„Ha a spanyolokon túljutunk, a döntő már örömpóló lehetne” + videó

Csütörtökön világbajnoki elődöntőt játszik a magyar férfi-vízilabdaválogatott Spanyolország ellen, amelyet a mezőnyből kiemelkedő csapatnak tartanak. A házi gólkirály Zalánki Gergő a csapat fukuokai szállásán azt hangsúlyozta lapunknak, hogy többször vertük már meg a spanyolokat a közelmúltban, ebbe kell kapaszkodnunk. Kérdésünkre arról is mesélt, mennyire viseli nehezen a családjától való távolságot.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 26. 15:15
ZALÁNKI Gergõ
Vizes vb - Vízilabda Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

eddig a legeredményesebb magyar vízilabdázó a fukuokai vb-n, a negyeddöntőben az Egyesült Államok kapujában hat bombát süllyesztett el, összességében pedig már 14 gólt számlál a tornán, ezzel egyébként ötödik a góllövőlistán. A címvédő Spanyolország elleni csütörtöki elődöntőben is nagy szükség lesz a góljaira, azzal ugyanis ő is egyetért, hogy a lehető legnehezebb ellenfél vár ránk.

Zalánki Gergő az alábbi kérdésekre válaszol videónkban:

   • Mit gondol a spanyol válogatott elleni esélyekről?
   • Mi változott a legutóbbi egymás elleni, világkupa-elődöntő óta?
   • Hogyan viseli a nagy távolságot a családjától?

– A top négy csapat közül egyértelműen nekünk van a legnehezebb dolgunk, mert a másik ágon a görög és a szerb válogatott nagyjából egy szinten van, számomra kicsit meglepő is, hogy bekerültek az elődöntőbe – fogalmazott Zalánki. – Nekünk a spanyolok ellen jó a mérlegünk, az utóbbi időben a világkupát leszámítva, a spliti Európa-bajnokságon, otthon az Eb-n, Tokióban az olimpiai bronzmeccsen is elvertük őket, de azóta ők egyre jobbak lettek, nálunk pedig új csapat formálódik, és van még néhány taktikai dolog, amit le kell tisztáznunk. Már győztük le őket, képesek vagyunk rá, és ahhoz, hogy újra sikerüljön, jobban kell akarnunk, nagyobb tűzzel, egymásért harcolva kell játszanunk.

Legutóbb Los Angelesben találkoztunk a spanyolokkal a világkupa elődöntőjében, ahol 10-8-ra nyertek a magyar válogatott ellen.

– Amerikába a világkupára kemény munkából mentünk, sokkal lassabbak és fáradtabbak voltunk, nem is ment annyira a játék – emlékeztetett Zalánki. – Most viszont a vb-n eléggé pörgünk, odaérünk segíteni egymásnak. A spanyolok elleni meccs lesz a döntő, mert az olimpiai kvóta most a legfontosabb. Ha ezen a meccsen sikerrel jutunk túl, akkor a döntő már örömpóló lehetne.

Mint ismert, a jövő évi párizsi olimpiára Fukuokában lehet először kvótát szerezni, a vb-n a két döntős váltja meg a jegyét az ötkarikás játékokra. Zalánki azonban már számolja vissza napokat, hogy a feladatot teljesítve hazatérhessen a családjához. Kisfia, Zénó lassan másfél éves lesz, tavaly márciusban született.

– Nem egyszerű, hét óra az időeltolódás, és mire ők otthon felébrednek, elkészülődnek, itt már a nap vége felé közeledünk – beszélt lapunknak Zalánki arról, hogyan viseli a nagy távolságot. – Tudom, hogy nagyon szurkolnak, és sok erőt adnak, de legalább annyira hiányoznak is. Várom már, hogy menjünk haza, igazából számolom vissza a napokat, de van még két fontos meccsünk. A csoportkör utáni szünetet nehezebben éltem meg, akkor nem teltek annyira gyorsan a napok, több gondolat férkőzött a fejembe, most viszont sorra jönnek a feladatok, azokra koncentrálok.

Vizes vb, Fukuoka, férfi-vízilabdatorna, csütörtöki elődöntők:
Görögország–Szerbia 10.00
Magyarország–Spanyolország 11.30

Borítókép: Zalánki Gergő a magyar válogatott legeredményesebb játékosa a vb-n (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.