Szoboszlai ugyanúgy varázsolt a Liverpoolban, mint a magyar válogatottban + videó

Újabb elképesztő adat látott napvilágot arról, hogy Szoboszlai Dominik még a Premier League szintjén is kimagasló teljesítményre képes. Legutóbb, a Wolverhampton elleni bajnokin a Liverpool magyar középpályása 36,76 km/h-s sebességgel sprintelt, ami a legmagasabb szám az angol élvonal jelenlegi idényében. Sőt amióta gyűjtik az adatokat, csak egyszer mértek ennél gyorsabb futást a Premier League történetében. Szoboszlai nemcsak le-, hanem szét is futja az angol mezőnyt, bár ezt a magyar válogatottban is megtette már, pont az angolok ellen.

2023. 09. 19. 12:00
English Premier League - Wolverhampton vs Liverpool
epa10863896 Joao Gomes of Wolverhampton Wanderers blocks Dominik Szoboszlai of Liverpool shot during the English Premier League match between Wolverhampton Wanderers and Liverpool FC in Wolverhampton, Britain, 16 September 2023. EPA/VINCE MIGNOTT EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications Fotó: VINCE MIGNOTT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy rúgótechnikája nemzetközi mércével is kivételes, azt régóta tudjuk. Hogy mennyire sokoldalú középpályás, aki több poszton, újabban sok védekező feladatot kapva is megállja a helyét, azt egyre többször tapasztaljuk, amióta a Liverpool játékosa lett. De még mindig viszonylag kevés szó esik arról, hogy Szoboszlai mennyire gyors, felveszi a futóversenyt a legjobbakkal, pedig ez nem egy új tulajdonsága, ami azonban most került igazán reflektorfénybe.

English Premier League - Liverpool vs Bournemouth
Szoboszlai Dominik gyorsasága Angliában is feltűnést kelt Fotó: Peter Powell

A Premier League legutóbbi fordulójában a Liverpool gyenge első félidő után a másodikban fordított, és 3-1-re nyert a Wolverhampton otthonában. Arról már írtunk, hogy a feltámadás motorja Szoboszlai volt, aki szünet után visszább lépett a középpályán, és onnan remek passzokkal irányította a játékot. Most azonban Simon Brundish sporttudós arra hívta fel a figyelmet, hogy a 22 éves magyar a Premier League történetében a második leggyorsabb sprintet vágta ki a meccsen – legalábbis, amióta gyűjtik erről az adatokat.

Mindez akkor történt, amikor Szoboszlai sok méteres hátrányból lefutotta a Wolves amúgy szélvészgyorsnak számító portugál szélsőjét, Pedro Netót, aki a Liverpool kapuját támadta, de aztán a magyar válogatott csapatkapitánya lefékezte őt, aminek köszönhetően csapattársa szerelni tudott. Íme:

Szoboszlai ekkor 36,76 km/h-s futósebességet ért el, és Brundish információja szerint ennél csak egyszer mértek nagyobb sprintet a Premier League-ben, amikor a Manchester City védője, Kyle Walker 37,31 km/h-t repesztett.

Az biztos, hogy Szoboszlai mostani sprintje a leggyorsabb a bajnokság jelenlegi idényében, ugyanis a forduló előtt a Premier League hivatalos honlapja még a Bournemouth játékosa, Dominic Solanke 36,1 km/h-s vágtáját tette az első helyre a Tottenham elleni meccsről.

Ahogy azt Brundish megjegyezte, egészen elképesztő Szoboszlai teljesítményében, hogy nemcsak a leggyorsabb ebben az idényben, hanem mennyiségileg is ő futja az egyik legtöbbet a mezőnyben. Ugyancsak a legutóbbi forduló előtti adat, hogy Szoboszlai 45,74 kilométert tett meg az addigi meccseken összesen, amivel a top tízben volt a teljes mezőnyt tekintve, a Liverpool-játékosok között pedig az első.

Szoboszlai elképesztő gyorsasága nem újdonság

Bár legtöbbször nem a gyorsaságát emelték ki, Szoboszlai korábban is bizonyította, hogy nagy sprintekre képes. A magyar válogatottban tavaly nyáron egy, a Wolves ellenihez kísértetiesen hasonló sprintet vágott ki az Anglia ellen idegenben 4-0-ra megnyert meccsen, amikor gyakorlatilag az egész pályán végigsöpört, és utolérte a magyar tizenhatosra már betörő Jarrod Bowent, akit le is szerelt. 

Érdekesség, hogy Szoboszlai a tavalyi válogatott mezes és a mostani Liverpool-mezes nagy sprintjét ugyanott hajtotta végre, hiszen mindkét meccsnek a Wolverhampton stadionja, a Molineux adott otthont.

Szoboszlai nagy sprintje Anglia ellen:

Szoboszlai egyébként a Bajnokok Ligája előző idényében, még a Lipcse játékosaként a tizedik leggyorsabb futballista volt egy 35,9 km/h-s futással, míg az első helyet a Bayern München kanadai sztárja, Alphonso Davies érdemelte ki (37,1 km/h). A magyar játékos a Bundesliga legutóbbi kiírásában 35,21 km/h-s csúcsot ért el, amivel 31. volt a mezőnyben, tehát az látszik, hogy Angliában tovább tudott gyorsulni.

Borítókép: Szoboszlai Dominik hamar a Liverpool meghatározó játékosa lett (Fotó: EPA/Vince Mignott)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.