Érem és kvóta nélkül a hölgyek a világbajnokságon

A csütörtöki versenynapon a nők befejezték, a kötöttfogásúak elkezdték küzdelmeiket Belgrádban a 2023-as olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A hölgyek vigaszágán az idén már magyar színekben Eb-2. Orsós Sztálvira kikapott és kiesett. A férfiaknál Lévai Zoltán és Vitek Dárius kiesett, Szilvássy Erik a vigaszágon még harcban van az éremszerzésért.

2023. 09. 21. 18:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orsós Sztálvira (53 kg) hiába vezetett, tussal kikapott a kétszeres Eb-győztes svéd Emma Malmgrentől, és kiesett.

– Egyszerű helyzetben olyan hibát követett el, amit ezen a szinten nem szabad – értékelt mestere, Maxim Molonov szövetségi kapitány. Így a tartalékos magyar női válogatott értékes győzelmekkel, de végül helyezés és olimpiai kvóta nélkül zárta a vb-t.

A kötöttfogásúak közül a vb- és Eb-2., idén Eb-3. Lévai Zoltán (77 kg, BHSE) kezdésnek leszaltózta és tusolta az indiai Gurpreet Singhet, aztán viszont biztató első menet után 4-1-re kikapott a hozzá hasonlóan vb-ezüstérmes kazah Demeu Zsadrajevtől és kiesett.

– Nagyon sajnálom ezt a meccset, mindent megtettem, talán ő kicsit szerencsésebb volt – értékelt a legidősebb Lévai fivér.

A másik csütörtöki olimpiai súlycsoportban szintén búcsúzni kényszerült az Eb-3. Vitek Dárius (130 kg, BHSE) aki 2-1-re veszített a junior-vb-3. litván Romas Fridrikas ellen.

Az Eb-bronzérmes, junior-vb- és Eb-győztes Szilvássy Erik (82 kg, Csepeli BC) elsőre szép válldobással (is) 5-0-ra felülmúlta az Eb-3., olimpiai 5. horvát Bozo Starcevicet, aztán kiélezett meccsen, 0-4-ről felkapaszkodva 4-3-ra kikapott az olimpiai bronzérmes, vb- és háromszoros Eb-nyertes azeri Rafig Hüseynovtól, aki viszont döntőbe jutásával bevitte honfitársunkat a vigaszágra. Itt Szilvássy a függetlenként induló U20-as vb-2. orosz Aujesz Gonibovval küzd meg pénteken a bronzmérkőzés lehetőségéért.

Ugyancsak pénteken az Eb-3., Európa-játékok-2. Torba Erik (60 kg) Sierra Leone-i, az Eb-győztes Fritsch Róbert (72 kg) olasz vagy üzbég, a vb- és Eb-3. Lévai Tamás (97 kg) pedig kínai riválissal kezd.

 

Schmidt Ádám látogatása

Nenad Lalovics és Schmidt Ádám
Nenad Lalovics és Schmidt Ádám (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

A világbajnokság csütörtöki versenynapját megtisztelte jelenlétével Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár. A sportvezető a szurkolás mellett tárgyalt a nemzetközi szövetség (UWW) szerb elnökével, Nenad Laloviccsal és meglátogatta a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) itteni VIP-páholyát is, ahol találkozott többek között Bacsa Péter alelnökkel és Bácsi Péter szakmai igazgatóval.

Borítókép: Szilvássy Erik még versenyben van (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.