Varga Dénes: A spanyolok is csak egyszerre az egyik lábukat dugják a nadrágba

Varga Zsolt szövetségi kapitány azt hangsúlyozta a magyar válogatott fukuokai szállásán, hogy valószínűleg a spanyoloké a világ legjobb csapata jelenleg. Férfi vízilabdázóinknak kemény feladatot kell megoldaniuk ma a világbajnokság elődöntőjében, de az olimpiai bajnok Varga Dénes és a házi gólkirály Zalánki Gergő lapunknak adott nyilatkozatából is az jön le, hogy nem hátrálnak meg a világbajnoki címvédő elől.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 27. 5:15
VARGA Dénes; HALLOCK, Ben
Vizes vb - Vízilabda Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a budapesti vb-t Spanyolország nyerte meg, amely legutóbb, júniusban, a világkupa Los Angeles-i elődöntőjében 10-8-ra legyőzte a magyar válogatottat. A szakértők szerint a spanyoloké a legjobb válogatott, és ezt a véleményt osztotta a magyarok szövetségi kapitánya is a fukuokai elődöntő előtt.

VARGA Zsolt
Varga Zsolt felkészítette játékosait a spanyolokra. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Övék a legösszeszokottabb, legszervezettebb csapat, amely a legmodernebb vízilabdát játssza – dicsérte az ellenfelet Varga Zsolt. – Négy negyeden keresztül meg kell találnunk azokat a réseket, amelyeken keresztül a legjobb lövőiket ki tudjuk venni a játékból, a kiváló centereiket pedig semlegesíteni tudjuk. Mindeközben fontos, hogy megtaláljuk az utat a kapujukhoz.

A spanyolok elleni meccs az igazi a döntő

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a spanyolok verhetetlenek lennének. Egyrészt a franciák elleni negyeddöntőben igencsak megszenvedtek, szoros végjátékban 7-6-ra nyertek csak. Másrészt a magyar válogatott a közelmúltban többször is legyőzte ellenfelét, erre emlékeztette is lapunkat.

– Az utóbbi időben a világkupát leszámítva, a spliti Európa-bajnokságon, otthon az Eb-n, Tokióban az olimpiai bronzmeccsen is elvertük őket – fogalmazott a magyar válogatott 14 találatos házi gólkirálya a vb-n. – Ahhoz, hogy újra sikerrel járjunk ellenük, jobban kell akarnunk, nagyobb tűzzel, egymásért harcolva kell játszanunk. A spanyolok elleni meccs lesz a döntő, mert az olimpiai kvóta most a legfontosabb. Ha ezen a meccsen sikerrel jutunk túl, akkor a döntő már örömpóló lehetne.

A spanyolok, amikor a négy közé jutnak, szinte hibátlanok, hiszen eddigi nyolc vb-elődöntőjükből hetet megnyertek, de az egyetlen vereségüket éppen a magyaroktól szenvedték el még 2007-ben Melbourne-ben, ahol hosszabbítás után 12-11-re nyert Kemény Dénes csapata. Két éve, ugyancsak Japánban az olimpiai bronzmeccsen pedig úgy vertük őket 9-5-re, hogy a második félidőben lenulláztuk őket (5-5-ös félidő után 4-0 lett a második). 

Hibázásra lehet kényszeríteni őket

is úgy emlékszik rá, verhető a spanyol válogatott.

– Spanyolország a legpörgősebb, legkorszerűbb vízilabdát játssza, de ha jól tudom, ők is minden reggel egyszerre csak az egyik lábukat dugják bele a nadrágba – fogalmazott lapunknak Varga Dénes. – Ők is emberek, hibázásra lehet kényszeríteni őket.

A magyar csapat egyetlen olimpiai bajnoka ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok ellen 13-12-re megnyert negyeddöntőhöz képest muszáj javulni: – Nagyon örülök, hogy a négyben vagyunk, de látom a rengeteg dolgot, amiben még sokat tudunk javulni. Részemről is volt egy vagy két blokkhiba az amerikaiak ellen, ami nem jellemző rám, ezek az elődöntőben nem férnek bele.

Vizes vb, Fukuoka, férfi-vízilabdatorna, csütörtöki elődöntők:
Görögország–Szerbia 10.00
Magyarország–Spanyolország 11.30

Borítókép: Varga Dénes rutinjára nagy szükség lehet a spanyolok elleni vb-elődöntőben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.