A Ferencváros magyar húzóemberei a válogatottban vehetnek lendületet

Ma este az Európa-bajnok Norvégia ellen játszik a november végén kezdődő világbajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány tartalékos csapattal várja a debreceni fellépést, amelyen kiderül, hogy a Bajnokok Ligájában gyengélkedő, a múlt héten edzőt váltott Ferencváros kulcsemberei képesek-e megújulni a válogatottban.

2023. 10. 11. 5:45
KLUJBER Katrin; REISTAD, Henny Ella
Ljubljana, 2022. november 8. Klujber Katrin (j) és a norvég Henny Ella Reistad a nõi kézilabda Európa-bajnokság Norvégia - Magyarország mérkõzésén a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 8-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Kézilabda-szövetség kezdeményezésére az Európa-bajnokságokra selejtező nélkül kijutó válogatottak életéből sem hiányozhatnak a tét nélküli mérkőzések. A 2024-es kontinensversenyt rendező Magyarország, Ausztria és Svájc – a címvédő Norvégiával kiegészülve – az EHF Euro-kupa küzdelmeiben gyakorolhat, csakúgy, mint a magyar férfiválogatott, amely 2020–21-ben megnyerte az Európa-kupát, a 2020-as Eb-döntős spanyolok és horvátok, valamint a 2022-ben társrendező Szlovákia előtt. Most azt ne feszegessük, hogy utána hogyan sikerült nekünk a részben hazai rendezésű Eb. Mindenesetre tény, hogy a november végén kezdődő vb előtt remek lehetőséget kínál a felkészülésre a Ferencváros és a Debrecen csapatára épülő magyar válogatottnak az Európa-bajnok Norvégia elleni mérkőzés.

KLUJBER Katrin; INGSTAD MORTENSEN, Vilde; REISTAD, Henny Ella
A Ferencváros és a válogatott kulcsembere, Klujber Katrin kiemelt figyelemre számíthat a norvég védőktől. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mindenesetre Golovin Vlagyimir csapata a legnehezebb ellenfél, a 2021-ben világbajnok, tavaly Európa-bajnok Norvégia ellen kezdi meg holnap a sorozatot, a jövő évi torna magyarországi helyszínén, a debreceni Főnix Arénában (tv: 19.00, M4 Sport). – Tisztában vagyunk vele, hogy nagyon erős csapattal érkezik Debrecenbe a norvég válogatott – hangsúlyozta a szövetségi kapitány.

A legutóbbi mérkőzésünkön az Európa-bajnokságon jó első félidőt játszottunk ellenük. Most az a célunk, hogy ne csak harminc percig, hanem az egész mérkőzésen tudjuk tartani a jó teljesítményt.

A 2022-es Eb-n valóban jó mérkőzést játszott egymással a két együttes, a szünetig többször is vezetett a magyar válogatott, a végére azonban kinyílt az olló.

OFTEDAL, Stine Bredal; VÁMOS Petra
Stine Oftedal és Vámos Petra tavalyi ütközete Ljubljanában. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Tétmeccsen legutóbb éppen Debrecenben sikerült legyőznünk a norvégokat, a 2014-es Európa-bajnokság középdöntőjében. Az akkori magyar együttesből az immár csapatkapitány Böde-Bíró Blanka, valamint Debreczeni-Klivinyi Kinga tagja jelenleg is a nemzeti csapatnak.

A két ferencvárosi játékos, az egyaránt sérüléssel bajlódó Szöllősi-Zácsik Szandra és Janurik Kinga azonban hiányzik, és bizonytalan a megbetegedett debreceni irányító, Vámos Petra játéka. A klasszis kategóriájú norvég válogatott ellen az is kiderül, hogy jót tett-e az átmeneti környezetváltozás a Bajnokok Ligájában botladozó, a múlt héten edzőt váltott Ferencváros kulcsembereinek, Klujber Katrinnak, Márton Grétának és Böde-Bíró Blankának. 

Pályán a férfiak

A héten folytatódik a férfikézilabda Bajnokok Ligája. A két győzelemmel és egy vereséggel álló Telekom Veszprém ma a Portót fogadja (tv: 18.45, Sport 1). Az OTP Bank-Pick Szeged egy győztes és két vesztes mérkőzéssel a háta mögött a norvég Kolstad otthonában vendégszerepel.

A vendég válogatott izlandi kapitánya, Thorir Hergeirsson méltatta a magyar csapatot. – Tudjuk, hogy ha jó napot fog ki, Magyarország bármilyen ellenfelét képes legyőzni – emelte ki a norvégok szakvezetője, aki nem számíthat a sportág legendájára, Katrine Lundére. – Ez a mérkőzés nekünk és a magyar csapatnak is remek visszajelzést adhat arról, hol tartunk az idei világbajnokság előtt.

Borítókép: Klujber Katrin megint összecsaphat a norvég ászokkal (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.