Letarolták a sprintkirálynőt, a jamaicai sztár megsérült

A budapesti atlétikai vb-n az Egyesült Államok megvédte címét a női 4x100 méteres váltóban. Sha’Carri Richardson a célba érés után határozott ünneplést szenvedett el, honfitársa, a szintén aranyérmes férfiváltó első embere, Christian Coleman letarolta. Az ezüstérmes Jamaica két okból is bánkódhat: a tizenhatodik vb-érmét szerző Shelly-Ann Fraser-Pryce megsérült a döntőben, míg az ötszörös olimpiai bajnok Elaine Thompson-Herah nem futott a fináléban.

2023. 08. 27. 6:30
Sha'Carri Richardson Christian Coleman
Atlétikai vb - Női 4x100 méteres váltófutás Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly meglepetés volt, hogy az amerikai női 4x100-as váltó nyert Jamaica előtt, miután a karibi ország futói nyerték mind a három egyéni érmet 100 méteren. Idén kiegyensúlyozottabb volt a szereposztás: 100-on egy amerikai nyert két jamaicai előtt, Sha’Carri Richardson, Shericka Jackson, Shelly-Ann Fraser-Pryce volt a sorrend, 200-on fordult a kocka, a jamaicai Jackson nyert két amerikai, Gabby Thomas és Richardson előtt.

Shelly-Ann Fraser-Pryce
Shelly-Ann Fraser-Pryce sérülten is átadta a botot csapattársának (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Fraser-Pryce a 100 méteren nyert bronzával maga mögött hagyta a jamaicai örökranglistán a pályafutása során 14-14 vb-érmet nyert Usain Bolt, Marlene Ottey duót, s a világ többi országát tekintve is csak az amerikai Allyson Felix (20) előzi meg az atlétikai világbajnokságok éremhalmozói közül.

Shelly-Ann Fraser-Pryce hőstette

Shelly-Ann Fraser-Pryce azonban már a 100 méter után jelezte, hogy 200-on nem áll rajthoz, noha a válogatón kiharcolta az indulási jogot. A váltóval viszont az elődöntőben és a döntőben is futott, utóbbiban viszont lassabb volt, mint az amerikaiak második embere, Twanisha Terry. Ez is meglepő volt, ahogy az is, hogy nem ünnepelte három társával együtt az ezüstérmet.

Mindkét tény hátterében ugyanaz az ok áll: Fraser-Pryce megsérült a döntőben, azaz hősiesen, sérült térddel küzdött azért, hogy eljuttassa a botot a harmadik embernek, Shashalee Forbesnak. Ezért volt lassabb a 100-as bronzérmes, mint az amerikai váltó papíron leggyengébb tagja, és ezért nem ünnepelni ment, hanem rögtön az orvosok vették kezelésbe.

A jamaicaiak a csapat összeállításába is beleköthetnek: bár az ötszörös olimpiai bajnok Elaine Thompson-Herah csak ötödik lett a válogatón, a váltó elődöntőjében már bizonyította, hogy beférne a legjobb négyesbe, mégsem futott a döntőben, ezen is múlhatott az aranyérem sorsa.

Sha’Carri Richardson nagyot kapott

Persze mindez mit sem von le az amerikai váltó érdemeiből, amely világbajnoki csúcsot döntött a fináléban. A budapesti atlétikai vb legeredményesebb női sportolója így Sha’Carri Richardson, aki az egyéniben nyert arany és bronz után a váltó befutóembereként újabb világbajnoki címet szerzett.

A szintén aranyérmes férfiváltó tagjai pedig már vártak rá, igaz, az ünneplés nem teljesen a tervek szerint alakult. Christian Coleman, a 2019-es egyéni 100 méteres világbajnok lényegében letarolta a nála 25-30 kilóval könnyebb Richardsont, akinek a kezéből méterekre repült a váltóbot.

Majdnem maga Richardson is pórul járt, de Coleman szerencsére gyorsan felfogta, mi történik, és esés közben elkapta a sprintkirálynőt.

A budapesti atlétikai világbajnokság további híreit itt találja.

Borítókép: Christian Coleman és Sha’Carri Richardson különös ünneplése (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.