Böde-Bíró Blanka világklasszis teljesítménye arra volt elég, hogy elkerüljük a kiütést

A jövő csütörtökön kezdődő világbajnokságra készülő női kézilabda-válogatott 25-23-ra kikapott a Hollandia elleni felkészülési mérkőzésen. Böde-Bíró Blanka zseniálisan védett, ő volt a magyar válogatott és a mezőny legjobbja. A szélső játékot leszámítva a támadásban voltak nehézségei Golovin Vlagyimir válogatottjának. A két csapat vasárnap újabb edzőmeccset játszik.

2023. 11. 25. 20:32
null
Fotó: Kovacs Aniko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A november 30-i női kézilabda-világbajnokságra készülő magyar válogatott a hétvégén Hollandiában tartja a főpróbát. A magyar küldöttség komoly bonyodalmak árán tudta megközelíteni a helyszínt, miután törölték a péntek kora délutáni amszterdami repülőgépet, Frankfurton keresztül, átszállással érkezett Amszterdamba, majd Arnhembe, a holland olimpiai felkészülési központba. A válogatott kulcsjátékosai, Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány és Ilyés Ferenc, a kézilabda-szövetség elnöke a héten kijelentette, hogy az első nyolc közé jutás a cél a dán, norvég, svéd közös rendezésű vb-n. Eredetileg arról volt szó, hogy mindkét találkozón – a megegyezés alapján – a teljes világbajnoki keret szóhoz juthat, végül csak 16-an játszhatnak. Ma Klujber Katrin és a kapus, Szemerey Zsófi maradt ki a meccskeretből. 

Böde-Bíró Blanka tartotta a lelket a csapatban      Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

A legutóbbi két, Hollandiában játszott meccsét megnyerte a magyar válogatott. Böde-Bíró Blanka kezdett a magyar kapuban, Schatzl, Vámos, Bordás, Albek, Pásztor, Győri-Lukács dolgozott előtte. Bordás helyett Kuczora érkezett támadásban. Gólínséggel kezdődött a meccs, a 10. percben 2-2 állt az eredményjelzőn, mindkét oldalon a kapus volt a legjobb ember. Golovin Vlagyimir nem nézte tétlenül a kicsit gyámoltalan támadójátékot, amikor kezdett kinyílni az olló, 6-3-as állásnál időt kért. Ez valamelyest hatott.

Csak a gólok száma nem nőtt látványosan, amolyan vízilabda-eredmény tükrözte a nagy összevisszaságot. 6-3-ról sikerült visszajönni 6-5-re. Aztán megint lelassult a támadás, Juhász Gréta, a kisvárdai vb-újonc gólja segített az újabb felzárkózáshoz. A hibák számát nem sikerült csökkenteni, s ha nincsenek Böde-Bíró bravúrjai, könnyedén eldőlhetett volna a meccs az első félidő hajrájában. 

nem rontott lövést a meccsen Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Golovin forgatta a csapatát, de Győri-Lukácson kívül mindenki csődöt mondott. Kuczora Csenge egy kihagyott hetes után összekapta magát, de a felállt fal elleni játékban nem mutatott sokat a magyar válogatott, a beállójáték továbbra is arra korlátozódott, hogy Pásztor Noémi és Füzi-Tóvizi Petra talán össze tud hozni egy-egy hetest. A magyar válogatott és a mezőny legjobbja, Böde-Bíró Blanka 10 védéssel zárta az első félidőt.

Felzárkózás helyett

A folytatásban Golovin lecserélte a szélsőit: Szöllősi-Schatzl és Győri-Lukács helyett Töpfner és Márton érkezett. Négy perc telt a második félidőből, mire a magyar válogatott megszerezte az első gólját a szünet után: Albek Anna klasszikus átlövésgóllal jelentkezett. Az eltelt idő alatt három gólt kapott a magyar válogatott, kialakult az addigi legnagyobb különbség, 15-10-re vezetett Hollandia. Dione Housheer, Estevana Polman, a jelenlegi és a korábbi ferencvárosi, Angela Malestein és Laura Van der Heijden is gólokkal segítette a házigazdát, egyenletesebben oszlott el e gólszerzés terhe a hollandoknál, míg nálunk Böde-Bíró Blanka mellett Kuczora hetesei jelentették a kapaszkodót. 

Vámos Petra nem tudott kibontakozni a holland védők szorításában    Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Hiába felezte meg a hatgólos hátrányát a magyar válogatott, Van der Heijden azonnal válaszolt. A 2004-es születésű, leendő vb-újonc, Simon Petra a 47. percben lépett pályára. A Fradi irányítója Debreczeni-Klivinyi Kinga mellett a kétirányítós játékban kapott szerepet. Dobott is egy szép gólt a Fradi junior Európa-bajnoka, váratlanul szorosabb lett a végjáték, két gólra kapaszkodott fel Golovin csapata a hajrában sokat hibázó hollandok ellen. 25-23 lett a vége, a magyar válogatott hatgólos hátrányból kapaszkodott vissza, de fordítani nem tudott, végig szaladt az eredmény után. 

Felkészülési mérkőzés: Hollandia–Magyarország 25-23 (12-9).

A mérkőzés hivatalos statisztikája ITT.

A magyar válogatott gólszerzői: Kuczora 5, Győri-Lukács 3, Márton 3, Papp N. 3, Simon P. 2, Juhász 1, Szöllősi-Schatzl 1, Albek 1, Vámos 1, Töpfner 1, Debreczeni-Klivinyi 1,  Füzi-Tóvízi 1.

A két csapat vasárnap délután háromkor is játszik edzőmérkőzést.

Borítókép: Böde-Bíró Blanka fontos védésekkel segített elkerülni a még nagyobb vereséget  (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.