Bajnokok Ligája-szakértőt faragnak a vb botrányos bírójából

Antonio Miguel Mateu Lahoz hosszú éveken át borzolta a játékosok és a szurkolók kedélyét. A spanyol játékvezető tavaly decemberben az Argentína–Hollandia világbajnoki negyeddöntőn elkövetett szörnyű hibáival vált világszerte ismertté, emiatt haza is küldték Katarból a bírót. Lahoz júniusban egy spanyol bajnoki meccsen könnyek között vonult vissza, de most visszatér, szeptembertől ő lesz a spanyol Movistar+ műsorszolgáltató egyik szakkommentátora a Bajnokok Ligája-mérkőzéseken.

Magyar Nemzet
2023. 08. 21. 8:50
Mateu Lahoz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Játékvezetői szempontból a katari világbajnokság Argentína–Hollandia negyeddöntője minden idők egyik legbotrányosabb mérkőzéseként vonult be a labdarúgás történetébe. Először is, Hollandia a rendes játékidő hosszabbításának 11. percében egyenlített 2-2-re, a ráadásban nem esett gól, a 11-es párbajt Argentína nyerte, de ott is zajlottak furcsa jelenetek, a hollandok provokálták az argentinokat.

Antonio Miguel Mateu Lahoz
Antonio Miguel Mateu Lahoz az Argentína–Hollandia vb-negyeddöntőben (Fotó: AFP)

Messi akkor fogalmazta meg híres szállóigéjét Wout Weghorstnak: „Qué miras, bobo?”, azaz „Mit nézel, te féleszű?”. Lahoz a találkozón 14 sárga és egy piros lapott osztott ki, ebből a pirosat és három sárgát a 11-es párbaj során. A ténykedését a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azzal jutalmazta, hogy hazaküldte őt Katarból.

 

Lahoz nem akart a pálya tartozéka lenni

A bíró a pálya tartozéka, így az egyik futball szólás. Antonio Miguel Mateu Lahoz viszont feltűnési viszketegségben szenvedett, már a katari vb előtt is többször került a támadások kereszttüzébe, írásában az Origo ezek közül többet is felelevenített. Messit már a vb előtt is igyekezett megfegyelmezni sárga lappal, 2014-ben pedig elvette Messi és így a Barcelona szabályos gólját, így hullott az aranyérem az Atlético Madrid ölébe. 2018-ban a Manchester City sínylette meg a ténykedését, les címén elvette a csapat szabályos gólját a Liverpool elleni BL-negyeddöntőben, ráadásul Guardiolát felküldte a lelátóra.

 

A teljes igazsághoz tartozik, hogy a pályafutása egészét tekintve Lahoz jó bíró volt, ám túl sokszor került kártékony rivaldafénybe. Éppen ezért sokan fellélegeztek, amikor eljött Lahoz búcsújának a pillanata.

Június 4-én a Mallorca–Rayo Vallecano meccsen könnyek között zárta le ténykegését a La Ligában, majd az UEFA-tól kapott még egy ráadást, ő dirigálta a Franciaország–Görögország Eb-selejtezőt a párizsi Stade de France-ban.

 

Szaúd-Arábia helyett Bajnokok Ligája

A búcsú csak átmeneti, sőt pillanatnyi volt. Antonio Miguel Mateu Lahoz rögvest több ajánlatot is kapott, köztük olyan kecsegtetőt is, hogy ő lehetett volna a szaúdi liga játékvezetői bizottságának elnöke. Csakúgy, mint az összes többit, ezt az ajánlatot is visszautasította. A Relevo információi szerint Lahoz életében új fejezet kezdődik, a jövőben ő lesz a spanyol Movistar+ műsorszolgáltató szakkommentátora a Bajnokok Ligája-mérkőzéseken.

A Lahoz-show folytatódik.

 

Borítókép: Antonio Miguel Mateu Lahoz Mbappét és Neymart is megfegyelmezte, ha úgy látta szükségét (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.