Messi bére a legmagasabb az MLS-ben, Gazdag és Sallói sem panaszkodhat

Az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben szereplő játékosok szövetsége nyilvánosságra hozta a labdarúgók fizetéseit. A listából kiderül, hogy Lionel Messi kapja a legmagasabb bért, és láthatjuk azt is, hogy az MLS két magyarja, Gazdag Dániel és Sallói Roland is jól keres, bár a fizetésük a közelében sincs a világbajnok argentinénak. Az összehasonlításokból pedig megtudhatjuk, hogy a Premier League és a Bundesliga egyaránt jobban fizet az MLS-nél.

2023. 10. 19. 10:39
 Gazdag Dániel
Fotó: Phladelphia Union
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

tényleg felforgatta az észak-amerikai profi liga, az MLS életét. Bár a csapata, az Inter Miami menthetetlen volt a rájátszás szempontjából már akkor is, amikor a világbajnok argentin csatlakozott hozzá július végén, nagy lemaradással állt a Keleti konferencia utolsó helyén, a legnépszerűbbé vált, és megnyerte a Ligák Kupáját, cseppet sem mellékesen Lionel Messi góljainak köszönhetően. Ezek után magától értetődő, hogy a hétszeres aranylabdás futballista a liga legjobban fizetett játékosa, és letaszította a trónról a Napoli korábbi csatárát, Lorenzo Insignét, pedig tavaly óta az ő fizetése is megnőtt. 

FC Cincinnati v Inter Miami CF
Lionel Messi meghódította Amerikát is  (Fotó: AFP/Getty Images/Megan Briggs)

Az MLS-ben szereplő labdarúgók szövetsége minden évben nyilvánosságra hozza az összes olyan játékos fizetését, akik szeptember 15-én érvényes szerződéssel rendelkeztek valamelyik klubhoz, és ez így történt az idén is. (A listát ide kattintva találja meg.) A nevek mellett két szám áll, az első az alapfizetés, 

a második pedig tartalmazza a marketing bónuszt és az ügynöki díjat is, nincsenek benne viszont a teljesítményhez és eredményhez kötött bónuszok, hiszen nem tudni, ezeket a játékosok kiérdemlik-e,

 és nem számolnak az egyéb, például szponzorációból, reklámokból származó bevétekkel. A két kategória között változó az eltérés, Lionel Messi alapfizetése például 12 millió dollár, a garantált keresete pedig 20 446 667. Az argentint a már említett Lorenzo Insigne követi 15,4 millióval, a harmadik a svájci Xherdan Shaqiri, aki 8,153 millió dollárt tesz zsebre évente, a képzeletbeli dobogóról a mexikói Javier Hernández – Chicharito néven ismertebb – 7,443 millióval csúszott le.

Messi közelében sincsenek a magyarok

Számunkra a legérdekesebb természetesen az MLS két magyarjának a fizetése. Remek teljesítményüknek köszönhetően mindketten jelentős emelést kaptak tavalyhoz képest. a Philadelphia Union támadója és házi gólkirálya az előző évi 550 ezer dollár helyett az idén 1 355 000-et visz haza (ez 475 millió forint), Sallói Dánielnek, a Sporting Kansas City csatárának a bére pedig 450 ezerről 1,1 millióra nőtt (400 millió forint). Ez a ligában kimondottan jó fizetésnek számít, a világbajnok Sergio Busquets és az Európa-bajnok Jordi Alba például 1,7, illetve 1,2 millió dollárt keres évente, Gazdag Dániel tehát már többet vihet haza ebben a szezonban, mint Jordi Alba. 

Orlando City SC v Sporting Kansas City
Sallói Dániel fizetését több mint a duplájára emelte a Kansas City (Fotó: AFP/Getty Images)

Ennek ellenére az MLS nem a futballisták krőzusi kincsestára, a Premeier League két magyarja közül 6,240 millió fontot kap egy év alatt Liverpoolban a prémiumok nélkül, pedig 1,560 millió fontot, mindkettő nagyságrendekkel több Gazdag és Sallói fizetésénél. És említhetjük a Bundesligát is, amelyben 5,6, 4,2 millió eurót vesz fel az RB Leipzigtől, Schäfer Andrásnak 1,2 millió eurót utal garantáltan az Union Berlin, és csak 720 ezer eurós bére marad a két Észak-Amerikában szereplő magyar játékos fizetése alatt.

Borítókép: Gazdag Dániel örülhet, többet keres az Európa-bajnok Jordi Albánál is (Fotó: Philadelphia Union)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.