Elővette a válságtervet a budapesti atlétikai vb szervezőbizottsága

Az első napon felhőszakadás, a másodikon a hőség okozott gondot a budapesti atlétikai világbajnokságon, és a harmadikon, azaz ma, előkerült a válságterv, amit arra az esetre dolgoztak ki, ha a hőmérséklet 35 fok fölé emelkedik. Vasárnap a férfi 10 ezer méteres síkfutás döntőjében két versenyző hőgutát kapott.

2023. 08. 21. 18:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akárcsak szombaton és vasárnap, ma délután is szép számmal gyülekeztek a szurkolók a Nemzeti Atlétikai Központ előtt, hogy két órával a világbajnokság versenyprogramjának megkezdése előtt már bejussanak a létesítménybe. Jelentős szlovén csoporttal is találkoztunk – a férfidiszkoszvetés döntőjének egyik nagy esélye a világranglista-vezető és címvédő Kristjan Ceh. Feltűntek jamaicai drukkerek is, akik, mielőtt megnyitották a kapukat, árnyékos helyet kerestek maguknak. Úgy látszik, a magyarországi kánikula a karibiaknak is sok.

Jamacai szurkolók az árnyékban

S éppen ebben a témában tartott sajtótájékoztatót a bejárat előtt vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazatója, Németh Balázs.

A világbajnokság programja nem változik

– A hőség semmilyen fennakadást nem okoz a világbajnokság lebonyolításában, a program nem változik, de van olyan válságtervünk, amit az elmúlt egy évben kidolgoztunk, és most elő kellett vennünk a fiókból. Átálltunk hőségüzemmódra, védjük a versenyzőket, az edzőket és a nézőket is azokban a napokban, amikor kánikula van Magyarországon, vagyis 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet – mondta el Németh Balázs.

Ötvenezer legyezővel is készültek a szervezők

Megtudhattuk, hogy a szervezők ötvenezer legyezővel készültek és vizet osztanak, amikor a leginkább megterhelő lesz a hőség, továbbá ballonos vizek is rendelkezésre állnak. Különleges intézkedés, hogy engedélyezik a PET-palackok és a kulacsok behozatalát a világbajnokságra. A palackokban természetesen italt is be lehet hozni, a biztonsági szolgálat emberei nem veszik el a bejáratnál. A szervezők javasolják, hogy a szurkolók hozzanak is, és fogyasszanak sok folyadékot. Érdemes napkrémmel, naptejjel készülni, ezeket is be lehet hozni.

A délelőtti programban a szektorok között biztosítják az átjárást, hogy a lelátón minél többen árnyékos helyekre ülhessenek.

Ami a versenyzőket illeti, Németh Balázs elmondta, hogy tegnap a férfi 10 ezer méteres síkfutás döntője után két, hőgutát kapott versenyzőt kellett kezelni, akiknek 41 fok fölé emelkedett a testhőmérséklete. Szerencsére kórházba nem kellett szállítani őket, a Nemzeti Atlétikai Központban felépített orvosi központban speciális jeges kádba fektették őket, ezekben nagyjából húsz percet töltöttek, amíg a testhőmérsékletük 39 fok alá csökkent, és ekkor a saját lábukon távozhattak.

– Tizenegy tonna jeget táraztunk be, ebből egy tonna a versenypálya mellett van, tíz tonna pedig a bemelegítőpálya mellett, és folyamatos az utánpótlás, nem fordulhat elő jéghiány – szögezte le Németh Balázs. 

Borítókép: A Magyar Nemzet tudósítója is megkapta a legyezőjét. Sokan napoznak a lelátókon (Fotó: A szerző felvétele)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.