Megbukott a mérlegelésnél a magyar birkózó a világbajnokságon

Meglepő hír érkezett a belgrádi birkózó-világbajnokságról, amelyen a kötöttfogásúak 60 kilogrammos súlycsoportjába nevezett Torba Erik megbukott a mérlegelésen, nem tudta hozni a súlyát. Így aztán az Európa-bajnoki bronzérmes birkózó nem léphet szőnyegre a vb-n.

2023. 09. 22. 12:27
TORBA Erik
Budapest, 2022. április 3. A magyar Torba Erik (pirosban) az örmény Gevorg Haribjan elleni, a férfi kötöttfogású birkózók 60 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkõzése elõtt a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. április 3-án. A magyar versenyzõ 5-1 arányban vereséget szenvedett, így az ötödik helyen végzett. MTI/Kovács Anikó Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A súlycsoporthatáros sportágakban mindig kritikus pont a mérlegelés, hogy sikerül-e a versenyzőknek a meghatározott keretek közé szorítani a súlyukat. A legtöbb esetben nincs ezzel probléma, persze sokat szenvednek ezért a sportolók, sokszor kőkemény fogyáson kell átesniük, hogy hozzák a megfelelő súlyt. Torba Erik is keményen fogyott a magyar szövetség tájékoztatása szerint, olyannyira, hogy a válogatott orvosa már krónikus dehidratáltságot állapított meg nála. Ezután döntöttek úgy a csapat vezetői, hogy az esetleges egészségkárosodás elkerülése érdekében Torba ne fogyjon tovább.

TORBA Erik
Torba Erik már a mérlegelésen nehéznek találtatott. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az Európa Játékokon ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmes, 27 éves birkózó így nem tudta hozni a súlyát a mérlegelésen, és nem versenyezhet a belgrádi világbajnokságon. A különös eset ugyan ritka, de egyáltalán nem egyedi. Emlékezetes volt a magyar sportban az 1996-os atlantai olimpián az ökölvívó Lakatos Pál esete, aki a 48 kilogrammos súlycsoportban nehéznek találtatott a mérlegelésen, így nem léphetett szorítóba az ötkarikás játékokon.

Torba kiesésével a pénteki versenynapon három magyar szerepel. A kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában szereplő Szilvássy Erik elveszítette vigaszági mérkőzését, és befejezte a szereplését a vb-n. Rajta kívül még két magyar, Fritsch Róbert (72 kg) és Lévai Tamás (97 kg) lép szőnyegre a Stark Arénában a mai napon.

A magyar csapat már szerzett egy világbajnoki címet Belgrádban Muszukajev Iszmail révén.

Borítókép: Torba Erik súlya nem volt megfelelő a vb-n (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.