Szivárványos mezek: ma robbant a bomba Franciaországban

Az RMC Sports francia sportportál mai értesülései szerint a francia labdarúgó-bajnokságban sem az első-, sem a másodosztályban nem léphetnek pályára a szezon hátralevő részében szivárványos mezben és karszalaggal a csapatok.

2023. 10. 16. 12:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RMC Sports ma reggel arról számolt be, hogy értesülései szerint a homofóbia elleni küzdelem jegyében nem lehet többé szivárványos mezt és karszalagot viselni a Ligue 1-ben és a Ligue 2-ben sem a szezon hátra levő részében. A Profi Labdarúgó Liga (LFP) ugyanakkor szeretné elérni, hogy speciális, minden diszkrimináció elleni küzdelemre felhívó mezek készüljenek közös üzenettel és logóval, ami többek között a rasszizmus elleni harc fontosságára is felhívná a figyelmet.

Mbappé, Messi
Verrati, Mbappé, Wijnaldum, Messi, Di María – a tavalyi PSG-ben nem volt gondjuk a mezzel (Fotó: AFP)

A Francia Labdarúgó-szövetség eddig „Homos ou hétéros, on porte tous le même maillott” azaz „Homoszexuális vagy hetero, mindannyian ugyanazt a mezt viseljük” üzenettel folytatott érzékenyítő kampányt. Ám ez nagy tiltakozási hullámot váltott ki. Az első nagy vihart tavaly májusban a szenegáli válogatott Idrissa Guaye tiltakozása kavarta. A Paris Saint-Germain a Montpellier ellen 4-0-ra megnyert bajnoki mérkőzését olyan mezben játszotta, amelyen a számok szivárványosan szerepelnek, a klub a nemzetközi homofóbia és transzfóbia elleni napra való tekintettel döntött így. Gueye – aki ma már az Everton játékosa – ebből nem kért, aminek a megértéséhez tudni kell, hogy a hazájában, Szenegálban bűncselekmény a homoszexualitás, és akár öt év börtön is járhat érte. A fenti képen látható: Verrati, Mbappé, Wijnaldum, Messi és Di María számára nem okozott gondot a mez viselése.

Meghátrálás a szivárványos mez ügyében

De mások mellett idén májusban Mostafa Mohamed, a Nantes egyiptomi játékosa sem volt hajlandó szivárványos mezben pályára lépni. Nem sokkal a mérkőzés előtt közölték vele, hogy milyen mezben kellene játszania, a csatár pedig a hotelben maradva televízión nézte meg a mérkőzését. A 23-szoros válogatott Mohamed jelenleg is a Nantes játékosa, hét meccsen öt gólt szerzett, s a csapata tolerálja a nézetét.

A szivárványos trikó rákényszerítése a játékosokra viszont már olyan sok problémát okozott, hogy a döntéshozók meghátrálni kényszerülnek.

Borítókép: Úgy néz ki, eltűnnek az ilyen mezek a francia futballból (Forrás: Twitter/Actu Foot)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.