Kerkez Milos a Bournemouth legédesebb cseresznyéje

Bournemouth. Egy csapat a Premier League-ben, amelyről eddig keveset tudtunk, de amelyre mostantól ráirányul a figyelmünk. Hogy miért? Természetesen Kerkez Milos miatt. A magyar labdarúgó-válogatott balhátvédje az AFC Bournemouth egyik legígéretesebb játékosa, avagy legédesebb cseresznyéje. A csapat célja, mint rendesen, a biztos bennmaradás a Premier League 2023-24-es idényében, bár a tavaly decemberben színre lépett Bill Foley ennél persze többet akar.

Magyar Nemzet
2023. 08. 09. 12:25
Kerkez Milos, Bournemouth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bournemouth egy nem egészen kétszázezer lakosú (a 2011-es népszámlálás szerinti egész pontosan 183 491 lélekszámú) város Anglia dél partjainál, a La Manche csatorna mentén. Angliában egészen 2015-ig alapvetően üdülővárosként volt ismert, akkor azonban egészen váratlan esemény történt, a helyi futballcsapat, az AFC Bournemouth – a Cseresznyék (the Cherries), ahogy a szurkolók nevezik – feljutott a Premier League-be. Öt év után, 2020-ban ugyan kiesett, de tavaly ismét visszakerült, s meg is szilárdította a helyét az élvonalban. Úgy lett 15., hogy az utolsó négy fordulóban – a bennmaradás szempontjából tét nélkül – kikapott.

Bournemouth, Kerkez Milos
lendületben. A Bournemouth-nál számítanak rá (Fotó:  Getty Images)

A Bournemouth több szempontból is a Premier League legkisebb csapata: a legkisebb város áll mögötte és 11 307-es befogadóképességével a stadionja a második legkisebb. Miként Kerkez Milos megvétele is bizonyítja, mégis bátran tervezi a jövőt. Elsősorban annak köszönhetően, hogy tavaly decemberben megszilárdította az anyagi helyzetét, mégpedig annak köszönhetően, hogy egy amerikai üzletember, bizonyos Bill Foley megvette a klubot.

Az NHL-ből jött a Bournemouth új tulajdonosa

Bill Foley idős korára kapott ra a sportbizniszre. Miként a VG elemzőírásában bemutatja, a sportvilágban korábban arról volt ismert, hogy öt évvel ezelőtt megvette az NHL-ben szereplő Vegas Golden Knights jégkorongcsapatát. Rövid idő alatt csodátt tett, a Vegas Golden Knights 2022–23-ban megnyerte az a NHL-t. 

 

Foley a Vegas Golden Knightsért 500 millió dollárt fizetett, ehhez képest az AFC Bournemouth-re potom összegért, 130 millió dollárért tett szert. Ha a Bournemouth öt év múlva megnyeri a Premier League-et, akkor ez az évszázad üzlete…

Bill Foley mindenesetre hozzálátott a csapat megerősítéséhez. Kerkez Milosért a legjobb pillanatban tett ajánlatot, a magyar válogatott játékosért fizetett 17,9 millió euró a klub második legnagyobb nyári transzfere. 

 

Bill Foley, Bournemouth
Bill Foley, az AFC Bournemouth új tulajdonosa (Fotó: AFC Bournemouth)

A z elefántcsontparti támadó középpályás, Hamed Junior Traoré Kerkez Milosnál is többe került (25,6 millió euró). A legnevesebb új játékos azonban Justin Kluivert, Patrick Kluivert fia, aki egyre eredményesebben bújik ki az apja árnyékából. Justin Kluivert az Ajaxban nevelkedett, még csak 24 éves, de már megjárt egy sor csapatot: Roma, Nice, Valencia, sőt Lipcsében csapattársa is volt fél évig. 

 

A Bournemouth keretének piaci értéke a Transfermarkt szerint 272,5 millió euró, ezzel alulról az ötödik a mezőnyben, ugyanakkor ez az összeg öt és félszerese a Ferencvárosénak (49,2 millió euró).

 

A keret összetétele azt súgja, hogy Kerkez lesz az első számú balhátvéd, ami alapján érthető, sokan miért gondolják azt, hogy ő lehet az előttünk álló idény egyik nagy felfedezettje.

Borítókép: Kerkez Milos a Bournemouth egyik ékköve (Fotó: AFC Bournemouth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.