Visszavonult az óriás, aki miatt átírták a szabályokat

Az idei US Open negyedik játéknapja jelentette két hazai teniszező karrierjének végét is. John Isner és Jack Sock személyében két olyan játékos búcsúzott, aki mesterversenyt nyert és év végi világbajnokságra is eljutott, mégis előbbi búcsúja kapott sokkal nagyobb figyelmet. Isner harmincnyolc évesen úgy hagyta abba a teniszt, hogy övé a valaha ütött legtöbb ász és ő nyerte meg a tenisz történetének leghosszabb meccsét Nicolas Mahut ellen. Roger Federer egy mutatóban John Isner miatt nem csúcstartó, az amerikai legnagyobb sikere mindezek mellett kis híján egy első fordulós győzelem lett Rafael Nadal ellen.

2023. 09. 01. 11:27
2023 US Open - Day 4
NEW YORK, NEW YORK - AUGUST 31: John Isner, right, of the United States shakes hands after a final career match loss against Michael Mmoh of the United States during their Men's Singles Second Round match on Day Four of the 2023 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center at USTA Billie Jean King National Tennis Center on August 31, 2023 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Al Bello/Getty Images/AFP (Photo by AL BELLO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP/Al Bello
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor John Isner megjelent a tenisz nagyszínpadán, mindenki tudta, hogy milyen játékra számíthat tőle. A 208 centis amerikai óriás valóban ipari mennyiségben gyártotta az ászokat karrierje során, meg is döntötte a statisztikai mutatóra vonatkozó rekordot, de sikereivel és emlékezetes meccseivel mélyebb nyomot hagyott a sportágban, mint sokan gondolták volna. Első US Open-szereplése során szettet nyert ellen, míg ellen a 2011-es Roland Garros első fordulójában egyetlen játszmára volt a tenisztörténelem legnagyobb meglepetésétől.

John Isner
John Isner elköszönt (Fotó: Getty Images/AFP/Al Bello)

Az, hogy idén John Isner visszavonult, senkit sem ért meglepetésként. Az amerikai óriás már harmincnyolc éves, idén sokat bajlódott sérüléssel, emiatt 2009 óta először a legjobb száz körül is kiszorult a világranglistán. Amerikai teniszezők számára pedig ideális a búcsúra a hazai Grand Slam-torna, a US Open, tavaly itt köszönt el a női tenisz egyik legnagyobbja, Serena Williams is.

Isner múlt héten, családi fotó kíséretében jelentette be a közösségi médiában, hogy az idei US Open lesz az utolsó versenye.

John Isner rekordjai

Az amerikai teniszező először 2010-ben írta be magát a tenisztörténelembe. A wimbledoni első fordulóban három napon át gyűrték egymást Nicolas Mahut-vel, a hivatalos játékidő összeadva tizenegy óra és öt perc volt. Megdönthetetlen csúcs, a második leghosszabb teniszmeccsre is több mint négy órát ver, Isner végül 70:68-ra nyerte a döntő játszmát.

Nyolc évvel később Isner legjobb Grand Slam-eredményét is Wimbledonban érte el, az elődöntőig jutott, ahol lejátszotta a GS-tornák történetének második leghosszabb meccsét, a döntő szettben 24:22-re nyert ellen a dél-afrikai Kevin Anderson. Míg az első fordulós csúcs nem volt elég ehhez, a 2018-as elődöntő, majd az Anderson kimerültsége miatt sima finálé után Wimbledon lépett, szabályt változtatott, 2019-ben már 12:12 után tie break következett a döntő játszmákban, többek között Novak Djokovics és Roger Federer döntőjében is. A négy Grand Slam-torna végül tavaly egységesítette a szabályokat, immár mind a négy helyszínen 6:6 után tíz nyert pontig tartó szuper tie breaket játszanak.

Isner más csúcsot is tart: ő az egyetlen, aki több mint ötszáz tie breaket nyert meg karrierje során – ezen a listán Roger Federer mögötte a második –, ő ütötte az ATP-szintű meccsek történetének leggyorsabb adogatását (253 km/h), és ő ütötte a legtöbb ászt a sportág történetében, ez a mutató 14 470 fogadhatatlan adogatásnál állt meg. Nem véletlenül az övét tartják a szakértők közül a sportágban valaha látott legjobb adogatásnak, az elmúlt napokban többek között John McEnroe és Andy Roddick is így jellemezte Isner szerváját.

