Hosszú Katinka férje nagy pénztől eshet el, erkölcstelenséggel vádolják a szövetséget

Hosszú Katinka márciusban édesanya lett, így érthető okokból 2023-ban nem versenyzett. Emiatt viszont havi több százezer forinttól eshet el a férje, aki hivatalosan az edzője is. Mivel Gelencsér Máté nem rendelkezik más válogatott kerettag úszóval, Hosszúnak pedig az elmúlt egy évből nincsenek eredményei, ezért kikerülhet a támogatott edzők sorából. Hosszú Katinka stábja ezt erkölcstelen lépésnek tartaná, és azzal vádolja a Magyar Úszószövetséget (MÚSZ), hogy nem tartja tiszteletben a gyermekvállalást – erős szavak…

2023. 11. 19. 11:29
HOSSZÚ Katinka
Budapest, 2023. május 23. Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó a viaszszobra mellett a budapesti Madame Tussauds kiállítás sajtóbemutatóján a Palazzo Dorottyában 2023. május 23-án. Több világváros után május 25-én Budapesten is megnyitja kapuit a nagyközönség elõtt a Madame Tussauds panoptikum 51 élethû magyar és nemzetközi viaszfigurával. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gelencsér Máté 2021 óta részesül anyagi támogatásban a Kiemelt edzői program (KEP) keretében, mint edzője. Kapcsolatuk előbb volt romantikus, mint szakmai, így már akkor is sokaknak szemet szúrt, hogy az edzőként teljesen tapasztalatlan, mindössze alapfokú OKJ-s képesítéssel rendelkező Gelencsér a gyakorlatban milyen segítséget nyújthatott a háromszoros olimpiai bajnok úszóklasszisnak, amiért havi mintegy 400 ezer forintos támogatást markolt fel.

HOSSZÚ Katinka; GELENCSÉR Máté
Gelencsér Máté és Hosszú Katinka a MÚSZ tavalyi évzáró gáláján. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez az összeg mostanra havi 690 ezer forintra hízott, derült ki a Sportál cikkéből, amely azt taglalja, hogy Hosszú Katinka férje ettől az összegtől eleshet. A lap szerint a MÚSZ legutóbbi elnökségi ülésén az a határozat született, hogy a továbbiakban nem folyósítják Gelencsér támogatását. Ennek oka, hogy a KEP-be csak olyan edző kerülhet be, akinek van az elmúlt egy évben válogatott kerettag sportolója, s annak támogatásra feljogosító eredménye.

Ha nem válogatott, nem jár pénz az edzőnek

Gelencsér eddig Hosszú Katinka 2021-ben megrendezett tokiói olimpián elért ötödik helyezése, a tavalyi budapesti vb-n úszott negyedik helye, valamint a római Európa-bajnokságon a váltóval szerzett aranyérme után volt támogatásra jogosult. Csakhogy Hosszú idén nem versenyzett, ami logikus a gyermekvállalás miatt, és noha a márciusi szülése után hat héttel már el is kezdett edzeni, valószínűsíthető, hogy 2024-ben sem lesz újra válogatott kerettag.

Erről Sós Csaba szövetségi kapitány így nyilatkozott szeptemberben: – Mindenkinek megvan a joga felkészülni, ha ő úgy gondolja és hisz benne, akkor azt örömmel látjuk, szerencsére az úszás egy mérhető sportág, ha ő lesz a legjobb, akkor úszik, ha nem, akkor nem.

Hosszú Katinka stábja kritizálja a MÚSZ-t

A Sportál megkeresésére felháborodott hangvételű közleményben reagált Hosszú Katinka stábja arra, hogy elvehetik Gelencsét támogatását.

„Megdöbbentő, hogy a MÚSZ nem tartja tiszteletben a családalapítást és a gyermekvállalást. Erkölcstelen lépés lenne Katinkától és edzőjétől megvonni az előírt teljesítményen alapuló és jogilag kijárt támogatást csak azért, mert gyermeket vállalt” – közölték.

HOSSZÚ Katinka
Hosszú Katinka jövőre már 35 éves lesz, édesanya lett, de még nem vonult vissza. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az utolsó szót Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár mondja majd ki a támogatásról, de megjegyezendő, hogy a szakszövetségek ajánlását eddig soha nem bírálták felül.

Kinek van igaza?

A MÚSZ egyelőre nem reagált Hosszú stábjának hangzatos vádjaira, de nem is kell tekintettel lennie arra, hogy egy edző a versenyzője (hovatovább felesége) gyermekvállalása miatt esik el a juttatástól, hiszen őt magát ez nem gátolja a munkavégzésben más sportolókkal, lehetne más válogatott kerettag úszója is.

Édesanyaként Hosszú Katinka ténylegesen akadályoztatva volt az úszásban a várandósság, a szülés és a csecsemő ellátása miatt, de ő a versenyzésben tartott érthető szünet ellenére továbbra is kapja a 300 ezer forintos Gerevich-ösztöndíjat.

Borítókép: Hosszú Katinka a 2022. nyári római Eb óta csak a medence partján látható, a vízben nem (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.