Három körben alakul ki a magyar csapat a budapesti világbajnokságra

Mozgalmas időszak áll a vb-re nevezhető atléták előtt. Hamarosan kiderül ugyanis, hogy hány fős csapat képviseli a magyar színeket a hazai rendezésű világbajnokságon. A folyamat három lépcsős lesz, a válogatott végső névsora pedig augusztus 7-e után derül ki – mondta Scheidler Géza, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) sportszakmai igazgatója.

Magyar Nemzet
2023. 07. 31. 9:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Augusztus 7-ig a létszám folyamatosan változni fog, hiszen egy többtényezős rendszerről van szó. Tegnap lezárult a kvalifikációs időszak. Innen már semmilyen eredmény nem releváns a magyarországi világbajnokságra való kijutás szempontjából. Ettől kezdve a nemzetközi szövetség (WA), és a nemzeti szövetségek döntésein múlik a világbajnokságra kijutók összetétele – hívja fel a figyelmet a sportvezető. 

 

A magyar csapatba már biztosan nevezhető (100 gát), Halász Bence (kalapácsvetés), Molnár Attila (400 m), Kéri Bianka (800 m), Madarász Viktória és Récsei Rita (női 35 km gyaloglás), Helebrandt Máté (férfi 35 km gyaloglás), valamint Szabó Nóra és Kovács-Garami Katalin (maraton).

– A „Road to Budapest” ranglista jelenlegi állása alapján kijelenthető, hogy további 10-14 versenyző jó esélyekkel nevezhető lesz az augusztus másodikán megjelenő, frissített ranglista alapján is, nevesíteni azért nem érdemes, mert előfordulhatnak akár nagyobb mozgások is a rangsorban az úgynevezett „last chance” versenyek után.

A következő fontos dátum az augusztus 5-e, amikorra kiderül, hogy a nemzeti szövetségek kinek az indulási szándékát vagy lehetőségét törölték a listáról. Ezért a frissített lista alapján csak 5-én lehet kijelenteni, hogy kik kerültek előrébb a rangsorban, és ezzel véglegesen lezárul a „Road to Budapest” küldetése

 – jegyezte meg Scheidler Géza, felhíva a figyelmet arra is, hogy ezt követően a rendező jogán Magyarországnak lehetősége van további atlétákat nevezni, és ezek elfogadása után tudnak végleges csapatot hirdetni. Ez lesz a harmadik kör, amikor a Magyar Atlétikai Szövetség hivatalosan is bejelenti az induló atléták névsorát.

Közben kiderült, hogy a világbajnokságon mindössze négy számban biztosan nem indul magyar, ezek: férfi és női 10 ezer méteres futás, női 3000 méteres akadályfutás és férfi rúdugrás. A budapesti vb-t augusztus 19. és 27. között rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban, ezenkívül az utcai futó- és gyaloglóversenyeknek a Hősök tere ad otthont.

Borítókép: Halász Bence a hétvégén olimpiai szintet dobott (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.