Alonso és Pérez is elmondta a véleményét az interlagosi csatájukról + videó

Aligha kérdéses, hogy a múlt vasárnapi Formula–1-es Brazil Nagydíjon a legizgalmasabb pillanatokat az utolsó két kör hozta, Fernando Alonso (Aston Martin) és Sergio Pérez (Red Bull) csatája a harmadik helyért. Amiből Alonso jött ki jól, s végül 53 ezredmásodperccel előzte meg riválisát.

2023. 11. 06. 16:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap a Brazil Nagydíjon is bejött a papírforma, a harmadik vb-címét idén már korábban bebiztosító rajt-cél győzelmet aratott Interlagosban, idei 17. és pályafutása 52. futamgyőzelmét aratva, amivel feljött az örökranglista negyedik helyére; már ott van a négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel (53) sarkában. Verstappen mellett a másodikként zárt Lando Norris, a McLaren brit versenyzője, valamint a harmadik Fernando Alonso is nagyon elégedett lehetett a leintés után. Legjobban talán utóbbi, az Aston Martin kétszeres világbajnok spanyol pilótája, aki a végjátékban sokáig visszaverte Sergio Pérez (Red Bull) támadásait, s ugyan a mexikói az utolsó előtti körben előzött, Alonsónak az utolsó kör elején volt válasza, visszaelőzte Pérezt, a célvonalat pedig pedig 53 ezredmásodperccel hamarabb szelte át. Alonso valamivel több mint négy méterrel hagyta le Pérezt, de a szélárnyékból kilépő Red Bull az utolsó métereken gyorsabb volt, így ha valamivel odébb van a célvonal, akkor a spanyolnak nincs meg pályafutása 106. dobogós helyezése. (Alonsónak 32 futamgyőzelme van.)

Fernando Alonso
Fernano Alonso öröme határtalan (Forrás: X/Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team)

– Checo legalább harminc körön keresztül óriási nyomás alatt tartott, és amikor megelőzött, azt hittem, hogy itt a vége, elúszott a dobogóm. Az utolsó körben azonban Checo az első kanyar féktávját kicsit elmérte, és ekkor tudtam, hogy lesz még egy lehetőségem a négyesben. Fantasztikus eredmény ez a csapatnak, mert az elmúlt hónapokban szenvedtünk, a legutóbbi két versenyen pedig én célba sem értem. De továbbra is az utolsó körig fogunk küzdeni – szögezte le Alonso, aki idén háromszor volt második, immár ötödször lett harmadik, a vb-n pedig a negyedik helyen áll Verstappen, Pérez és a hétszeres világbajnok brit (Mercedes) mögött.

Alonso és Pérez között ennyi volt a különbség:

A már 42 éves pilóta 2005-ben és 2006-ban volt világbajnok a Renault-val,  az első dobogós helyezését a 2003-as Maláj Nagydíjon szerezte, a másodikat pedig két héttel utána a Brazil Nagydíjon, Interlagosban – mindkét futamon harmadik lett. Vagyis eltelt húsz év, és megismétlődött a történelem. Csak éppen 2003-ban Alonso az olasz Giancarlo Fisichella (Jordan) és a finn Kimi Räikkönen (McLaren) mögött lett harmadik a Brazil Nagydíjon.

Alonso kilencedik alkalommal állt dobogón a Brazil Nagydíjon

Vasárnap nagyon szép jelenet volt, amikor Pérez odament Alonsóhoz, és a két pilóta összeölelkezett.  

– Nagyon kemény, de sportszerű csatát vívtunk, ebből sok versenyző tanulhatna. Most én voltam a vesztes oldalon, de Fernando megérdemelte a harmadik helyet – szögezte le Sergio Pérez.

S bár Brazíliában a harmadik helyet elbukta, a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner megdicsérte a pilótáját, aki az elmúlt hetekben rengeteg kritikát kapott. A mögöttünk hagyott hét végén viszont tizenkét ponttal többet szerzett, mint Hamilton, és nagyot lépett afelé, hogy a világbajnokságon megszerezze a második helyet. Két futammal a vége előtt Péreznek 32 pont az előnye a Mercedes versenyzője előtt.

Sao Pauló-i Nagy Fal-program

Részben jól vizsgázott a biztonsági protokoll, az úgynevezett Sao Pauló-i Nagy Fal-program sporteseményekre vonatkozó műveleti része a Brazil Nagydíjon, többek között tíz, körözés alatt álló személyt is elkaptak, akik megpróbáltak bejutni az interlagosi pályára.  A letartóztatottak kivétel nélkül brazilok voltak. A szervezők ígéretet tettek, hogy – okulva az idei hibából – jövőre a szurkolók már nem tudnak bejutni a pályára a futam leintése előtt. A versenyhétvégét helyi rekordot jelentő 267 ezren tekintették meg a helyszínen, ez 13 százalékos növekedés 2022-höz képest. Interlagos az egyik legjobb hangulatú pálya a Formula–1-ben, ugyanakkor korábban számos biztonsági probléma akadt itt. Például a 2009-es világbajnok brit Jenson Button 2010-ben fegyveres támadás célpontja volt, de senki sem sérült meg, míg 2017-ben a Mercedes csapat tagjait rabolták ki, és ezért több istálló lemondta az ide tervezett tesztjét.

Sajtóvisszhang a Brazil Nagydíj után:

Spanyolország:
Marca: „Alonso úgy táncolt, mint 2005-ben Imolában.”
As: „Varázslatos, higgadt és precíz: Alonso feledhetetlen manővert mutatott be, amikor megelőzte Pérezt. Az Alonsismus visszahozta a lelkesedést az Aston Martin számára. A nehéz ősz Brazíliában véget ért.”

Olaszország:
Corriere della Sera: „Charles (Leclerc) autója meghibásodott Interlagosban, mielőtt elindulhatott volna. Russell kiszállt, szuper Alonso pedig leelőzte Pérezt.”
Tuttosport: „Verstappen Brazíliában is győzött. A háromszoros világbajnok verhetetlennek bizonyult egy olyan hétvégén, amely az egyik legrosszabb volt a Vörösök számára.”

Nagy-Britannia:
The Sun: „Horrorshow – Hamilton és Russell egy rémálmot élt át a Brazil Nagydíjon, Verstappen győzelme letörölte a mosolyt a Mercedes arcáról.”

Franciaország:
L’Équipe: „Verstappen folytatta menetelését az álomszezonban.”

Ausztria:
Kronen Zeitung: „Verstappen magabiztosan nyert a káoszos rajt után.”
Kurier: „Verstappen diadalmaskodott Brazíliában, Alonso parádés huszárvágása.”

Svájc:
Blick: „Az Alfa-Sauber csapata elfelejtheti a Brazil Nagydíjat. Ugyanez vonatkozik a Ferrarira, Charles Leclerc már a rajt előtt kiesett. A győztes? Természetesen Max Verstappen.”

Borítókép: Fernando Alonso (Aston Martin) és Sergio Pérez (Red Bull) között 0,053 másodperc döntött a célban (Forrás: X/Formula–1)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.