Videón a két magyar vívó megható jelenete a világbajnokságon

Vívásban gyakran megesik, hogy azonos nemzetbeli vívók összetalálkoznak egymással. Arra is van példa, hogy az asszó végén érzelmesen gratulál a vesztes a győztesnek. Az viszont egészen egyedi, hogy a nyertes ezzel a lelki energiával felvértezve meg sem áll a végső sikerig. A milánói világbajnokságon ez történt, Siklósi Gergely legyőzése után Koch Máté megállíthatatlan volt, s világbajnok lett.

Magyar Nemzet
2023. 07. 27. 7:41
KOCH Máté; SIKLÓSI Gergely
Vívó-vb - Férfi párbajtőr Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szoros asszót vívott a negyeddöntőben Koch Máté és Hol az egyikük, hol a másikuk vezetett, végül a végén két tussal előbbi győzött 15-12-re. Ami ezután történt, az örökre felejthetetlen. Koch Máté a sportág egyik vagány alakja, aki nem riad vissza a lélektani hadviseléstől sem, Siklósi Gergely gratulációja után azonban könnyekre fakadt és még percekig képtelen volt feldolgozni a bajtársi gesztust.

Koch Máté ezután valósággal lekaszabolta a kazah Ruszlan Kurbanovot (már 14-6-ra vezetett, onnan lett 14-10), a döntőben pedig hidegvérű küzdelemben győzte le az olasz Davide Di Verolit. Majd így reagált arra, hogy ő a világbajnok:

– Nagyon durva még kimondani is. Nem tudom feldolgozni, hogy világbajnok vagyok, de szenzációs élmény.

Koch Máté korábban még sohasem győzte le Siklósit

Később aztán megindokolta, miért is volt ennyire különleges a Siklósi Gergely elleni siker.

– Még magamat is megleptem ezen a napon, egyáltalán nem stresszeltem. Magabiztosan vívtam, pedig nem volt könnyű dolgom, hiszen két csapattársammal, Andrásfi Tiborral és Siklósi Gergellyel is szembekerültem. Magyar ellen mindig nehéz vívni egy világversenyen. Tibivel együtt nőttünk fel, ismerjük a másik minden titkát, vele még inkább nehéz, úgyhogy nagyon oda kellett figyelnem ellene.

Gergőt pedig még sohasem győztem le versenyen, se hazai válogatón, se országos bajnokságon, se nemzetközi viadalon. Soha. Pedig ő klasszis vívó, világbajnok

– nyilatkozta a Nemzeti Sportnak.

Milánóban ez is összejött. De örülök annak is, hogy Di Verolinak vissza tudtam vágni az Európa-bajnokságon elszenvedett vereségért. Így lettem világbajnok.

KOch Máté
Koch Máté a világbajnoki dobogó tetején (Fotó: @PHOTOPAVIA)

Mostantól együtt a csapatért

Az elmondottak is azt bizonyítják, férfi párbajtőrözőink igazi csapatot alkotnak. Koch Máté erről így beszélt.

– A legjobb csapat a miénk, ezt már mondtam sokszor, de így is van, alig várom, hogy újra vívjunk együtt. Egymásért, a csapatért. Szerdán ellenfelek voltunk, ilyenkor persze mindenki nyerni akar.

 

Borítókép: A felejthetetlen pillanat, amikor Koch Máté és Siklósi Gergely összeölelkezik (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.