Megverték a nagyképű csodafutót a budapesti világbajnokságon + videó

Kozák Luca tavaly a müncheni atlétikai Európa-bajnokságon ezüstérmes volt a 100 méteres gátfutásban, ez a szám azonban a világbajnokságon „más világ”, nem az európaiak terepe. Mindezt most a budapesti vb-n is megtapasztalhattuk, Kozák az elődöntőből nem jutott tovább a csütörtöki fináléba, de így is járt neki a taps a Nemzeti Atlétikai Központban közel 30 ezer szurkolótól. A vb szenzációja, hogy a férfi 1500 méter döntőjében kikapott a topfavorit norvég Jakob Ingebrigtsen.

Magyar Nemzet
2023. 08. 23. 21:49
atlétika vb 1500m
Josh Kerr Jakob Ingebrigtsen Fotó: .Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokság szerda esti programjában négy magyar versenyző volt érdekelt, s az egyéni csúcsaik, valamint az idei legjobb eredményeik alapján Wagner-Gyürkés Viktóriának a női 5000 méteres síkfutás előfutamában, Szabó Beatrixnak pedig a hármasugrás selejtezőjében csak a tisztes helytállás lehetett a célja. Wagner-Gyürkés futamában húsz versenyző között a 16. helyen ért célba 15:29.42 perces eredménnyel. Az idei legjobbja, egyben egyéni csúcsa 15:14,24, de a nagy melegben nem várhattuk azt, hogy ezt most megközelíti. Szabó Beatrix utolsó, 34. lett a hármasugrás selejtezőjében, 12,79-ig jutott, de nem lógott ki a mezőnyből, egy szenegáli versenyző csak három centit vert rá. A női kalapácsvetés selejtezőjében 73 méternél húzták meg a határt, amivel biztosan döntőbe lehetett jutni, és Gyurátz Réka már dobott 72,70-et. Idén a vb előtt 69,66-ig jutott. Most pedig 66,81-ig, és ezzel a 36 versenyző között csak 33. lett, a döntőhöz végül 71,25 méteres dobás kellett.

Kozák Luca
mindent megtett az elődöntőben. Fotó: Kurucz Árpád

Női 100 méter gáton Kozák Luca a tavalyi müncheni Eb-n 12,69-es országos csúccsal ezüstérmes lett, itt a vb-n pedig kedden 12,71-gyel lépett tovább a szerdai elődöntőbe. A három futamból az első kettő biztosan továbbjutott a fináléba, pluszidővel még ketten érhettek révbe. Kozák a második futamban 12,73-mal negyedik lett, és ez nem volt elég; s azt már az első futam után tudtuk, hogy legalább 12,55-ös idő kellene. Ám Kozák Lucának így is járt a közel 30 ezer szurkoló tapsa. A harmadik futam után kiderült, hogy aki idővel jutott tovább, annak 12,50-et kellett futnia, Kozák  Luca pedig a 13. helyen zárja a világbajnokságot. A legjobb nyolc versenyző csütörtökön dönti el az érmek sorsát. Ma az amerikai Kendra Harrison 12,32-vel volt a leggyorsabb.

Kozák Luca: Nincs miért szégyenkeznem

– Összességében nem volt rossz futás, ugyanaz volt, mint tegnap. Persze, ha ez néhány századdal jobb és országos csúcs, akkor fülig érne a szám. Annyira rövid a 100 gát, centikről van szó. Az nem volt szerencsés helyzet, hogy légüres térbe kerültem, miután mellettem az amerikai lány rontott, a másik oldalamon pedig az ausztrál már mögöttem volt. Gyorsak voltak a lányok, de összességében nincs miért szégyenkeznem. Így is a legjobb négy-öt futásom között van ez a mai – nyilatkozta Kozák Luca.

Ingebrigtsen kikapott – ezt ki gondolta volna?!

A férfi 1500 döntője bombameglepetést hozott, mert az olimpiai bajnok, világranglista-vezető Jakob Ingebrigtsen, a 23 éves norvég „csodafutó” nem bírta a hajrát, s így a brit Josh Kerr lett a világbajnok. Ingebrigtsen az elődöntőben meglehetősen nagyképűen versenyzett, a célegyenesben a közönségnek mutogatott, hogy szurkoljanak hangosabban. Hát, most felrobbant a stadion, amikor nem ő, hanem Kerr haladt át elsőként a célvonalon.

Eredmények:    

Férfi 1500 m: 1. Josh Kerr (Nagy-Britannia) 3:29,38 p, 2. Jakob Ingebrigtsen (Norvégia) 3:29,65; 3. Narve Gilje Nordas (Norvégia) 3:29,68

Férfi 400 m gát: 1. Karsten Warholm (Norvégia) 46,89 m;, 2. Kyron McMaster (Brit Virgin-szigetek) 47,34; 3. Rai Benjamin (Egyesült Államok) 47,56

Női 400 m: 1. Marileidy Paulino (Dominikai Köztársaság) 48,76 mp; 2. Natalia Kaczmarek (Lengyelország) 49,57; 3. Sada Williams (Barbados) 49,60

Női rúdugrás: 1. Nina Kennedy (Ausztrália) és Katie Moon (Egyesült Államok) 490 cm; 3. Wilma Murto (Finnország) 480

Borítókép: Kerr nagy győzelmet aratott, Ingebrigtsen (jobbra) csak második lett (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.