A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Döbbenetes baleset történt a budapesti atlétikai vb-n + videó

A budapesti atlétikai világbajnokságon ma este hihetetlen jelenet játszódott le a Nemzeti Atlétikai Központban: a férfi 200 méter elődöntője előtt az edzőpályáról a versenyzőket a stadionba szállító golfkocsi karambolozott egy másik járművel. Emiatt az első futamot, amelyben a 100 méter világbajnoka, az amerikai Noah Lyles is érdekelt volt, halasztani kellett.

Magyar Nemzet
2023. 08. 24. 21:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti atlétikai világbajnokság csütörtök esti programjában 200 méteren a férfiaknál és a nőknél is még csak a három elődöntős futamot rendezték, de ezek  is a fókuszban voltak a Nemzeti Atlétikai Központban. A vb előtt az amerikai Noah Lyles azt ígérte, hogy 200 méteren 19,10 másodperces időt fut nálunk, vagyis megdönti Usain Bolt 19,19-es világcsúcsát – a hat éve visszavonult jamaicai ennyivel győzött a 2009-es berlini vb-n. No persze Lyles azt is világgá kürtölte a közösségi oldalán, hogy 100-on 9,65-öt fut (Bolt rekordja 9,58), de miután múlt vasárnap 9,83-nal nyert, ezt nem kérte rajta számon senki.

Noah Lyles
Noah Lyles a 100 méter dönője után Fotó: Origo/Csudai Sándor

Noah Lyles és Letsile Tebogo

A vb előtt a 26 éves amerikainak 200 méteren 19,31 volt az egyéni csúcsa, ezt tavaly futotta, ebben az évben pedig a londoni Gyémánt Liga-viadalon elért győztes, 19,47-es idejével került a rangsor élére. Ám azon a versenyen a még csak húszéves, botswanai Letsile Tebogo szorosan ott volt a nyomában (19,50) nagy afrikai csúccsal. Szerdán Lyles 20,05-tel, Tebogo 20,22-vel tudta le az előfutamát, a mezőnyből pedig egyedül a brit Zharnel Hughes került húsz másodperc alá (19,99).

Az elődöntőben Lylest az első futamban láthattuk volna, de a Nemzeti Atlétikai Központban a versenyzőket az edzőpályáról a stadionba szállító golfkocsiba balról belehajtott egy másik jármű. S a kis sebesség mellett is nagy volt a csattanás, egy személy ki is esett a balesetet okozó kocsiból.

A jamaicai Andrew Hudson elmondása szerint megütötte magát, a szemébe pedig üvegszilánkok kerültek! A futamok sorrendjét megcserélték, az elsőből csúsztatva harmadik lett. Ebben aztán a hunyorgó Hudson is rajthoz állt, ötödik lett, és nem jutott döntőbe. A jamaicaiak azonban kérvényt nyújtottak be, amit a versenybíróság elfogadott, így a peches sprinter is rajthoz állhat a pénteki döntőben. Az elődöntős futamot Lyles a végén kiengedve is 19,76-os remek idővel nyerte meg, őt nem viselték meg a történtek.  S a három elődöntőben összese négy 20 másodperc alatti eredmény született: az amerikai Kenneth Bednarek 19,96-os, Tebogo 19,97-es időt jegyzett, s még egy amerikaira figyelnünk kell majd a fináléban, Erriyon Knightonra (19,98).

A balesetről a vb szervezőbizottsága az alábbi közleményt adta ki:

„Koccanásos baleset történt a budapesti atlétikai világbajnokságon csütörtök este. Az egyik elektromos kiskocsin versenyzők utaztak, akik ezután mindannyian rajthoz álltak. Egy sportolót az egészségügyi stáb megvizsgált, majd ő is részt vett a 200 méteres síkfutás elődöntőjének utolsó futamában. A másik járműben utazó egyik segítő horzsolásos sérülést szenvedett. A szervezőbizottság sajnálatát fejezte ki, és kivizsgálja az esetet.”

Borítókép: Noah Lyles megúszta (Forrás: Twitter/World Athletics)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.