Egy balhés amerikai a leggyorsabb nő most a világon

A budapesti atlétikai világbajnkságon hétfőn az amerikai Sha’Carri Richardson nyerte meg a női 100 méteres síkfutást, így jelenleg ő a leggyorsabb nő a világon. A Nemzeti Atlétikai Központban még egy amerikai, valamint egy-egy Burkina Fasó-i és svéd aranyérem született.

Magyar Nemzet
2023. 08. 21. 22:28
2023.08.21 Budapest Sha'Carri Richardson női 100m győztes Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokság harmadik, hétfői napján nem volt délelőtti program, az esti műsorban pedig három magyarért szoríthattunk. Női 400 méter gáton a 22 éves Molnár Janka az előfutamában 56,21 másodperes idővel hetedik lett, és így nem jutott tovább; bár bízott benne, hogy ha megjavítja az 56,03-as egyéni csúcsát, s képes lesz áttörni az 56 másodperces határt, akkor ez összejöhet neki. Nos, vagy az első négy között kellett volna végezne a futamában (ehhez 54,65-ös idő kellett volna), vagy 55,29-es időt kellett volna elérnie – utóbbitól is nagyon messze volt. Molnár Janka összesítésben a 41 fős mezőnyben a 30. helyen zárta a vb-t. A női rúdugrás selejtezőjében 465 centinél húzták meg a döntőbe jutáshoz szintet, a 23 éves Klekner Hanga egyéni csúcsa pedig 446 centi volt a vb előtt. Amit aztán most 450-re javított. Ezután 460-ra került a léc, és ez már túlságosan magasan volt versenyzőnk számára, aki a 37 fős mezőnyben a 18. helyen végzett.

Klekner Hanga élete legjobb ugrásának örülhet Fotó: Origo/Csudai Sándor

Női 100 méteren először a fináléba kerülés volt a tét, a 21 éves Takács Boglárka pedig vasárnap remek futással, 11,18 másodperces idővel biztosította helyét az elődöntőben. Takács júliusban az U23-as Eb-n ezüstérmes lett, s a 11,14 másodperces országos csúcsát ezen a versenyen futotta az elődöntőben. Ma az elődöntők második futamában a 2-es pályára került, s jobbra olyan világsztárokat láthatott, mint a jamaicai Shericka Jackson, az amerikai Sha’Carri Richardson és az elefántcsontparti Marie-Josée Ta Lou – az idei világranglista első három helyezettje ebben a sorrendben; 10,65-ös, 10,71-es és 10,75-ös időkkel. A futamot Jackson 10,79-cel nyerte meg, Takács pedig 11,26-tal nyolcadik, utolsó lett; a 0,4 m/sec-os ellenszél nem segítette a futókat. A női 100 méter 56 indulója között Takács Boglárka a 23. helyen kötött ki.

atlétika vb Takács Boglárka
Takács Boglárka a jobb szélen, Shericka Jackson a bal oldalon Fotó: Kurucz Árpád

A döntőt pedig a 9-es pályáról (!) Richardson, a balhés amerikai nyerte meg 10,65-ös idővel, megelőzve Jacksont (10,72) és a jamaicaiak másik klasszisát, a címvédő és 100 méteren ötszörös világbajnok, már 36 éves Shelly-Ann Fraser-Pryce-t (10,77). A 23 éves Sha’Carri Richardson a tokiói olimpián is az egyik nagy esélyes lett volna, mégsem láthattuk, mert előtte marihuánafogyasztáson kapták. Tavaly pedig nem tudott bekerülni az amerikai vb-csapata. Az idei szezonja azonban remekül alakult, és a legjobban végződött.

A férfiaknál 110 méter gáton az amerikai Grant Holloway (12,96 mp), hármasugrásban a Burkina Fasó-i Hugues Fabrice Zango (17,64 méter), diszkoszvetésben a svéd Daniel Stahl (71,46 méter) lett a világbajnok. Diszkoszvetésben a szlovén Kristjan Ceh az utolsó sorozatban 70,02 méteres dobással az élre ugrott, de az addig vezető Stahl a legutolsó kísérletével visszaelőzte, és nem is kevéssel. Majd késébb már a svéd zászlóval a kezében magyarul belekiabálta az orra alá dugott mikrofonba: köszönöm, Budapest!

Borítókép: A győztes amerikai Sha’Carri Richardson a női 100 méteres síkfutás döntője után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.