Atlétikai világbajnokság: újabb tizenhat magyar indulása biztosnak tűnik

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) a kvalifikációs időszak lejárta után frissítette a világranglistát. Ezzel kialakult azoknak az atlétáknak a köre, akik eredményeik alapján kivívták az indulási jogot a budapesti világbajnokságon. Az eddigi kilenc biztos magyar indulóhoz további tizenhat csatlakozott, ugyanakkor ez még mindig nem a végleges keret.

Magyar Nemzet
2023. 08. 02. 16:32
TAKÁCS Boglárka
Budapest, 2023. július 8. Takács Boglárka a nõi 200 méteres gátfutás idõfutama után a 128. Atlétika Magyar Bajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. július 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 30-án zárult le a kvalifikációs időszak a budapesti atlétikai világbajnokságra. Az utolsó, a vb szempontjából releváns eredmények feldolgozása után a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) szokásának megfelelően szerdán frissítette világranglistáját, amely alapján a vb-szinttel nem rendelkező atléták indulási jogot szerezhetnek a világbajnokságra. A magyar csapatban korábban kilenc fő helye volt biztos, ez most további tizenhat sportolóval huszonöt indulóra bővült.

A WA hivatalos honlapjának Road to Budapest aloldalán egyértelműsíti azokat a sportolókat, akik az előzetesen megállapított kvalifikációs feltételek valamelyikét teljesítették. Sokan már a világbajnoki szint teljesítésével korábban biztosították részvételi jogukat, magyar részről ezt Halász Bence (kalapácsvetés), Molnár Attila (400 m), (100 m gát) és Kéri Bianka (800 m) mondhatta el magáról. Szintén biztos volt már hetek óta Madarász Viktória, Récsei Rita, Helebrandt Máté (35 km gyaloglás), Szabó Nóra és Kovács-Garami Katalin (maraton) indulása, a két hosszabb utcai versenytáv kvalifikációs időszaka ugyanis már korábban lezárult.

A frissített világranglista alapján biztos a részvételi joga további tizenhat magyar sportolónak. Takács Boglárka két számban is indulhat (100 m, 200 m), 100 gáton Kerekes Gréta és Tóth Anna, férfi kalapácsvetésben Varga Donát és Rába Dániel csatlakozásával kihasználhatjuk a országonkénti maximumot, a három indulót. Szintén részvételi jogot nyert a ranglista alapján Wagner-Gyürkés Viktória (5000 m), Molnár Janka (400 m gát), Bánhidi-Farkas Petra (távolugrás), Márton Anita (súlylökés), Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Szilágyi Réka (gerelyhajítás), Krizsán Xénia (hétpróba), Oláh Barbara (20 km gyaloglás), Szikszai Róbert (diszkoszvetés), valamint Huller Dániel és Vindics Balázs (egyaránt 800 m). Helebrandt Máté, aki már korábban 35 km-en kvótát szerzett, 20 km-en is indulási jogot nyert.

Az így kialakult huszonöt fős magyar vb-keret még nem tekinthető véglegesnek. Egyrészt biztosan akadnak majd, akik különböző okokból – például sérülés – nem tudnak vagy nem kívánnak élni a megszerzett kvótával, remélhetőleg ebben a körben nem lesz hazai atléta. Másrészt rendező jogán Magyarország további atlétákat is nevezhet, s a magyar vb-keret csak akkor válik véglegessé, amikor eldől, hogy az utóbbi nevezések közül hányat fogadott el a nemzetközi szövetség.

Borítókép: Takács Boglárka a ranglista alapján 100 és 200 méteren is bekerült a vb-mezőnybe (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.