemzetközi viszonylatban is.

A Sinkanszen is csak háromszor gyorsabb

Kézilabdában rendszeresen mérik a lövősebességet a meccseken is, ott nem ritka a 140 km/h-s löket sem, de hát a labda is kisebb, meg más nekifutásból, ugrásból, lendületből dobni, mint a vízből taposás közben kiemelkedve lőni. S ha már Japánban vagyunk, Fukuoka Hakata állomásáról indul a japán szupervonat, a Sinkanszen Kagosimáig tartó vonala, melyen 260 km/h-val mehet a szerelvény. Ha úgy vesszük, Zalánki lövéseinél nem egészen háromszor gyorsabb csak a világ leghíresebb, nagy sebességű vonata.

Zalánki egyébként 16 góljával a magyar válogatott házi gólkirálya a vb-n, az összesített góllövőlistán holtversenyben az ötödik helyen áll, az éllovas 22 találattal a szerb Sztrahinja Rasovics, aki épp a vb előtt igazolt a Vasashoz a Novi Beogradtól, korábban pedig az Eger színeiben is játszott már Magyarországon.

A magyar vízilabda-válogatott szombaton mérkőzik meg a története során először vb-fináléba jutott Görögországgal a döntőben, és 2013, azaz tíz év után először lehet világbajnok. Zalánki korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy a döntő már örömpóló lehet majd.

Vizes vb, Fukuoka, férfi-vízilabdatorna, döntő:
Szombat, 11.00: Magyarország–Görögország

Borítókép: Zalánki Gergő lövéseiben van erő (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.