Eljárás indult a szomáliai álsprinter miatt + videó

Szomália sportért felelős minisztere az országos atlétikai szövetség elnökének felfüggesztésére szólította fel a nemzeti olimpiai bizottságot egy nappal azután, hogy a Csengtuban zajló Egyetemi Világjátékokon az ország képviseletében indult „sprinter” több mint 21 másodperc alatt ért végig a 100 méteres távon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 03. 11:55
Nasra Abukar Ali
Nasra Abukar Ali Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naszra Abukar Ali vágtájának felvétele az interneten futótűzként terjedt, így rövid időn belül az egész világ láthatta, hogy a túlsúlyos, a legkevésbé sem sportoló alkatú hölgyet a rajt után állva hagyják vetélytársai, és végül a győztestől több mint tíz másodperccel lemaradva kocog be a célba.

A futó produkciója roppant kínos helyzetbe hozta a kelet-afrikai országot, amelynek kormánya nyilvánosan bocsánatot kért. A sportminisztérium a nemzeti olimpiai bizottsággal gyors vizsgálatot folytatott le, amelyben kiderült, hogy Naszra Abukar Ali nem atléta, de még csak nem is sportoló, az ország egyetemi uniója pedig azt közölte, hogy nem is küldött Kínába versenyzőt női 100 méteren.

Mohamed Barre Mohamud miniszter szerda éjszaka a bocsánatkérésen túl bejelentette, határozottan azt kéri az olimpiai bizottságtól, hogy az atlétikai szövetség elnökét, Khadijo Aden Dahirt függessze fel, egyúttal jelezte, hogy jogi eljárást kezdeményez a szövetség első emberével szemben, aki rokoni kapcsolatban áll Abukar Alival.

– Khadijo Aden Dahir visszaélt hatalmával, és súlyosan rontotta az ország hírnevét – mondta a politikus, aki azt is jelezte, hogy nem csupán a szövetségi elnököt, hanem minden olyan személyt beperelnek, akinek köze volt ahhoz, hogy Abukar Ali részt vehetett a versenyen.

Borítókép: Naszra Abukar Ali indulása sok kérdést vetett fel (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.