Rebrov nem csinált botrányt, pedig igaza lett volna

Olaszországnak az egy pont, Ukrajnának csak a győzelem volt elég az Európa-bajnoki részvételhez a hétfői Leverkusenben megrendezett mérkőzés előtt. A találkozó 0-0-ra végződött, de még az olaszok is egy meg nem adott ukrán tizenegyesről beszélnek.

2023. 11. 21. 8:28
UEFA EURO 2024 qualification - Ukraine vs Italy
epa10986888 Ukraine's Mykhaylo Mudryk (L) in action against Italy's Bryan Cristante during the UEFA EURO 2024 Group C qualification match between Ukraine and Italy in Leverkusen, Germany, 20 November 2023. EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF Fotó: EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz labdarúgó-válogatott a tűzzel játszott az orosz–ukrán háború miatt semleges helyszínen, a németországi Leverkusenben megrendezett Eb-selejtező előtt. A Roberto Mancinit a kispadon váltó Luciano Spalletti csapata az első félidőben irányította a játékot Ukrajna ellen, de a biztonságot jelentő vezető gólt nem tudta megszerezni. 
A szünet után, különösen a hajrában fordult a kocka, a győzelmi kényszerben játszó ukránok kerültek fölénybe, és meg is szerezhették volna az Eb-részvételt jelentő győztes gólt, ha Mihajlo Mudrik buktatásáért Gil Manzano játékvezető tizenegyest ítél. A Chelsea szélsője ugyanis átesett a római Bryan Cristante lábán, de a bírót nem is értesítették a VAR-szobából, hogy esetleg érdemes újra megnéznie a szerelést. A büntető elmaradt, az egy olasz pont és a 0-0 az olaszok továbbjutását jelentette.

UEFA EURO 2024 qualification - Ukraine vs Italy
Mudrik és Cristante találkozása (Fotó: EPA/Christopher Neundorf)

Természetesen a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Szergej Rebrov ukrán kapitány is kifejtette a véleményét a vitatott esettel kapcsolatban. Rebrov sportszerűen vette tudomásul, hogy a játékvezető és a VAR nem úgy döntött, ahogy azzal a csapata jobban járt volna. – Azt hittem, tizenegyes volt, de a játékvezető és a VAR másképp döntött A VAR nem tartotta megfelelőnek, hogy a játékvezetőt a kijelző elé hívja, és újra megtekintse a szerelés felvételét – rögzítette a tényeket a korábban a Ferencvárost a Bajnokok Ligájába vezető ukrán szakember.

-
Rebrov a pálya szélén indulatosnak tűnt, a sajtótájékoztatón higgadtan viselkedett (Fotó: AFP/Leon Kuegeler)

Az olasz lapok több fotót is készítettek a vitatott szerelésről. Cristante és Mudrik találkozásánál sok minden látszik, speciel az nem, hogy az olasz játékos ne találta volna el az ukrán bokáját. A 0-0 az olaszok továbbjutását jelentette, de  Ukrajna számára is van még út a németországi Eb-re, jövő tavasszal pótselejtezőt játszik.  

Megvillant a korábbi újpesti Enisz Bardi

A már biztos csoportelső Anglia számára a veretlenség megőrzése jelentette a pluszmotivációt Észak-Macedóniában a csoport záró mérkőzésén. Az első félidő után a korábban Újpesten futballozó Enisz Bardi góljával a balkáni válogatott szerzett előnyt. A szünet után Gareth Southgate becserélte Harry Kane-t, s ennek meglett az eredménye: a Bayern München centere jó ütemben érkezett egy beadásra, és az őt szorongató Jani Atanaszovról végül a kapuba került a labda. 1-1 lett a végeredmény, Anglia megőrizte a veretlenségét, Észak-Macedónia a negyedik helyen fejezte be a selejtezősorozatot.

North Macedonia v England - UEFA EURO 2024 European Qualifiers
Enisz Bardi gólt lőtt az angoloknak (Fotó: Anadolu via AFP)

A hétfői játéknapon Csehország és Szlovénia is biztosította részvételét a kontinensviadalon. Mindkettő szintén ki-ki találkozót játszott: előbbi háromgólos győzelmet aratott a vendég Moldova felett, míg utóbbi Kazahsztánt verte 2-1-re hazai pályán.

Eb-selejtezők, 10. (utolsó) forduló:
   C csoport:
Ukrajna–Olaszország 0-0
Észak-Macedónia–Anglia 1-1 (1-0)
   A csoport végeredménye: 1. (és kijutott) Anglia 20 pont, 2. (és kijutott) Olaszország 14, 3. Ukrajna 14, 4. Észak-Macedónia 8, 5. Málta 0

   E csoport:
Csehország–Moldova 3-0 (1-0)
Albánia–Feröer-szigetek 0-0
   A csoport végeredménye: 1. (és kijutott) Albánia 15 pont, 2. (és kijutott) Csehország 15, 3. Lengyelország 11, 4. Moldova 10, 5. Feröer-szigetek 2

   H csoport:
Észak-Írország–Dánia 2-0 (0-0)
San Marino–Finnország 1-2 (0-0)
Szlovénia–Kazahsztán 2-1 (1-0)
   A csoport végeredménye: 1. (és kijutott) Dánia 22 pont, 2. (és kijutott) Szlovénia 22, 3. Finnország 18 (18-10), 4. Kazahsztán 18 (16-12), 5. Észak-Írország 9, 6. San Marino 0
   Azonos pontszám esetén előbb az egymás elleni eredmények döntenek, majd a gólkülönbség.

Borítókép: Cristante és Mudrik találkozója (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.