Súlyos büntetés az exkapitánynak, aki cserben hagyta a magyar válogatottat

„Diszkriminatív jellegű, becsmérlő megjegyzések” miatt eltiltotta a kanadai top junior jégkorongbajnokság egyik tagszervezete, a Nyugati Hoki Liga (WHL) Kevin Constantine-t, az amerikai Wenatchee Wild vezetőedzőjét, a korábbi magyar szövetségi kapitányt.

Forrás: MTI2023. 10. 05. 8:10
Kevin Constantine, TERBÓCS István; NAGY Gergõ; SEBÕK Balázs
Jégkorong-vb – Svédország - Magyarország Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A WHL szerdán hozta nyilvánosságra, hogy Kevin Constantine megsértette a liga magatartási normáit azzal, hogy diszkriminatív jellegű, becsmérlő megjegyzéseket tett. A liga közleménye kitért arra, hogy a nyáron a kanadai Winnipegből az Egyesült Államokba, a Seattle-től keletre 250 kilométerre fekvő Wenatchee-be költözött klubnak Constantine határozatlan időre szóló eltiltása miatt új vezetőedzőt kell kineveznie. Amennyiben Constantine újra állásba szeretne kerülni, azt hivatalosan kérvényeznie kell a WHL vezetőjénél, de erre legkorábban 2025 júliusában lesz jogosult.

Kevin Constantine
Kevin Constantine számításai nem jöttek be (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

– Kiterjedt programunk van, amely hangsúlyozza annak fontosságát, hogy mindig tiszteletteljes módon bánjunk a játékosokkal és a személyzettel, zéró tolerancia van minden becsmérlő jellegű megjegyzéssel szemben. A WHL-ben vezető pozícióban lévő személyektől, különösen vezetőedzőinktől elvárjuk, hogy példát mutassanak játékosainknak, és ne viselkedjenek úgy, hogy az hátrányosan befolyásolja a csapat környezetét, vagy kárt okozzon a liga hírnevében – fogalmazott Ron Robison, a WHL vezetője.

Constantine júliusban, élő szerződése ellenére távozott a magyar férfi válogatott szövetségi kapitányi, valamint a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzői posztjáról családi okokra hivatkozva. Lépése teljesen váratlanul érte a magyar szövetséget és a fehérvári klubvezetést. Az NHL-es múltú tréner a Fehérvárt 2021, a férfiválogatottat pedig tavaly nyár óta irányította. Előbbivel 2022-ben döntőbe jutott az osztrák ligában, míg a nemzeti csapattal az idei elit világbajnokságon szerepelt, és együttesével még az utolsó meccsen is volt esélye a bennmaradásra, ám végül szétlövésben kikapott Ausztriától és kiesett.

Constantine-nak nem ez az első eltiltása edzőként. Még 2006-ban, amikor a szintén WHL-s Everett Silvertips vezetőedzője volt, négy mérkőzésre tiltották el, és ötezer dolláros büntetést is kapott, mert az egyik vesztes felkészülési találkozót követően arra kötelezte játékosait, hogy megizzadva, felszerelésben maradva étkezzenek, majd ilyen állapotban tegyék meg a hazafelé vezető négyórás buszutat. Az NHL-es Calgary Flames másodedzőjeként pedig egy találkozón nem működhetett közre, mert összetűzésbe keveredett egy szurkolóval.

A Wenatchee másodedzője a 38 éves Andrew Sarauer, aki idén nyáron vonult vissza a Fehérvárból, azaz Constantine játékosa volt az elmúlt két szezonban, és a magyar válogatottal öt világbajnokságon is szerepelt.

Borítókép: Kevin Constantine furcsa körülmények között hagyta el a magyar válogatottat (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.