Megérezték a vérszagot, borítékolható a dráma az atlétikai vb zárónapján

A budapesti atlétikai világbajnokság mai zárónapján reggel a férfiak maratonfutását az ugandai Victor Kiplangat nyerte, este pedig hét döntőt rendeznek a Nemzeti Atlétikai Központban. Közülük külön szólni kell a férfi 5000 méteres fináléról a 22 éves norvég „csodafutó”, Jakob Ingebrigtsen személye miatt.

Magyar Nemzet
2023. 08. 27. 9:58
INGEBRIGTSEN, Jakob; KATIR, Mohamed
Budapest, 2023. augusztus 24. A spanyol Mohamed Katir (k) és a norvég Jakob Ingebrigtsen (b) a férfi 5000 méteres síkfutás elõfutamában a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vb nagy szenzációja volt, de azt is mondhatjuk, hogy a legnagyobb Jakob Ingebrigtsen veresége szerdán a férfi 1500 méter döntőjében, a norvégot  – aki a szám olimpiai bajnoka és idei világranglista-vezetője – lehajrázta a brit Josh Kerr. Ingebrigtsen korábban az elődöntőben meglehetősen nagyképűen versenyzett, a célegyenesben a közönségnek mutogatott, hogy szurkoljanak hangosabban. Miután kikapott, a sajtónak azt mondta, hogy nincs százszázalékos erőállapotban, megfázással bajlódik és fáj a torka is. Azóta arról is jöttek hírek, hogy csütörtökön, amikor 5000 méteren a döntőbe jutás volt a tét, Ingebrigtsen belázasodott.

Jakob Ingebrigtsen
Josh Kerr nagy győzelmet aratott, Ingebrigtsen csak második lett  Fotó: Kurucz Árpád

Ingebrigtsennek a világbajnokságokon amúgy az 1500 méterrel nincs szerencséje, mert tavaly Eugenbe-ban is kikapott a bevallottan a kedvenc távján, és akkor is egy edinburgh-i skót, Kerr klubtársa, Jake Wightman győzte le, aki sérülése miatt Budapestre nem tudott eljönni. Ingebrigtsen 5000 méteren is nagyon jó, ezen a távon ő győzött a tavalyi világbajnokságon, a budapesti vb-n pedig ma 20.20-kor indítják a döntőt a Nemzeti Atlétikai Központban.

Ingebrigtsen trónjára sokan törnek

– Nem romlott az állapota, nincs új tünete, nincs általános tünete, továbbra is az ,,A terv” szerint gondolkodunk – nyilatkozta még szombaton Ingebrigtsen állapotáról talányosan Ove Talsnes, a norvég válogatott orvosa, de a szavaiból az egyértelműnek tűnt, hogy a versenyző rajthoz áll a mai döntőben. A norvég média megszólaltatta Ingebrigtsen menyasszonyát is, és Elisabeth Asserson nyilatkozata is azt vetíti elő, hogy a klasszis nem lép vissza. Asserson ugyanakkor elmondta, párját megviselte, hogy nem tudott győzni 1500-on, és ezzel összetört a vb-álma. 

Ezek után nagy kérdés, hogy mi lesz a mai 5000 méteres döntőben. A két előfutamból nyolc-nyolc versenyző került be a fináléba, Ingebrigtsen harmadik lett a magáéban, ennek nincs nagy jelentősége, de a futamgyőztes spanyol Mohamed Katir diadalüvöltéssel nyugtázta a részsikerét. S rajta kívül az etióp és a kenyai futók –  a világranglista-vezető Berihu Aregawi, Hagos Gebrhiwet, valamint Jakob Krop –  is érzik a „vérszagot”. Így vagy úgy, borítékolható a dráma az atlétikai vb zárónapján. Ha Ingebrigtsen nyer, kikap vagy mégis visszalép, erről beszél majd az atlétavilág.

Victor Kiplangat aranya maratonfutásban

Ma reggel az ugandai Victor Kiplangat diadalmaskodott a férfi maratonfutók versenyében. Harminc kilométernél már csupán hatan voltak a közvetlen élmezőnyben, majd azt követően Kiplangat és az etióp Leul Gebresilase még magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, és ezt a tempót senki más nem bírta. Az ugandai és az etióp atléta csatája a Várkert Bazár után nem sokkal, még a Lánchíd előtt kezdett eldőlni, a 23 éves ugandai leszakította Gebresilasét, a pesti oldalon folyamatosan növelte előnyét, s 2:08:53 órás eredménnyel győzött. A táv végére Gebresilase nagyon elfáradt, amit az erejét kiválóan beosztó izraeli Maru Teferi kihasznált és a Hősök terére érve megelőzte, így ő lett az ezüstérmes. A mezőny egyetlen magyarja, Szemerei Levente a saját tempóját jól tartotta és végül egyéni csúcsától (2:16:35) alig elmaradva, 2:17:20 órás idővel a 40. helyen ért be a célba.

A vb zárónapján további hat döntőt rendeznek: a férfiaknál 4x400 méteres váltóban és a gerelyhajításban, a nőknél 800 méteren, a 3000 méter akadályon, a 4x400 m-es váltóban és magasugrásban dől el az érmek sorsa.

FRISSÍTÉS!

Borítókép: A spanyol Mohamed Katir és a norvég Jakob Ingebrigtsen a férfi 5000 méteres síkfutás előfutamában a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 24-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.