Az amerikai óriás érzelmes búcsúja

Isner a szavakkal sosem bánt olyan jól, mint McEnroe vagy Roddick, nem meglepő, hogy amikor az idei US Open második fordulójában befejeződött egyes karrierje utolsó meccse – hogy máshogy, döntő szett, szuper tie breakben honfitársa, Michael Mmoh ellen –, könnyeivel küszködve csak annyit bírt mondani a pályán, hogy olyan keményen dolgozik, ahogy csak tud, majd megköszönte a szurkolók támogatását.

Egészen más volt a hangulat az első fordulós meccse után, amelyet Isner három játszmában nyert meg az argentin Facundo Díaz ellen. Senki sem állította meg a három és fél éves John Hobbs Isnert, aki beszaladt a pályára.

Isner egyébként a három perc híján négyórás Mmoh elleni meccse után szűk két órával már ismét a pályán volt, és párosban is lezárta karrierjét. Nem meglepő: azt a meccset is döntő szett szuper tie breakben veszítette el honfitársa, a szintén utolsó teniszversenyén játszó Jack Sock oldalán.

Párosban a magyaroknak is véget ért a US Open

Miután egyesben már szerdán kiesett utolsó magyarként és Marozsán Fábián, csütörtökön párosban is befejeződött a magyarok számára az év utolsó Grand Slam tornája. A férfiak között Fucsovics az ausztrál Alexei Popyrin oldalán, a női mezőnyben a talán már a jövő évi olimpiára gondolva együtt játszó és Bondár Anna szenvedett sima vereséget.

Herbert, Mahut (francia)–Fucsovics, Popyrin (ausztrál) 6:3, 6:2
Azarenka, Haddad Maia (fehérorosz, brazil)–Babos, Bondár (magyar) 6:3, 6:0

Melyek John Isner legnagyobb sikerei?

A harmincéves Sock ugyanúgy nyert mesterversenyt, ugyanúgy kvalifikálta magát egy év végi világbajnokságra, mint Isner, sőt az óriással ellentétben még olimpiai aranyérme (2016, vegyes páros) is van, mégsem kap akkora búcsúztatást, mint Isner. Ebben nyilván szerepet játszik, hogy Sock a sokkal nagyobb érdeklődéssel kísért egyesben már nem indult utolsó US Openjén, de az sem hallgatható el, hogy Isner esetén egyértelműnek látszik, ami Socknál nem: kihozta a pályafutásából a maximumot.

Miközben Isner a szerváját részben a magasságának is köszönheti, a 208 centijével nem lehetett elvárni azt a futómennyiséget, ami szintén szükséges a sikerhez. Nem véletlen, hogy Grand Slam-tornát sosem nyert két méternél magasabb játékos, sőt a következő szinten, a mesterversenyek bajnokai között is Isner az egyetlen, aki 2018-ban Miamiban szerezte meg a trófeát.

– Arra vagyok a legbüszkébb, hogy éveken át én voltam a legjobb amerikai a világranglistán, és hosszú időn keresztül tudtam magas szinten játszani – mondta Isner, akinek a sokkal nagyobb sikerekhez szokott amerikai tenisz nehezebb időszakában kellett megbirkóznia a szurkolók sokszor irreális elvárásaival.

Kevésen múlt, hogy a miami siker, a szintén 2018-as wimbledoni elődöntő és világbajnoki részvétel, a fent tárgyalt rekordok és az összesen tizenhat ATP-trófea ellenére nem egy első fordulós győzelem John Isner legnagyobb eredménye. 

2011-ben a Roland Garros első fordulójában Isner 2-1-re vezetett a szetteket tekintve Rafael Nadal ellen. A spanyol klasszis, a párizsi Grand Slam-torna koronázott királya ellen mindössze ketten (Novak Djokovics, Robin Söderling) tudtak nyerni a Garroson valaha, a következő szinten helyezkedik szintén csak két játékos helyezkedik el, aki döntő szettre kényszerítette Nadalt: Félix Auger-Aliassime és John Isner.

Borítókép: John Isner gratulál utolsó legyőzőjének, Michael Mmohnak (Fotó: Getty Images/AFP/Al Bello)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.