Összeomlott az amerikai futónő, aki a váltóbot nélkül futott el a vb-n

Az Egyesült Államok remekül szerepel a budapesti atlétikai világbajnokságon, az első helyen áll az éremtáblán, és versenyzői szombaton megnyerték a férfi és a női 4x100 méteres döntőt is. Ugyanakkor az is eldőlt, hogy a női 4x400-as váltójuk, amely nagy esélyes lett volna, nem lesz ott a mai fináléban. Az előfutamban a harmadik váltást elrontó mindkét futónő magát tartja felelősnek, Alexis Holmes pedig elárulta, hogy a kizárásuk után teljesen összeomlott.

2023. 08. 27. 16:01
null
Budapest, 2023. augusztus 26. A brit Nicole Yeargin és Yemi Mary John, valamint az amerikai Quanera Hayes és Alexis Holmes (b-j) a nõi 4x400 méteres váltófutás elõfutamában a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 26-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai női 4x400-as váltó topfavorit volt a budapesti vb-n. Ebben a számban az Egyesült Államok nyerte a legutóbbi hét olimpiát, ami pedig a világbajnokságokat illeti, a legutóbbi nyolc vb-n hét aranyat szerzett. A szombati elődöntőben a Lynna Irby-Jackson, Rosey Effiong, Quanera Hayes, Alexis Holmes négyesnek rutinfeladat lett volna bejutni a fináléba. Az amerikaiak vezettek is az utolsó váltás előtt, de ekkor Hayes nem tudta átadni a botot Holmesnak, aki a bot nélkül futott ki a váltózónából, csak annak a határát elhagyva vette kézbe. Így le kellett fékeznie, végül másodikként ért célba, de ennek nem volt jelentősége, mert a nyilvánvaló hibát elkövető amerikaiakat kizárták.

Alexis Holmes
Alexis Holmes hiába ért be a célba, az amerikai váltót kizárták Fotó: Koszticsák Szilárd

A váltáshoz két ember kell, a fiaskó után Quanera Hayes magára vállalta a felelősséget, és az éjjel Holmes is így tett.

Alexis Holmes: Vérzik a szívem a társaim miatt

– Rendkívül csalódott vagyok és lelkiismeret-furdalásom van a csapattársaimra, az edzőimre és a hazámra gondolva. Az utolsó váltásunknál nem tudtam megoldani a váltóbot átvételét, ami azt eredményezte, hogy csapatunkat kizárták a döntőből. Az lett volna a feladatom, hogy a zónában maradjak. A történtek után valósággal sokkot kaptam, az interjúzónában képtelen voltam értelmesen beszélni. Vérzik a szívem a társaim miatt, akik a hibám miatt nem lehetnek ott a döntőben. Ugyanakkor hálás vagyok azoknak, akik most mellém állnak. Köszönöm, hogy lehetőséget kaptam a hazámat képviselni a világbajnokságon, tanulni fogok abból, ami most történt, és visszatérek – ígérte meg Alexis Holmes a közösségi oldalán.

A váltóbotot a kék vonal előtt át kellett volna venni Forrás: Facebook/Jamaica Social

A 23 éves Holmes azért is nagyon fura helyzetben van most, mert a vb első napján –  Rosey Effionggal együtt – tagja volt a világcsúccsal aranyérmes amerikai 4x400-as mixed váltónak, és ő akkor is ő volt a befutóember. Ez volt az a drámai döntő, amelynek végén az élen a nagy párharcban a holland Femke Bol túlságosan hamar dobta be magát a célba, és elesett. 

Akkor az előfutamban és a döntőben sem volt gond a nagyot hajrázó Holmes váltásával.

Holmes
Alexis Holmes (jobbra) a mixed váltóval a csúcson, azóta nagyot fordult vele a világ Forrás: Twitter/Alexis Holmes

FRISSÍTÉS!

Borítókép: A britek jól váltottak, az amerikaiak hatalmasat hibáztak (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.