Tudja, hogy mennyi a maratoni világcsúcs? Épp vasárnap döntötték meg!

Kelvin Kiptum a férfi-maratonfutás új világcsúcstartója, miután első emberként 2 óra 1 percen belüli idővel teljesítette a legendás távot versenykörülmények között. Kiptum a honfitársa, a szintén kenyai Eliud Kipchoge rekordját javította meg, akit minden idők legjobb maratonistájának tartanak. Kipchoge mesterséges körülmények között két órán belüli maratoni idővel is rendelkezik, de az nem hivatalos eredmény volt – a nála tizenöt évvel fiatalabb Kiptum a 42,195 kilométeres táv új királya.

2023. 10. 08. 21:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mindössze 23 éves Kelvin Kiptum már tavaly megmutatta, hogy ő lehet a maratoni új korszakos alakja, amikor Valenciában 2:01:53-as idővel debütált az emberpróbáló távon. Aztán idén Londonban már győzelmet aratott, méghozzá a világ valaha volt második legjobb idejével, 16 másodpercre megközelítve Eliud Kipchoge csúcsát. A fejlődési ívből szinte következett, hogy Chicagóban Kiptum meg is dönti a rekordot, de ez persze egyrészt nem olyan egyszerű, másrészt ő maga sem számított erre – legalábbis ezt nyilatkozta az óriási siker után.

Kelvin Kiptum a maratoni új világcsúcstartója. Fotó: Twitter

A Chicago Marathonon Kiptum tíz kilométernél már a világcsúcs részidőn belül futott, tehát erősen kezdett, és a lendülete kitartott, maradt ereje a végére is. Ezt jelzi, hogy féltávnál 1:00:48 volt az ideje, azaz a rekorddöntéshez gyorsulnia kellett a táv második szakaszában. A végén már egyértelműen a rekordért hajrázott, az utolsó öt kilométert 14 perc alatt tette meg.

Amikor a célba ért, 2:00:35-nél állt meg az óra, mostantól ez a maratoni hivatalos világrekordja. 

Kiptum 34 másodpercet faragott Kipchoge 2:01:09 órás korábbi csúcsából, amelyet honfitársa tavaly szeptember 25-én állított fel a berlini viadalon.

Maratoni két órán belül? Hivatalosan is?

Kipchoge minden idők legnagyobb maratonfutójának hírében áll, a legutóbbi két olimpián, 2016-ban Rióban és 2021-ben Tokióban is ő szerezte meg az aranyérmet. Szinte pontosan négy évvel ezelőtt, 2019 októberében Kipchoge mesterséges körülmények között 1:59:40-es idővel futotta le a maratoni távot. Két órán belül soha senkinek nem sikerült ez, de az eredménye nem hivatalos, mert gyakorlatilag egy kísérlet volt: 41 iramfutó segítette, és mozgó járműről kapott frissítést, versenyeken egyik sem megengedett, és a pályát is úgy jelölték ki, hogy minél „könnyebb” dolga legyen.

A 38 éves Kipchoge helyét, úgy tűnik, a nála tizenöt évvel fiatalabb honfitársa, a 23 éves Kiptum veszi át. Kiindulva abból, hogy ő még milyen fiatal, és milyen rohamtempóban fejlődik, nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan versenykörülmények között is megdől a kétórás határvonal. Ehhez Kiptumnak már „csak” 36 másodpercet kellene javulnia. Ha hihetünk neki, hogy Chicagóban nem készült kifejezetten a csúcsdöntésre, és figyelembe vesszük, mennyi ereje maradt a táv végére, plusz a célegyenesben már egy kis ünneplés is belefért neki, bármi elképzelhető.

Kiptum világcsúcs befutója:

Borítókép: Kelvin Kiptum a férfi-maratonfutás új világcsúcstartója (Fotó: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.