Dárdai Pál megbuktatta az edzőt, akinek Szalai Ádám sokat köszönhet

Lemondott a Bundesligában szereplő Mainz vezetőedzői posztjáról Bo Svensson, miután csapata 3-0-ra kikapott Dárdai Pál másodosztályú Herthájától a Német Kupában. A dán edző gyakorlatilag megmentette Szalai Ádám pályafutását 2021 tavaszán, de az előző idénybeli Bayern München-verés óta összeomlott az irányítása alatt a Mainz.

2023. 11. 03. 8:26
DFB Cup - Hertha BSC vs 1. FSV Mainz 05
epa10953435 Hertha’s head coach Pal Dardai (L) gestures next to Mainz’s head coach Bo Svensson during the German DFB Cup second round soccer match between Hertha BSC and 1. FSV Mainz 05 in Berlin, Germany, 01 November 2023. EPA/CLEMENS BILAN CONDITIONS - ATTENTION: The DFB regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

csapata, a Hertha szerdán győzte le a Német Kupa legjobb 32 csapata között a Mainz együttesét, és végeredményben ez a vereség került Bo Svensson állásába, aki magától mondott le a posztjáról, döntését pedig elfogadta a klub vezetősége.

DFB Cup - Hertha BSC vs 1. FSV Mainz 05
Dárdai Pál volt az utolsó edző, akivel kezet fogott Bo Svensson a Mainz élén. Fotó: EPA/Clemens Bilan

– Nagyon nehéz a búcsú, de azt éreztem, hogy most van itt az ideje – idézte a Kicker Bo Svenssont. – Tizenhat éve voltam a Mainznál, rengeteget tanultam a klubnál, sok nagyszerű embert ismertem meg, a gyerekeim a városban nőttek fel. Az itt szerzett élmények életem végéig elkísérnek. Rá kellett azonban jönnöm, hogy senki sem állhat a klub fölött, a legfontosabb, hogy rendeződjön a Mainz helyzete.

A Dárdai Pál csapata elleni fiaskó volt az utolsó csepp a pohárban

A gondok érdekes módon egy nagy győzelem után kezdődtek. A Mainz még az előző idényben, áprilisban nagy skalpot gyűjtött be, hazai pályán 3-1-re győzött a Bayern München ellen a Bundesligában. Azóta viszont egyetlen bajnokit sem nyert meg Bo Svensson irányításával a csapat, ami a következő, siralmas mérleget eredményezte a Bayern-verés óta: tíz vereség, négy döntetlen, nulla győzelem a bajnokságban.

Az előző idényt egymás után öt vereséggel zárta a csapat, ám nyáron kitartott a vezetőség Svensson mellett, aki 2021-ben lett vezetőedző Mainzban. Csakhogy az eredmények a most zajló szezonban sem javultak, a Mainz kilenc forduló alatt három döntetlennel mindössze három pontot gyűjtött, és az utolsó, 18. helyen áll a Bundesligában.

Az utolsó csepp a pohárban a Hertha elleni vereség volt a Német Kupában. Dárdai Pál csapata nem tűnt verhetetlen ellenfélnek egy élvonalbeli klub számára, a Hertha a másodosztályban is csak a kilencedik szeszélyes teljesítménnyel (öt győzelem, hat vereség). Ennek ellenére Dárdai berlini fiai végig a kezükben tartották a Mainz elleni kupameccset, és simán, 3-0-ra győztek, amivel bejutottak a nyolcaddöntőbe.

sokat köszönhet a Mainz távozó edzőjének

Svensson ezután érezte úgy, hogy nincs tovább, és lemondott a posztjáról. Személyében olyan edző távozott a Mainz éléről, aki a magyar válogatott korábbi csapatkapitánya, Szalai Ádám pályafutásában is fontos szerepet töltött be. A Mainz korábbi csatárát a 2020–2021-es idénybén meghurcolták a klubnál, kitették az első keretből. Aztán az akkori vezetés megbukott, érkezett a kispadra Bo Svensson 2021 januárjában, és Szalai egyből visszatérhetett a pályára, sőt a tavasszal újra alapember lett a csapatban, ami igen fontos volt neki a nyári Európa-bajnokság előtt.

– Amióta itt vagyok, Ádám minden héten izzik, és ez a profi mentalitásának köszönhető – méltatta akkor a dán edző Szalai Ádámot. – A támadókat mindig a góljaik alapján mérik, de Ádám olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek jobbá teszik a csapattársait.

Egyszer minden véget ér, Bo Svensson ideje is lejárt a Mainz élén.

Borítókép: Dárdai Pál és Bo Svensson irányítja csapatát a Hertha–Mainz kupameccsen, ami után az utóbbi távozott a posztjáról (Fotó: EPA/Clemens Bilan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.