Szoboszlai a sugárhajtású harcosok klubja ellen játszik

Legértékesebb játékosa, Dusan Vlahovics és a Real Madridot is megjárt Luka Jovics nélkül érkezik Budapestre a szerb válogatott a magyarok elleni Eb-selejtező mérkőzésre. Ettől függetlenül déli szomszédaink duzzadnak az önbizalomtól a holnapi csoportrangadó előtt, minden nyilatkozatukkal azt üzenik, hogy Szoboszlai és csapattársai revansra számíthatnak.

2023. 10. 13. 5:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A békés döntetlen fel sem vetődik, pedig a szerbeknek nem lenne tragédia az egy pont a Puskás Arénában. Dragan Sztojkovics csapata kéz a kézben menetelhetne tovább a magyar válogatottal a G csoport élén a 2024-es Eb-részvétel felé. A szeptemberi belgrádi vereség után azonban Szerbia mindenképpen törleszteni szeretne Szoboszlai és társai ellen az őt ért sérelemért, és az sem szegi a kedvét, hogy a Juventus sérült, valamint a Milan mellőzött csatára, Dusan Vlahovics és Luka Jovics nélkül vívja meg a budapesti csoportrangadót. Sőt a hiányzók sora nem itt ér véget: Uros Racsicsra (Sassuolo), Darko Lazovicsra (Verona), Marko Grujicsra (Porto) sem számít Sztojkovics. Kedden pedig a Celta Vigo több poszton bevethető játékosa, Mihajlo Risztics is kidőlt a sorból. 

Szoboszlai Dominik Bolla Bendegúz Ádám Martin
Szoboszlai, Bolla és is szerepet kaphat a szerb válogatott ellen. Fotó: Mirkó István


A G csoportot a magyar válogatottal holtversenyben, tíz ponttal vezető Szerbia optimizmusát táplálhatja, hogy nyolc mérkőzés óta veretlen idegenben. A balkáni csapat tavaly márciusban Koppenhágában 3-0-ra kikapott Dániától, azóta Svédország, Szlovénia, Norvégia elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen, a Bahrein és az Egyesült Államok elleni felkészülési meccsen, továbbá a Montenegró, a Bulgária és a Litvánia elleni Eb-selejtezőn is megőrizte a veretlenségét. A budapesti összecsapáson még egy egzakt adat táplálhatja a szerb reményeket: ahogyan azt az Újpesten vezetőedzőként tevékenykedő Nebojsa Vignjevics is kifejtette a lapunknak , a magyaroknak jobban fáj a védelem oszlopa, hiánya, mint a szerbeknek Dusan Vlahovics sérülése. 

Több topligás ott, mint itt

Ez a pályán dől el. Azonban a szerb keretet böngészve nehéz nem észrevenni, hogy látványos értéknövekedése (a magyar csapatkapitánynak immár hetvenmillió euró a becsült piaci értéke) ellenére a szerb válogatott játékosait magasabb polcon jegyzik, mint a magyarokat. A szerb keret tagjai közül Sztrahinja Pavlovics, Aleksza Terzics és Petar Ratkov a Red Bull Salzburg csapatával a Bajnokok Ligája csoportkörében játszik, Nemanja Gudelj pedig szép emléket őriz a Puskás Arénáról: májusban Budapesten nyert Európa-ligát a Sevillával. Hét játékost ad a szerb válogatott az olasz Serie A-nak, hármat a spanyol La Ligának, kettőt a német Bundesligának és egyet az angol Premier League-nek.

A szerb válogatott kerete

Kapusok: Vanja Milinkovics-Szavics (Torino), Predrag Rajkovics (Real Mallorca), Djordje Petrovics (Chelsea), Borisz Radunovics (Cagliari)

Védők: Nikola Milenkovics (Fiorentina), Sztrahinja Erakovics (Zenit), Nemanja Gudelj (Sevilla), Milos Veljkovics (Werder Bremen), Erhan Masovics (VfL Bochum), Sztrahinja Pavlovics (Red Bull Salzburg), Srdjan Babics (Szpartak Moszkva), Aleksza Terzics (Red Bull Salzburg), Mihajlo Ilics (Partizan),

Középpályások: Andrija Zsivkovics (PAOK), Filip Mladenovics (Panathianiokosz), Mijat Gacsinovics (AEK Athén), Szasa Lukics (Fulham), Nemanja Radonjics (Torino), Nemanja Makszimovics (Getafe), Ivan Ilics (Torino), Filip Kosztics (Juventus), Dusan Tadics (Fenerbahce), Lazar Szamardzics (Udinese), Sztefan Mitrovics (Crvena zvezda), Szergej Milinkovics-Szavics (al-Hilal), Filip Djuricsics (Panathinaikosz).

Csatárok: Alekszandar Mitrovics (al-Hilal), Dusan Vlahovics (Juventus), Petar Ratkov (Red Bull Salzburg).

Összehasonlításképpen: keretében öt topligás labdarúgó található, Szoboszlai Dominik és alapember a Liverpoolban, illetve a Bournemouthban, a sérüléséből felépült nem véd a Lipcsében, a nyáron klubot váltott is meccshiánnyal küzd. azonban élvezi a bizalmat Freiburgban. 

SZALAI Attila; VLAHOVIC, Dusan; MILOS, Kerkez
Dusan Vlahovics (pirosban) kihagyja a budapesti meccset. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A topligás jelenlét tehát szerb erőfölényt mutat, jóllehet a rendelkezésre álló klasszisok közül Dusan Tadics a török Fenerbahce, Szergej Milinkovics-Szavics és a csapatkapitány, Alekszandar Mitrovics a szaúdi al-Hilalban futballozik. A szerb védelem bástyája, Gudelj kicsattan az önbizalomtól a budapesti selejtező előtt. – Úgy gondolom, hogy jobb csapat vagyunk, jobb minőségű játékosaink vannak, nyerni akarunk, és hiszem, hogy ezt el is érjük – mondta a tapasztalt védő. 

GUDELJ, Nemanja; SALLAI Roland
Gudelj nem sok levegőt hagyott Sallainak Belgrádban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A 2021 óta hivatalban levő Dragan Sztojkovics szövetségi kapitány máshogy közelített a csoportrangadóhoz. – Amióta edző vagyok, ez az első alkalom, hogy nem labdarúgókra, hanem sugárhajtású harcosokra lesz szükségem. Mentális értelemben. Győzni megyünk Magyarországra. Budapest Európa egyik legszebb városa, de nem kirándulni érkezünk. Vissza akarunk vágni a belgrádi vereségért, amit nem érdemeltünk meg.

 

Borítókép: Szoboszlai Dominik először léphet pályára a válogatottban hetvenmillió eurós játékosként (Fotó: Nemzeti Sport)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.