A világbajnokot le kellett fogni, majdnem nekiesett a tüntetőnek + videó

Nem a hármas hazai sikerről marad emlékezetes az alpesi sízők gurgli műlesikló-világkupafutama. A második futam alatt egy tüntető szabadult be a célterületre, és narancssárga por szétszórásával állította meg a versenyt. A legtöbb versenyző higgadtan vette tudomásul a közjátékot, a műlesiklás aktuális világbajnoka, Henrik Kristoffersen viszont kis híján nekirontott a tüntetőnek.

2023. 11. 19. 13:36
Henrik Kristoffersen világbajnok alpesi sí
Fotó: X/Henrik Kristoffersen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezettnél ugyan három héttel később, de szombaton elkezdődött a 2023/24-es alpesisí-világkupa idénye a férfiak számára is. A korábbi két helyszínen ugyanis törölni kellett a versenyt, nem az őszi hóhiány, hanem Söldenben az erős szél, Zermattban a heves havazás és szél miatt. Végül az ausztriai Gurglban rendezett műlesiklóverseny volt a nyitány, az osztrákok pedig hármas győzelmet ünnepelhettek. A versenyt befolyásolta egy tüntető, aki a klímavédelem jegyében narancssárga port szórt a hóra. A norvég világbajnok, Henrik Kristoffersen nagyon feldühödött az akció miatt, ha nem fogják le, talán be is húz egyet a tüntetőnek.

tüntető ( világbajnok Henrik Kristoffersen )
A világbajnok Henrik Kristoffersent felbosszantó tüntető nem önként hagyta el a célterületet (Fotó: KERSTIN JOENSSON)

Az incidens a második futam alatt történt. Éppen célba ért napjaink talán legsokoldalúbb sízője, Marco Schwarz, aki átvette a vezetést honfitársától, Michael Matt-tól. A háttérben viszont még valaki megérkezett a célterületre: a tüntető a klímavédelem fontosságára akarta felhívni a figyelmet.

Az elszórt narancssárga port takarítani kellett, a kényszerszünet pedig nem tett jót azoknak a sízőknek, akik még a rajtnál vártak. A következő négy versenyző teljesítménye messze elmaradt a korábban látottaktól, csak az első futamban óriási előnyt szerzett Manuel Feller tudta megőrizni első helyét, a többiek nem az élmezőnyben végeztek.

A norvég világbajnok, Henrik Kristoffersen összességében talán még jól is járt a tüntetéssel, a rendbontás nélkül valószínűleg a hetedik helynél hátrébb végzett volna.

A viking vérmérsékletű Kristoffersen azonban aligha erre gondolt, amikor próbált utat törni magának, hogy a tüntető közelébe érjen. Végül a mellette állók megmentették a nagyobb balhétól, a felvételen látszik, hogy egy rendőr is ott volt a norvég versenyző közelében.

– A második futamban kialakult helyzet megosztó lesz, de én olyan vagyok, hogy cselekszem, ha igazságtalanságot látok. A klíma kétségkívül fontos téma, de a figyelemfelkeltésre egy sport- vagy kulturális esemény megzavarása sosem lesz megfelelő hely és időpont. Legalább négy síző versenyét tönkretették, ez az én szememben igazságtalanság – írta később közösségi oldalán Henrik Kristoffersen.

Borítókép: Henrik Kristoffersen nem volt boldog a tüntetők akciója után (Fotó: X/Henrik Kristoffersen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.