Valter Attila keményen dolgozott, a győztes zokogott a célban

Remco Evenepoel nyerte a Vuelta a Espana szombati, tizennegyedik szakaszát. A belga kerekes pénteken nagyon megzuhant, óriási hátrányt szedett össze, de válaszul megmutatta, hogy mire képes, s bónuszként a pöttyös trikót is átvette Jonas Vingegaard-tól. Valter Attila dán csapattársa ezt nagyon nem bánta, az összetett dobogón továbbra is három Jumbo–Visma-versenyző áll.

2023. 09. 09. 18:08
Remco Evenepoel
Súria, 2023. augusztus 28. A címvédõ belga Remco Evenepoel ünnepel a célban, miután megnyerte a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny elsõ hegyi befutóját, a harmadik, Súria és Arinsal közötti, 158,5 km-es szakaszt az andorrai Arinsalban 2023. augusztus 28-án. MTI/EPA-EFE/Manuel Bruque Fotó: MTI/EPA-EFE/Manuel Bruque
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

csapatának álomszerűen alakul a Vuelta a Espana. A Jumbo–Visma az összetett győzelem reményében a Primoz Roglic, kapitányduóval érkezett Spanyolországba, s mindketten a dobogóról várták a szombati szakaszt, csak csapattársuk, a piros trikós Sepp Kuss állt előttük összetettben. Valter a hegyi etapon sokat dolgozott az éllovas trióért, akik gond nélkül megőrizték pozíciójukat. Vingegaard viszont a pöttyös trikót elveszítette, a hegyi pontversenyben a belga Remco Evenepoel (Soudal–Quick-Step) vette át a vezetést, aki szökésből megnyerte a tizennegyedik szakaszt.

Valter Attila Vuelta
Valter Attila sokat tekert a főmezőny elején a szombati Vuelta-szakaszon (Fotó: X/cxcling)

Evenepoel péntekig összetett esélyesnek számított, a tizenharmadik szakasz azonban rendkívül balszerencsésnek bizonyult számára, huszonhét percet kapott a győztes Vingegaard-tól, azaz kiszállt a piros trikóért folyó versenyből.

A Jumbo–Visma így nem is aggódott túlságosan amiatt, hogy Evenepoel a szakasz legelején megszökött egy nagyobb csoport tagjaként. A belga kerekes bő kilencven kilométerrel a cél előtt a többi szökevénytől is elszakadt, csak Romain Bardet (DSM–Firmenich) tudta tartani vele a lépést.

A francia kerekes az utolsó emelkedőig bírta erővel, bár saját bevallása szerint a munka nagyjából nyolcvan százalékát Evenepoel végezte. Ennek ellenére a belga volt erősebb a végén is, így idei második szakaszgyőzelmével, valamint a hegyi pontverseny éllovasának járó pöttyös trikóval vigasztalódott.

Bár utóbbi lehet, hogy erős szó, mert a célba érés után, minden bizonnyal főként a pénteki események hatására zokogásban tört ki.

Az összetett esélyesek egy csoportban érkeztek meg, továbbra is Kuss, Roglic, Vingegaard a sorrend a dobogón, s az időkülönbségek sem változtak. Valter Attila az utolsó kilométereken kissé leszakadt ettől a bolytól, de ma is elégedett lehet a magyar kerekessel a világ legerősebb csapata.

Vuelta a Espana, 14. szakasz, Sauveterre-de-Béarn–Larra-Belagua (156 km)

1. Remco Evenepoel (belga, Soudal–Quick-Step) 4:13:38 óra
2. Romain Bardet (francia, DSM–Firmenich) 1:12 perc hátrány
3. Lennert Van Eetvelt (belga, Lotto Dstny) 6:33 p h.
(…)
25. Valter Attila (magyar, Jumbo–Visma) 10:34 p h.

Az összetett állás

1. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo–Visma) 51:04:54 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo–Visma) 1:37 p h.
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) 1:44 p h.
(…)
20. Valter 35:09 p h.

Borítókép: Remco Evenepoel második szakaszsikerét aratta a Vueltán (Fotó: MTI/EPA-EFE/Manuel Bruque)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.