Mocsai Lajos kritikájával is együtt tud élni a szövetségi kapitány

A tavalyi sikertelen Eb-szereplés után Mocsai Lajos kőkemény kritikával illette a női kézilabda-válogatottat, de ezt már kiheverte Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. A németek elleni pénteki évnyitó meccs előtt a személyi kérdések is előtérbe kerültek: kiderült, a kapitány kérésére sérülten is csatlakozott a társaihoz, szokja a válogatott légkörét a szülési szabadságáról visszatért Czirjenics-Kovacsics Anikó. Golovin azt is elmondta, hogy a válogatottságot lemondó Tomori Zsuzsanna ügyében még bármi előfordulhat.

2023. 02. 28. 6:14
Fotó: PETER CSEH Forrás: MKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tavaly a sikertelen Eb-szereplés után Mocsai Lajos kőkeményen kritizálta a 11. helyen végzett női válogatottat és a szövetségi kapitányt. Sikerült négyszemközt rendezni a szakmai nézetkülönbségeket?
– Nem beszéltünk. Mocsai tanár úr óráira jártam a TF-en, a kapcsolatunk jónak mondható. Olvastam a kritikáját, keményen fogalmazott. Valamiért ezt így érezte helyénvalónak, de talán ha jobban elmélyült volna a témában, másképp, sokkal higgadtabban nyilvánult volna meg. Lehet, hogy úgy érzi, hogy a válogatott olyan szinten van, mint amikor még ő volt a szövetségi kapitány. De kicsit más a mostani keret, mint az ő idején. Én igyekszem dicsérni a játékosokat, hogy hozzák ki magukból azt, amit tudnak. Egyelőre ennyit tudunk.

– A németek elleni felkészülési meccsel indítják az évet. Miért éppen rájuk esett a választás? A legutóbbi német élményünk nem volt éppen kellemes...
– Igen, ez egyértelmű. Jó a kapcsolatunk a németekkel, már lekötöttünk velük egy meccset novemberben. Ami a két csapat közti különbséget illeti: az itthoni felkészülési meccset leszámítva közel azonos a két csapat játékereje. A német válogatott rengeteget fejlődött, sikeresen építi be a fiatal játékosait. A bejáratott kapcsolat mellett az is mellettük szólt, hogy minőségi ellenféllel akarunk gyakorolni. A skandináv csapatok nem is jöttek szóba, ők nem részesítik előnyben az utazást, inkább egymás ellen játszanak vagy nálunk erősebb csapatot keresnek edzőpartnernek. A német válogatott ebből a szempontból is megfelelő, mert játékerőben közel azonosak velünk, annak ellenére mondom ezt, hogy a legutóbbi mérkőzésünkön ez nem így érződött. Ne felejtsük el, hogy a tavalyelőtti vb-n a sérült Klujber Katrin távollétében egy góllal veszítettünk ellenük.

Golovin szerint fejlődött a válogatott. Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

– A novemberi Eb előtt volt jobb a játékosai formája vagy most?
– Inkább most. Tavaly úgy éreztem, hogy a fizikális paraméterek miatt a novemberre előrehozott Eb kedvezőbb lehet nekünk az alacsonyabb mérkőzésszám és a kevésbé intenzív terhelés miatt. Tavaly nagyon hiányzott a nemzetközi rutin, ennek ellenére meccsről meccsre fejlődött, előrelépett, jobban játszott a csapat. Az Európa-ligában érdekelt csapataink játékosai a mostani szezonban a saját bőrükön érezhették, hogy amint nagyobb sebességi fokozatra váltott az ellenfelük, nehezebb dolguk volt. De biztos vagyok abban, hogy ezt már jobban, hatékonyabban tudják kezelni, mint a tavalyi Eb-n.

– A játékoskeretben sok a változás. Czirjenics-Kovacsics Anikó nem teljesen egészséges, nem is utazik el Németországba, de itt van a válogatott összetartásán. Miért?
– Így is terveztük. Czirjenics-Kovacsics a klubjában sérült meg, de beszéltem vele, én szerettem volna, hogy itt legyen, ismerkedjen a csapattal, a légkörrel.

– Schatzl Nadine tavaly az utolsó keretszűkítésnél esett ki a válogatottból. Most újra itt van. Hogyan fogadta a meghívót?
– Szerintem boldogan. Tisztában vagyok azzal, hogy bizonyára fájt neki a kimaradás, de az Eb előtt nem volt csúcsformában. Az utóbbi időben sokkal jobban játszik a klubjában, de nem csak ő, is több labdát kap a szélen. Schatzlt senkinek sem kell bemutatni, mindannyian tudjuk, hogy mire képes. Reméljük, ugyanolyan teljesítményt tud nyújtani a válogatottban, mint a klubjában.

– Planéta Szimonetta és Tomori Zsuzsanna kimaradt. Miért nem számított rájuk?
Beszéltem Planétával, neki sok a hármas terhelés. Ő nem került be tavaly az Eb-re utazó keretbe, de a kontinenstorna után a Győr elleni bajnoki meccsen, majd az Európa-liga csoportmérkőzésein is nagyon komoly formát mutatott. Sajnos utána visszaesett a teljesítménye. Kérdeztem, hogy miről van szó. Azt válaszolta, hogy fáradt, több időre van szüksége a regenerációra, mint másoknak. Tomori Zsuzsával kapcsolatban magamat tudom ismételni, senki előtt sincsen bezárva a válogatott ajtaja.

– Neki kell kezdeményeznie?
– Korábban beszéltem vele erről, és ez nyilvánosságra került. Kifejtette, hogy az akkori csapatával, a Vipersszel a bajnokság és a Bajnokok Ligája mellett a válogatott szereplés már túl sok lenne. Ettől függetlenül hangsúlyozom, hogy változhatnak a dolgok. Mindenesetre nincsen szerencsénk a hármas védőposzt betöltésével: Hornyák Dóra sérült, és sajnos nem tolonganak az ezen a poszton bevethető játékosok. Visszatért Papp Nikoletta, aki stabilan teljesít Siófokon, ő nemcsak az NB I-ben, az Európa-ligában is jól játszik, kétszer is megválasztották a mérkőzés legjobbjának. Megjegyzem, nálunk mindig adódik valamilyen nem várt nehézség. Szöllősi-Zácsik Szandra az Eb előtt sérült meg , csakúgy, mint Most Hornyák Dórára nem számíthatunk.

Ezúttal Fodor Csenge (balra) és Háfra Noémi sem kerettag. Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

– Háfra Noémira sem. Egyeztetett vele, mielőtt szerződést bontott dán klubjával, az Odensével?
– Beszéltünk. Tudom, hogy ő kezdeményezte a váltást, mert talán úgy érezte, hogy itthon nagyobb figyelmet kaphat a rehabilitációja során. Tény, hogy sok skandináv játékos más országban tölti a rehabilitációt. Kíváncsian várjuk a fejleményeket. A nyáron Odenséből érkezik a Győr új edzője, Ulrik Kirkely.

– Háfrának mi lenne a legjobb: tegyen egy kísérletet kiharcolni a helyét az ETO-ban, vagy inkább próbáljon szerencsét külföldön?
– Ez nagyon nehéz kérdés: már egyszer a több játéklehetőség reményében igazolt külföldre. Most nem egyszerű sérülten új csapatot keresni, hozzáteszem, Győrben élő szerződése van. Nehéz kérdés.

Borítókép: Golovin szerint nincs esélyünk arra, hogy a skandináv csapatok ellen játszhassunk edzőmeccseket (Fotó: MKSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.