Miért éppen Újpest? A románok nem értik, pedig egyszerű a válasz

Miért éppen Újpesten, a Szusza Ferenc Stadionban kell játszaniuk, ott, ahol jelenleg nem éppen kifogástalan a gyepszőnyeg borítása, miközben Budapest dúskál a komfortos futballstadionokban? Többek között ezt nem értik a románok a csütörtök esti Fehéroroszország–Románia labdarúgó Európa-bajnoki selejtező előtt, s persze összeesküvést sejtenek. Pedig pofonegyszerű a válasz. A budapesti klubok közül az Újpest FC nem volt rest fehérorosz kapcsolatokat kiépíteni az elmúlt évben, aminek köszönhetően több tízezer eurós bevételre tehet szert.

2023. 10. 12. 18:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A románoknak sehogy sincs ínyükre, hogy Budapesten kénytelen lejátszani a Fehéroroszország elleni, hivatalosan idegenbeli mérkőzésüket a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők I csoportjában. Ellenséges magyar légkörre panaszkodnak, még egy egészségügyi séta erejéig sem merészkedtek elhagyni a szálláshelyüket, attól tartva, hogy a magyar futballhuligánok rájuk vadászva portyáznak. Az FRF szakmai igazgatója, Mihai Stoichita szerdán még úgy nyilatkozott, nem tud ilyen fenyegetésről, a románok mégis lemondták a csütörtöki sétát. Pedig rendőri védelmet is igénybe vehettek volna.

George Ganea, Újpest, Szusza Ferenc Stadion, pálya, román, románok
George Ganea, az Újpest román csatára szerint lehet játszani a Szusza Ferenc Stadion gyepén (Fotó: Újpest FC)

Mellékesen jegyezzük meg, a Magyar Labdarúgó-szövetség kommunikációs osztálya úgy nyilatkozott, nem tud semmiféle fenyegetéstől.

De rendben, a félelem nem racionális érzés, s annál is inkább megmosolyogtató, hogy a találkozót zárt kapuk mögött, nézők kirekesztésével játsszák.

A másik román vádpont szerint a Fehéroroszország–Románia meccs helyszíne, a Szusza Ferenc Stadion alkalmatlan a mérkőzés megrendezésére, merthogy pocsék minőségű a pálya gyepszőnyege. Kétségtelenül nem kifogástalan, de hogy játékra alkalmatlan lenne, az azért túlzás, hiszen a hét végén itt játszották a 2-0-s hazai győzelmet hozott Újpest–DVTK találkozót is.

A románok szerint horrorpálya

„Horrorpálya vár ránk Budapesten” – írja a román sportlap, a Gazeta Sporturilor, s a vélemény mögé felsorakoznak a románok. Egyedül George Ganea, az Újpest román labdarúgója árnyalja a képet. 

– A műtrágyát megették a varjak, ezért egyes helyeken nem nő a fű. Ahol homokot szórtak rá, ott gyorsabban gurul a labda, csúszósabb a pálya. De más gond nincs, lehet rajta játszani, mi is ezen a pályán nyertünk a hétvégén. Gyors, technikás játékosaink vannak a válogatottban, akiknek mindez nem okozhat gondot. Úgy emlékszem, Koszovóban ennél sokkal rosszabb volt – mondta a vele készített interjúban tárgyilagosan Ganea.

 

Miért éppen Újpest?

Mégsem fér a románok fejébe, miért éppen Újpesten, a Szusza Ferenc Stadionban kell játszaniuk Fehéroroszországgal, miközben Budapesten több modern aréna újult meg az elmúlt években.

Nos, az ukrajnai háború következtében az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) enyhítette a Fehéroroszország elleni korábbi szigort, a fehérorosz labdarúgó-válogatott – szemben az orosszal – részt vehet a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőiben, igaz, a belaruszok nem rendezhetnek nemzetközi mérkőzéseket Fehéroroszország területén. 

Többek között Magyarország is lehetőséget kínált a fehérorosz válogatottnak és klubcsapatoknak is, hogy a hazai meccseiket nálunk játsszák le.

A fehérorosz válogatottnak történetesen a románok elleni már a harmadik Eb-selejtezője pályaválasztóként a Szusza Ferenc Stadionban, előzőleg Izraellel (1-2) és Koszovóval (2-1) is Újpesten mérkőzött meg.

A fehérorosz klubcsapatok nemzetközi mérkőzései közül korábban a BATE–Partizani Tirana Bajnokok Ligája-selejtezőt és a Tarpeda-Bela–AEK Larnaca konferencialiga-selejtezőt Mezőkövesden, az FK Nyoman–FC Vaduz szintén konferencialiga-selejtezőt pedig Gyirmóton rendezték. Az Eb-selejtezőkre szigorúbb megkötések vannak (repülőtértől való távolság, öltöző nagysága stb.), ezért a fehérorosz–román meccsre Mezőkövesd és Gyirmót nem jött számításba

S hogy miért éppen Újpest? Nos, azért, mert az Újpest FC az első pillanattól komolyan vette a lehetőséget, felismerve, hogy a stadion albérletbe bocsátása bevételt jelent. A többi budapesti klub valamiért nem látott ebben lehetőséget. Ma a megszorítások időszakát élő Honvédnál és Vasasnál talán már bánják, hogy lemaradtak erről, de időközben a fehérorosz szövetség elkötelezte magát az Újpesttel.

Így, ha varjúsereg nem is, de kétségtelenül kissé kopottas gyepszőnyeg várja a románokat Újpesten.

Eb-selejtezők, I csoport, csütörtöki program: Andorra–Koszovó 20.45, Fehéroroszország–Románia, Szusza Ferenc Stadion 20.45, Izrael–Svájc, elhalasztották, az állás: 1. Svájc 14 pont/6 mérkőzés, 2. Izrael 11/6, 3. Románia 9/5, 4. Koszovó 4/5 (5-6), 5. Fehéroroszország 4/6 (4-11), 6. Andorra 2/6.

Borítókép: A Fehéroroszország–Izrael (1-2) Eb-selejtezőt is Újpesten rendezték 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.