Váratlanul elhunyt az edző, aki legyőzte Kemény Dénes csúcson lévő csapatát

Hatvanhét éves korában váratlanul elhunyt Petar Porobics, aki Szerbia és Montenegró férfi-vízilabdaválogatottjának szövetségi kapitányaként 2005-ben legyőzte a világbajnokság döntőjében Kemény Dénes akkor csúcson lévő együttesét. A háromszoros olimpiai bajnok magyar kapitányt megrázta az egykori nagy ellenfél halálhíre.

2023. 10. 09. 18:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petar Porobics a szerb média szerint váratlanul hunyt el hétfőn az Ázsia Játékok után, amelyen a kínai férfi-vízilabdaválogatottat irányította, és a célja az volt, hogy kijuttassa az együttest az olimpiára. A legutóbbi ötkarikás játékokon a kínai női nemzeti csapatot irányította. Porobics persze nem ezen munkái miatt vált edzőlegendává, hanem főleg azért, mert a 2005-ös világbajnoki döntőben ő törte meg Kemény Dénes csapatának uralmát.

Petar Porobicsról Kemény Dénes is megemlékezett. Fotó: Pedja Milosavljević

Akkoriban egyértelműen a magyar válogatott volt a világ legjobbja, a Kemény-legények a sorozatban megnyert három olimpiai bajnoki címükből épp kettőn voltak túl, 2004-ben Athénban megvédték a címüket. De a 2005-ben Kanadában rendezett vb-re is címvédőként érkeztek, hiszen előtte 2003-ban ők nyerték meg a világbajnokságot.

Szerbia és Montenegrót fűtötte a revansvágy a magyarok ellen, hiszen a 2004-es olimpiai döntőben 8-7-re a mieink nyertek kiélezett csatában ellene. Petar Porobics ezt követően, 2005-ben vette át szövetségi kapitányként a válogatott irányítását, és a kanadai vb-n nemcsak döntőig juttatta csapatát, de ott megismételte a magyarok elleni 8-7-es eredményt, csak ezúttal az ő javukra.

Kemény Dénest megrázta a nagy ellenfél halálhíre

A két válogatott azokban az években uralta a sportágat, és hatalmas volt a rivalizálás közöttük. Szerbia és Montenegró abban a 2005-ös vb-döntőben tudta egyedül legyőzni az aranyéremért a Kemény-csapatot nagy világversenyen.

„Megrázóan korán, Petar, örökre hiányozni fogsz” – így emlékezett Kemény Dénes az egykori nagy ellenfélre, amikor megtudta a halálhírét.

Porobics 2008-ban, immáron az önálló montenegrói válogatottal az Európa-bajnoki címet is megszerezte, és később Németország férfi csapatát is vezette.

Borítókép: Porobics és a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Märcz Tamás (Fotó: Vlv.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.