Vállalható vereség az Európa-bajnok ellen

A magyar női kézilabda-válogatott egy félidőn keresztül tartotta a lépést az Európa-bajnok Norvégiával szemben a debreceni Euro-kupa mérkőzésen. A szünet után hamar eldőlt a meccs, 38-31 lett a végeredmény. Ötven nappal a világbajnokság kezdete előtt elsősorban a csapat védekezésén van mit csiszolnia Golovin Vlagyimir szövetségi kapitánynak.

2023. 10. 11. 20:35
KLUJBER Katrin; REISTAD, Henny
Debrecen, 2023. október 11. Klujber Katrin (j) és a norvég Henny Reistad a nõi kézilabda Eurokupa 1. fordulójában játszott Magyarország - Norvégia mérkõzésen a debreceni Fõnix Arénában 2023. október 11-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Golovin Vlagyimir csapata a legnehezebb ellenféllel, a 2021-ben világbajnok, tavaly Európa-bajnok Norvégia ellen kezdte meg az Euro-kupa sorozatot. 

VLAGYIMIR, Golovin
Golovin Vlagyimir. Fotó: MTI/Illyés Tibor


Legutóbb 19 éve, stílszerűen Debrecenben, a részben hazai rendezésű Eb középdöntőjében sikerült legyőzni a már akkor is bombaerős norvégokat. Idén újra, rendkívül tartalékosan veselkedett neki a magyar válogatott a feladatnak. A két ferencvárosi sérült, a balátlövő, Szöllősi-Zácsik Szandra és a kapus, Janurik Kinga mellé a meccs napján csatlakozott Böde-Bíró Blanka, a Ferencváros kapusa, és szintén a kezdődobás előtt derült ki, hogy a DVSC irányítója, Vámos Petra sem bevethető. Nélkülük nem lehettek vérmes reményeink. Vámost Debreczeni-Klivinyi pótolta az irányító poszton, a két kapus távollétében a csapatkapitánnyá avanzsált Szikora Melinda foglalta el a helyét a kapuban ötven nappal az olimpiai kvalifikációs világbajnokság kezdete előtt. Thorir Hergeirsson, a norvég kapitány nem tartalékolt, a Nora Mörk, Stine Oftedal, Henny Reistad belső hármast vezényelte a pályára.

KUCZORA Csenge; ALBEK Anna
Nora Mörk gólpaszokkal és egyéni akciókkal is jelentkezett. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Egy győri játékos góljával indult a mérkőzés, de ennek nem örültünk: Kari Brattset, az ETO beállója büntetett egy pontatlan magyar támadást. A magyar válogatott Debreczeni-Klivinyi és Klujber Katrin aktivitását leszámítva nem tudta meglepni a norvégokat, és a védekezésben újra tetten érhetők voltak a játékában a beálló körüli védekezésben látott korábbi helyezkedési hibák. Szikora első védésére több mint tíz percet kellett várni.

Ezzel együtt Norvégia nem szerzett jelentős előnyt, Nora Mörk hetest hibázott, Brattset a kapufára lőtt ziccerben. Klujber emberhátrányban egyenlített a 10. percben. A támadójátékban előre lépett a magyar válogatott, a két szél is aktív volt, és nemegyszer jutott el a labda a beállóhoz. A balátlövő poszt tűnt lyukasnak. 
 

Reistad képtelen volt hibázni, az ő ötödik góljával alakult ki az addigi legnagyobb, háromgólos különbség. Szikora bravúros védéssel segített, elöl egy okos szélsőbefutással lett újra szorosabb az állás. Sőt, az időkérés után Albek Anna egyenlített, majd Juhász Gréta átlövésével a meccs során először vezetett Golovin csapata. 

A félidő hajrája nem jól sikerült, a norvég válogatott könnyű gólokkal alakított ki kétgólos előnyt. Felsejlett a két csapat tavalyi mérkőzése az Eb középdöntőjében, amikor szintén két góllal vezetett a szünetben Norvégia, majd a végén tíz góllal nyert. 

A második félidő gyengébben sikerült

Nora Mörk gólpassza vezette fel a második félidőt. Golovin több poszton is frissített, érkezett a szélre Faluvégi Dorottya és Márton Gréta, Albek Anna maradt a balátlövő. Újabb norvég góllal lett mínusz négy, ami nem nézett ki jól. Kuczora Csenge egy talpról eleresztett lövéssel szépített, de villámgyorsan jött a válasz. A válaszok. Oftedal befutásával tovább nyílt az olló. Az első félidőben időnként ötletes támadójáték hirtelen leblokkolt, Golovin időkéréssel igyekezett lassítani a norvég lendületet.

Ez mérsékelt sikerrel jött össze. Már hattal vezetett az ellenfél, amikor Szikora helyett Szemerey érkezett a kapuba, de ő sem tudott segíteni. Klujber hetest rontott 28-22-es norvég előnynél. Ez volt az első hibája a Ferencváros jobbátlövőjének. Henny Reistad hatodik góljával vezetett először héttel Norvégia.  

A válogatott nem roppant össze a hajrában a győzelmet már korábban bebiztosító norvégok ellen. A végén felzárkózott négy gólra, de a tömeges cserék miatt már nem összpontosított kellőképpen Golovin csapata. Így megint kinyílt az olló, 38-31 lett a vége.

Női kézilabda Euro-kupa: Magyarország–Norvégia 31-38 (17-19), Debrecen. A magyar gólszerzők: Klujber 6, Kuczora 5, Debreczeni-Klivinyi 4, Albek 4,  Juhász 4, Füzi-Tóvizi 2, Szöllősi-Schatzl 2, Pásztor 2, Győri-Lukács 1, Márton 1.

A magyar válogatott vasárnap Ausztria ellen (tv: M4 Sport, 17.00) folytatja a szereplését az Euro-kupában. 

Borítókép: Reistad és Klujber harca látványos volt (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.