Novak Djokovics nagy bajba került vajdasági riválisa ellen

Nem tűnt nehéznek Novak Djokovics sorsolása. A szerb klasszis a US Open harmadik fordulójában mégis kétszettes hátrányba került a vajdasági Györe László ellen. Ekkor azonban Novak Djokovics űrteniszre kapcsolt, s a folytatásban játékot is alig engedélyezett ellenfelének, így bejutott a nyolcaddöntőbe.

2023. 09. 02. 7:33
Novak Djokovics US Open 2023
Fotó: AP Photo/Frank Franklin II
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics 2018 után szeretne ismét a US Open bajnoka lenni. A huszonháromszoros Grand Slam-győztes szerb klasszis kedvező sorsolást kapott, és az első két meccsét simán meg is oldotta, a francia Alexandre Muller ellen öt, a spanyol Bernabé Zapata Miralles ellen hat játékot veszített. A harmadik fordulóban viszont a szintén szerb színekben versenyző, vajdasági Györe László (Laslo Djere) sokkal nehezebb feladatnak bizonyult, mint arra számítani lehetett.

Györe László Novak Djokovics ellen US Open 2023
Györe László szenzációsan kezdett Novak Djokovics ellen (Fotó: AP Photo/Frank Franklin II)

Györe 32. kiemeltje a Grand Slam-tornának, és salakon kifejezetten erős eredményei voltak a nyáron, Hamburgban ATP-döntőt is játszott. A US Openen a papírforma-győzelmeket ő is három szettben hozta, de a vajdasági teniszező nem a nagy bravúrjairól híres.

Ehhez képest az első szettben szenzációsan teniszezett, és erről a szettlabdája is tanúskodik.

S volt folytatás is! Györe a második játszmát is megnyerte 6:4-re, azaz Djokovics egy játszmára került a búcsútól.

Ekkor azonban a szerb világklasszis ismét bemutatta, hogyan kell felállni a padlóról. A következő két játszmában csak egy-egy játékot engedélyezett ellenfelének, pedig Györe ekkor is mindent megpróbált.

Djokovics az ötödik játszmát is korai brékkel kezdte, s utána megengedte magának, hogy a további fogadójátékokra már ne koncentráljon annyira. 5:3-nál a meccsért szerválhatott, s ekkor Györe bréklabdához jutott, de a hosszú labdamenet végén ő hibázott, ellenfele pedig a második meccslabdáját már kihasználta.

Novak Djokovics a tükörbe nézett

– Óriási gratuláció jár Lászlónak, talán a legjobb teniszét játszotta, amit valaha láttam tőle – dicsérte ellenfelét Djokovics. – Kétszettes hátrányba kerülve az öltözőben próbáltam feltüzelni magamat, a tükörbe néztem, és úgy magyaráztam. Aztán el is nevettem magamat, mert annyira beleéltem magam a helyzetbe. Néhányszor ez már bevált, igaz, nem mindig. A folytatásban kicsit jobban tudtam olvasni a játékát, de idegtépő volt a meccs az utolsó labdamenetig.

Djokovics pályafutása során nyolcadik alkalommal fordított kétszettes hátrányból. A korábbi hat alkalom közül négy esetben végül meg is nyerte az adott Grand Slam-tornát.

S ha már a kedvező sorsolással kezdtük: az idei US Openen a negyeddöntőbe jutásért a világranglistán 105. helyen álló horvát Borna Gojo lesz Djokovics ellenfele.

US Open, harmadik forduló, férfi egyes

Djokovics (szerb, 2.)–Györe (szerbiai, 32.) 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3

Borítókép: Novak Djokovics váratlanul nehéz helyzetbe került Györe László ellen (Fotó: AP Photo/Frank Franklin II)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.